Temavecka med fokus på psykisk hälsa: Intervju med nxtME

Under vecka 46 genomför Medborgarskolan en temavecka med fokus på psykisk hälsa tillsammans med några av våra samarbetspartners. Organisationen nxtME är en av dessa och kommer den 11/11 att hålla i ett webbseminarium. Ett inspirerande samtal med två incestöverlevare, Lena Morin Nilsén, Generalsekreterare nxtME och Lisa Anstadius, Stödsamordnare nxtME. De delar med sig av sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa och hur de med stöd och hjälp har lämnat skam och skuld bakom sig och nu hjälper andra att må bättre.

Vilka är ni och vad arbetar ni för?

Vi är en ideell organisation som erbjuder kostnadsfritt stöd till personer som är eller har varit utsatta för incest - sexuella övergrepp av närstående i barndomen. Vi har stödsamtal, stödgrupper, chatt och stödtelefon och anordnar aktiviteter runt högtider. nxtME föreläser och utbildar även och verkar opinionsbildande för att lyfta detta viktiga ämne. 

Hur har ni arbetat med psykisk hälsa under covid-19? 

Vi har utökat vårt digitala stöd för att nå så många som möjligt. Vi har flera digitala stödgrupper och vi utökade våra chattider under våren då det var många som hörde av sig precis i början av pandemin. Vi träffar våra stödsökande utomhus när vädret har tillåtit för att möjligheten att ses ska finnas. Flera av våra stödsökande är i riskgrupp. Många känner sig isolerade och att sitta hemma ensam med sina tankar leder till ökad psykisk ohälsa. Vissa sitter även instängda med sina förövare. Under första halvan av 2020 hade vi lika många stödsökande som hela förra året. De flesta av våra föreläsningar har vi även ställt om till digitalt. 

Hur ser er samverkan ut med Medborgarskolan?

Vårt samarbete med Medborgarskolan Stockholm startade under våren -20. Hittills har vi haft två föreläsningar via Medborgarskolan och nu kommer snart en tredje. Vi har även startat ett samarbete nationellt. Vi är oerhört glada att vi har fått den här möjligheten att nå så många flera. Det finns många därute som är och har varit offer för incest och vi vill förmedla till dem att du är inte ensam och det finns hjälp att få. 

Hur ser ni på folkbildningens betydelsen för den psykiska hälsan?

Det är oerhört viktigt. Det finns ett så stort utbud med många olika vägar till kunskap inom folkbildningen. Studiecirklar, föreläsningar, kurser. Det finns någonting för alla.

Vad kan vi alla göra för att förbättra vår psykiska hälsa?

Våga be om hjälp! Och sträck ut en hand till andra. Engagera dig i en förening eller bli volontär. Det är lätt att isolera sig i dessa tider. Om vi börjar prata om det svåra, om det som gnager, är det ett litet steg på vägen. Tillsammans är vi starkare!

Relaterade artiklar

Konst och hantverk

Återhämtning via målning

- Samhället i dag är ganska hårt och tufft. Det vi erbjuder är återhämtning via målning. Vi har märkt att folk som kommer hit ofta släpper alla krav och tar sin...

5 september 2023
Läs vidare om "Återhämtning via målning"