Djur och natur

Stärkt relation mellan ägare och hund

Han är på god väg – från ängslig till trygg. En smart, reserverad kille som älskar sin familj.  - Men Torsten har fortfarande sina utmaningar. Det är mycket hund i gullig förpackning, säger Pernilla Bengtsson.  Tillsammans upptäcker de världen.

Att gå på kurs med sin hund fyller många olika syften och behov. För Torsten och Pernilla har fokus varit på det sociala. Att möta andra hundar och människor under kontrollerade former.

- Torsten behövde lära sig att världen inte är farlig.

Målet är inte att han ska bli supersocial, det är inte hans personlighet. Men som valp var Torsten ängslig och tyckte att omgivningen var läskig.

- Han kunde göra utfall och morra, inte för att han var ilsken utan för att han var osäker.

För att stärka självförtroendet har olika strategier tillämpats. Otrygga tendenser finns kvar, säger Pernilla, och betonar att det är ett pågående arbete som kräver underhåll.

- Jag behövde också lära mig.

Men någon ängslighet märks inte. Torsten ligger lugnt vid hennes fötter. Däremot är han försiktig och vill inte bli klappad, inte av en främling. Svårt att låta bli när någon ser ut som en nallebjörn och tittar brunögt under lockig lugg.

Pernilla är van att förklara och att stå upp för hans behov. Det gäller också i kontakten med fyrbenta främlingar. Torsten ger sig inte i lek med vem som helst, särskilt inte de mest spralliga och nyfikna.

- Han har fyra hundkompisar och det räcker.

Den lilla valpen, Chiegas Water Resistent som är kennelnamnet, kom till familjen Bengtsson på Råtorp för snart två år sedan, efterlängtad av alla, inte minst 11-årige Malte.

- Vi har alltid velat ha hund men det var först då som tiden fanns.

Pernilla håller på att doktorera och kan ofta jobba hemifrån. Generöst med gemensam tid var en förutsättning för att få en bra start. Men hon rekommenderar också utbildning.

- Valpkurs är ett måste, det tycker jag att alla ska gå.

De började på Brukshundklubben i Kil, sen har det blivit sju olika kurser på Medborgarskolan i Karlstad.

- Vi hänger lite överallt. Det är kul.

Förutom valp- och unghundskurser har de också gått utbildningar i lydnad och nosaktivering. Det har gett djupare insikter i både Torstens och andra hundars ­be­teende och behov, tycker Pernilla.

Under en promenad hemma i I2-skogen visar Torsten gärna sina färdigheter. Pernilla tar fram en röd kong – en leksak som används som doftetikett inom hundsporten specialsök – och gömmer den under mossan vid en av de höga tallarna.

Det är själva letandet, att få nosa och jobba, som är största behållningen. Snabbt och metodiskt luktar han sig fram till leksaken. Belöning och stolthet väntar.

- Numera ägnar vi oss nästan bara åt specialsök. Torsten är outtröttlig. När andra hundar zoomar ut är den här killen som bäst.

Funktionslydnad gillas också. En kväll förra veckan när båda var lite lagom ­ut­tråkade bestämde sig Pernilla för att

lära ­Torsten att stänga köksluckorna.

- Det tog tio munter, nu kan han det. Du är ­supersmart, säger hon och rufsar Torsten mjukt över nacken. Och världens finaste familje­hund. Lättlärd, trogen och väldigt lojal.

TEXT & BILD: HELENA SÖDERQVIST