I sommar äter vi ute - Tips inför picknicken

Jimmie Enander håller kurser på Medborgarskolan i matlagning där han delar med sig av sina kunskaper i allt från att slå den perfekta såsen till att laga klassisk husmanskost. För Jimmie är sommarmat möjligheternas mat. Alltifrån att grilla till att ta med sig en fullproppad korg med godsaker till badstranden är något han ser fram mot.

– Det kan vara lätt hänt att man gör samma saker hela tiden, det är svårt att bryta mönstren. Därför delar jag med mig lite det jag verkligen gillar att fylla mina picknickkorgar med.

För Jimmie handlar picknick om att vara ute, gemenskap och att njuta av naturen samtidigt som han har möjlighet att njuta gastronomiskt.

– Att vara ute och vandra, stanna vid något fint ställe och duka upp en härlig picknick, gärna med kall­skuret. Lite av varje, men många olika sorter så att man får många olika smaksensationer. Det är bland det bättre man kan göra!

Tinderdaten - romantiska korgen

Fyll picknickkorgen med underbara saker som melon, vindruvor och jordgubbar. Det ska vara lätt att äta utan spill och kladd. Att plocka bitar med bara fingrarna skapar en romantisk stund. Glöm inte ljus, servetter och något gott att dricka tex bubbel.

  • Bröd som går lätt att dela i mindre bitar, tex surdegsbröd eller baguett.
  • Melon som skärs ner till mindre bitar
  • Vindruvor
  • Kallskuret t ex rostbiff, skinka, kalkon
  • Grönsaker t ex gurkstavar
  • Kex
  • Bitar av lagrad ost

Bus och äventyr - Familjen i farten

Fyll picknickkorgen med färdiga enkla tillbehör som uppskattas av hela familjen. Klassiker som färdiga plättar är givet för de yngre. Glöm inte ta med något att äta på.

  • Bröd som går lätt att dela i mindre bitar
  • Stekta köttbullar
  • Pastasallad med röd pesto
  • Härlig grönsallad
  • Grillad kyckling
  • Plättar
  • Sylt på tub
  • Kallskuret
  • Färdiga wraps med god fyllning

Läs mer här!

Recept, råd och tips