Bekämpa myter och rädslan kring psykisk ohälsa

Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Det rör sig om cirka 1 600 människor som årligen begår självmord. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Det finns mycket tabu, okunskap, rädsla och stigma kring självmord och psykisk ohälsa.
Sedan 2013, har Ideella organisationen Suicide Zero lyft frågan, identifierat brister i samhället och spridit kunskap. Genom att synliggöra självmord och jobba förebyggande kan vi bryta tabun och rädda liv. Självmord upphör inte för att vi blundar och tiger.
Maria Lorentzon, utbildningsansvarig på Suicide Zero berättar:
Varför är temadagarna viktiga?
– Suicide Zero uppmärksammar att psykisk ohälsa generellt sett ökar bland ungdomar och framför allt bland HBTQ och trans-personer. Särskilt i dessa tider efter en pandemi där många har varit isolerade och/eller förlorat sin inkomst är det viktigt med en samlande kraft. Artisten Mandy Rich kommer även delta i samtalet tisdag den 5 oktober.
Varför är folkbildning viktig i det här sammanhanget?
– Det finns så mycket myter och rädsla kring att prata om såväl psykisk ohälsa som självmord. I själva verket är det tvärtom. Tystnaden dödar. Vi måste våga prata om det och Våga Fråga! Psykisk ohälsa och självmord är komplext och det åligger inte enbart sjukvård och socialtjänst att arbeta med detta.
Vad har du för förväntningar efter samtalet?
– Min högsta önskan är att fler kan känna gemenskap och glädje just under veckan och kanske knyta nya kontakter. Utanförskap är förödande. Och att leva med psykisk ohälsa och eventuella självmordstankar är vanligt. Du är inte ensam och det finns hjälp att få.