Djur och natur

Förbered dig inför valpköpet

Se till att ha tid och åter tid. Det är det främsta rådet från hunduppfödaren Annika Frick, som driver Bergqvistens kennel, på frågan om hur man ska förbereda sig inför ett valpköp.

– Inledningsvis måste man se till att ha tid. Man kan inte lämna valpen, utan den behöver folk omkring sig. Därför behövs en långsiktig plan, det räcker inte med att ha fyra veckor semester, säger Annika.

Hon tillägger också att det även senare är viktigt att se till att ha tid för hunden, trots att den inte längre är valp. En hund är inte en sak som kan lämnas hemma hur som helst. Även en vuxen hund kräver tid av sina människor.

Andra råd hon har till blivande hundägare är att se till att ta hjälp om man är osäker. Liksom att man inte ska köpa hund baserat på utseende. Med det menar hon att blivande hundägare noga bör tänka igenom vad man ska ha hunden till.

- Är man inte intresserad av att aktivt träna tillsammans med sin hund så ska man kanske inte i första hand köpa en bruksras. Det finns faktiskt kurser i vad man ska välja för hundras, om man är osäker.

Att göra roliga saker tillsammans med sin hund är något hon förespråkar.

- Det är nog det allra viktigaste, att man har kul tillsammans med sin hund. Oavsett om det handlar om träning, promenader eller lek och bus. Vill man träna och har en ras som är specifikt avlad till en viss typ av träning, som eftersök, agility eller lydnad, ja då kan det ju vara bra att ta hjälp och kanske gå en kurs. Då får man också träffa likasinnade.

När valet av ras väl är gjord kommer man som blivande hundägare till jobbet med att hitta en uppfödare och då är rådet att man som köpare alltid ska kolla upp uppfödaren noga. Helst ska det handla om en uppfödare som är villig att ha kontakt framåt i tiden, vilket visar att uppfödaren säljer en hund som den faktiskt kan stå för och som hen bryr sig om.

- Det är alltid bra att besöka uppfödaren så man får se valpens hemmiljö. Det är viktigt oavsett vilken ras man väljer. Valpens första tid innebär en socialiserings­process som är oerhört viktig. Då kan man kolla på om hundarna alltid står i en hundgård eller om de får vara med i familjen, lära sig att umgås med både vuxna och barn samt kanske andra djur. Har hunden inga mänskliga kontakter kan det bli en svårare hund att ta hand om och uppfostra.

Annika menar att det krävs mycket för att få fram trygga valpar, både av uppfödare men även av hundens ägare. Socialisering och annan träning så som till exempel ensamhetsträning är viktigt om man vill ge hunden rätt förutsättningar till att bli en glad och trygg individ i framtiden.

Själv föder hon upp labradorer, vilket enligt Annika kan upplevas som ”mycket hund”.

- Dels är det en stor hund, dels är det en väldigt glad hund som vill mycket, men som är en mild ras.

Labradoren är i grunden en jakthund men som med sina egenskaper och ­milda sätt passar och tilltalar många. Det är en sportig allroundhund och är man ute efter en tät relation med en hund som alltid vill väl och som trivs bäst hos aktiva människor så har man hittat rätt.

Text: Marie Stenquist