När det gäller picknik får man tänka till lite, om man väljer att plocka med råvaror som behöver förvaras svalt behöver man en kylväska. Om man vill äta med händerna får man undvika sånt som blir kladdigt. Glöm inte servetter och eventuellt bestick.
När det gäller kallskuret så rekommenderar jag att man köper lite mindre mängd och hellre flera sorter, om man har tillgång till en manuell chark.
Valet av ost bör vara hårda lagrade ostar som tål en varm sommardag utan att bli fuktiga.
Förbered pickniken redan hemma, förvara innehållet i olika kärl så alla kan plocka det man önskar.
Dryck efter tycke och smak, för en romantisk picknik så rekommenderas Nozeco (alkolholfri) från Systembolaget, nummer 1982. Pris 51 kronor. För de kallare årstiderna passar varm choklad, kaffe eller varför inte testa en värmande buljong? Koka upp 1 liter vatten och tillsätt en buljongtärning (kött/grönsak).
Recept
Grönsallad
Salladsblad (blanda olika typer av blad)
Morötter
Äpple
Grovmalen svartpeppar
Salt
Blanda olika salladsblad, rivna morötter och tärnat äpple. Smaksätt med grovmalen svartpeppar och salt. Förbered genom att lägga upp grönsalladen i portionsskålar.
Melonsallad med fetaost
Melon
Fetaost
Rödlök
Färsk mynta
Ev olivolja
Dela melon och fetaost i mindre kuber (2 x 2 cm), skiva rödlök och hacka färsk mynta. Blanda ihop allt och dra över lite grovmalen svartpeppar och en nypa salt. Lite olivolja förhöjer smakerna.
Enkel dippsås för grillat eller grönsaker
Crème Fraiche
Sambal oelek
Rör ihop crème fraichen och tillsätt liten mängd Sambal oelek, önskar mer smak tillsätter man mer Sambal oelek. Väldigt gott till grillat eller som dipp till grönsaksstavar.
Pastasallad med röd pesto
Pasta
Röd pesto
Färsk persilja
Olivolja
Koka pastan enligt förpackning och häll av vattnet, låt svalna. Blanda i pesto, hackad persilja och en skvätt olivolja. Rör ihop. Gott att äta kall tillsammans med bröd.
Köttbullar
Klassiska köttbullar med sting. Recept för 4 personer
600g köttfärs
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk skånsk senap
Salt och peppar
½ tsk kryddpeppar
½ tsk Sambal oelek
Rör ihop köttfärs tillsammans med ägg, ströbröd, senap och kryddor. Rulla till köttbullar. Stek sedan köttbullarna i smör på medelvärme.
Wraps med skinkfyllning
Enkelt och gott att ta med på utflykt. Går att variera i oändlighet. Recept för 4 st wraps.
4 st tunnbröd
8 skivor kokt skinka
Isbergssallad
1 st morot
2 st tomater
¼ purjolök
Dressing
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
Salt och vitpeppar
Skala moroten och skär den i tunna strimlor. Koka dem en halv minut i lättsaltat vatten. Låt kallna. Rör samman creme fraiche, majonnäs, salt och peppar till en dressing. Strimla isbergssallat och purjo. Vänd ner i dressingen. Skär tomaterna i skivor. Lägg på skinka på den ena halvan av bröden. Fördela salladsröran, morotsstrimlorna och tomatklyftorna ovanpå. Rulla ihop från den fyllda halvan mot den tomma till en tät rulle. Slå in i papper.
Himmelska plättar
Lättlagade plättar att ta med. Cirka 4 portioner
2 st ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk smör
½ tsk vaniljsocker
Vispa äggen i en skål tillsammans med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en smet. Vispa ner resten av mjölken, saltet och vaniljsockret. Smält matfettet och blanda ner det i smeten.
Värm upp plättlagget på medelvärme. Lägg i lite matfett till första stekningen. Häll ett tunt lager smet i laggen. När ytan stelnat och undersidan fått fin färg är det dags att vända plättarna. Stek någon minut på andra sidan.
Lättbakade baguetter
Snabbt och enkelt recept på baguetter, cirka 16-18 st
100 g smör
3 dl standardmjölk
2 dl kallt vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
Vetemjöl special (ca 13 dl)
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli högst 37 grader varmt, gärna ljummen. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter eller knåda för hand ca 10-15 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Forma till avlånga små bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper, skär ca 5-6 rätt ytliga snitt i varje bröd. Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda dem sedan ca 7-10 minuter i ugnen. De ska få en fin färg.