Mat och dryck

Molekylär Gastronomi – en kurs i att lyckas med det omöjliga

Vi människor tenderar att ha ganska tydliga förväntningar på den mat vi stoppar i oss. Mat är mat och vi vill helst att den ska både smaka gott och se ut på ett speciellt sätt. En som gillar att utmana sinnena är gastronomen Gaja Dudkiewicz, vars intresse för kemi, fysik och biologi har tagit hennes matlagning till helt nya nivåer. När Gaja står för maten finns det nästan ingenting som inte överraskar. Vad sägs om att till exempel få fredagsdrinken serverad i en sfär?

I samarbete med Medborgarskolan håller Gaja kurser i molekylär matlagning i bl.a. Stockholm, Örebro, Gävle och Göteborg. Begreppet molekylär gastronomi handlar om de fysiska och kemiska omvandlingar som sker under matlagning och var ganska okänt först. På senare tid har det dock spridit sig och allt fler vågar ta steget att lära sig tänka utanför boxen när de kliver in i köket.

- De som går på kurserna är både professionella kockar och vanliga människor som helt enkelt gillar att laga mat. I början var det lite svårt att lansera idén men nu är alla kurser i stort sett fullbokade, folk är nyfikna och tycker det är spännande att utmana sina sinnen, säger Gaja med stor entusiasm.

Gaja har sina rötter i Polen och matlagningsintresset har funnits med länge. Hon är utbildad på gastronomiprogrammet vid Umeå universitet och när hon fått sin examen där flyttade hon till Schweiz och fortsatte studera. Att hon skulle arbeta som kock i framtiden var ingen överraskning och kanske inte heller att hon än idag studerar – och undervisar - för att utveckla sin kompetens ytterligare.

- Jag fascineras av det vetenskapliga perspektivet på matlagning, att man genom olika kombinationer av ämnen och strukturer kan skapa något helt annat än det man vanligtvis tror är en viss sorts mat.

För undertecknad, som aldrig tidigare hört talas om begreppet molekylär gastronomi känns det hela minst sagt en aning abstrakt. Jag ber Gaja ge mig ett exempel och sekunden därpå förändras hela min bild av vad man kan få på tallriken. Hon beskriver en dessert, som vid första anblicken ser ut som ett stekt ägg men där vitan i själva verket är en kokosmjölksgel och där den klargula bollen i mitten består av en så kallad mangosfär; mango omslutet av ett ätbart membran skapat genom en kemisk process. Hallå… är detta verkligen på riktigt?

Ja, det är det. Faktum är att varenda partikel i denna sorts matlagning är 100 % på riktigt och det är ju det som är så fantastiskt. Överraskningsmomentet och tillfredsställelsen i att lyckas men det omöjliga är själva grejen med molekylär gastronomi. Och visst blir man lite nyfiken på att prova?