Hoppets mat blir kvinnornas väg ut i samhället

Tack vare kvinnoföreningen Hoppet kan isolerade invandrarkvinnor i förorten jobba och ta större plats i samhället. Samtidigt som de frälser Göteborg med magisk mat.

Demokrati är att inkludera alla

– Demokrati är att bryta utanförskap och inkludera alla i samhället, menar Sajaa Alsaidan på kvinnoföreningen Hoppet i Hammarkullen. För många kvinnor kan det leda till att inte vara beroende av en man, en bror eller en far utan bli fri att vara sig själv och bli den hon vill bli. Demokrati är att få nå sina mål utan att någon sätter käppar i hjulet. Och så är det kärlek och respekt för alla.

Det fina från världens olika hörn

Maten som kvinnoföreningen Hoppet serverar är ofta en spännande mix av oväntade smaker.

– I dag serverar vi en sallad jag kommit på själv, med potatis, matvete, kikärter och kål och en spännande kryddblandning med bland annat koriander och spiskummin. Och så lingonsylt till. Det är som en bild av samhället – där allt det fina från världens olika hörn kommer samman och fungerar ihop, säger Sajaa Alsaidan som är en av flera systrar som driver föreningen.

Bryta utanförskap

Hoppet firar tio år i år och började som en idé om gemenskap. Sajaas syster vara bara 13 när hon startade en pysselgrupp för ensamstående, isolerade invandrarkvinnor utan utbildning som behövde träffa andra och bryta sitt utanförskap.

– Efter ett tag upptäckte vi att många av dem lagade fantastiskt god mat från sina hemländer. Vi skrev ett inlägg på Facebook om att man kunde beställa och det bara haglade in beställningar från hela Sverige, Norge också, berättar Sajaa.

I dag är Hoppet en matlagnings- och cateringverksamhet som jobbar för kvinnors självständighet. De levererar till stora fester och sammankomster; hela bufféer eller enstaka rätter och bakverk. Spännande smaker, orientaliskt blandat med svenskt, mycket vegetariskt.

Kvinnor som sprider hopp

– Vi är glädjespridare. Vi har passion och styrka. Och vi ser till att människor får äta god mat utan att behöva resa långt, säger Sajaa.

Hoppet är en av många föreningar som Medborgarskolan samarbetar med och hjälper med till exempel lokaler och material. Målen – integration, självständighet och sysselsättning – är gemensamma hjärtefrågor. Sajaa drömmer också om att sprida Hoppets idé och demokratitanke till andra delar av Sverige och ge kvinnorna möjlighet att starta egna verksamheter.

– Hoppets kvinnor är stjärnkockar, men de har det inte på papper. Vi vill förändra den orättvisa struktur där kvinnan ofta kommer sist. Det är ett mönster som måste bort om Sverige ska bli ett bättre samhälle.

Text: Sofia Eriksson | Foto: John Areblad

Om Hoppet

Finns: I Hammarkullen i Göteborg.

Gör: Sysselsätter invandrade kvinnor genom bland annat matlagning och catering. De tillverkar också till exempel förkläden och grytlappar av återvunna textilier.

Syfte: Kvinnorna blir stärkta och integrerade. Vinsten går tillbaka till dem, till stöd för deras familjer och till välgörenhetsprojekt i bland annat Irak. Syftet är också att sprida utländska smaker och matkulturer i Sverige.

Nyfiken? Läs mer och läskas av Hoppets menyer på hoppet.org