Livet blir så mycket bättre när man lever som den man är

Caroline Farberger är vd för ett av Sveriges största försäkringsbolag. Hon är även känd för många som sommar- och vintervärd i radioprogrammet Sommar i P1 där hon på ett frikostigt sätt delat med sig av sitt liv. I november skulle hon gett en föreläsning på Medborgarskolan (som ställdes in på grund av Covid-19) om sina erfarenheter och berätta om sitt livsavgörande beslut att bli kvinnan Caroline efter att levt som mannen Carl i 50 år.

Caroline var rädd för att bli exkluderad och bar på en stor skam. Hon hade även en stor rädsla att tappa allt som hon hade byggt upp. Caroline hade bara sig själv att ventilera med innan hon kom igång med processen att leva som kvinna för 3,5 år sedan. Hon är en mycket metodisk person och hade gjort upp en tydlig plan som hon sedan följde steg för steg.
– Mitt råd till andra som går i dessa tankar är att söka någon form av stöd. På internet finns till exempel en uppsjö av Facebookgrupper och Youtubefilmer.

Under många år trängde Caroline undan den hon egentligen var, något hon lyckades med genom att vara mentalt stark men även genom att ständigt maximera tillvaron med dubbla studier, ett högt arbetstempo och fylla fritiden med aktiviteter, allt för att slippa umgås med sig själv.
Våga utforska dig själv. Det största hindret brukar var en själv. Jag lovar att livet blir så mycket bättre när man lever som den man är, säger hon.

Caroline är den första höga chef inom svenskt näringsliv som genomgått en könskorrigering. Hon är en stor förebild och får mycket positiva reaktioner bland annat för sina sommar- och vinterprat.
– Det som berör mig allra mest är föräldrar till barn med funderingar över sin könsidentitet. De är oroliga över hur de ska gå för barnen i livet men att de nu har någon att se upp till och att man kan lyckas i näringslivet, även om man är transperson.

När Caroline levde som man var hon inte medveten om att det var så stora skillnader som det faktiskt är mellan kvinnor och män.
Näringslivets strukturer är gjorda av män för män. Det är lätt att bli hemmablind som man. När jag började leva som kvinna insåg jag att kvinnor måste lägga mycket engagemang på att passa in.

Caroline har under sin process inte haft någon förebild men inspireras av Nelson Mandela, Gandhi och Barack Obama som alla är starka ledare hon beundrar. Hon ångrar ingenting och har en livsfilosofi att bara blicka framåt och är idag glad att få leva som den kvinna hon är.

Lästips till dig som vill veta mer

https://www.rfsl.se/
https://rfslungdom.se/
http://transformering.se/
https://www.umo.se/jag/sexuell-laggning-och-konsidentitet/

Förklaring av ord

Juridiskt kön: Är det kön som står i folkbokföringen.

Könsidentitet: Det kön en person är, känner sig som eller identifierar sig med.

Transperson: Person vars könsidentitet inte stämmer överens med det juridiska kön den blivit tilldelad vid födseln.

Könsdysfori: Är när en person känner att ens kropp inte stämmer överens med ens könsidentitet. Det har inget med sexuell läggning att göra.

Transvestit: Är en person trivs med sitt juridiska kön men vill klä sig i kläder som är typiska för det motsatta könet.

Könsuttryck: Är sådant som har med utseende att göra till exempel kläder, frisyr med mera.

Könstransition: Är den könsbekräftande processen dvs den period då man exempelvis kan ändra namn och pronomen och genomgå kroppsliga förändringar.

Könskorrigering: Är de medicinska, sociala och juridiska processer som en person går igenom för att kropp, könsuttryck och juridiskt kön ska stämma överens med den könsidentitet personen faktiskt har.

Relaterade artiklar

Musik

Från replokal till konsertscen

Årets Amplified Equally fest blev en succé med hundratals besökare som kom för att se fem band uppträda på scenen, bland annat Aquila Rift och Sticky Baby som r...

18 november 2022
Läs vidare om "Från replokal till konsertscen"