Djur och natur

Trädgårdsdrömmar

Sitter du precis som jag uppkrupen i soffan med trädgårdsmagasin, frökataloger och paddan i högsta hugg, sökandes efter inspiration och information som när en längtan efter spirande grönska och dignande bärbuskar? Vintern är en tid då drömmar om sommaren växer fram, det är också då du lägger planen för att det ska bli just så härligt som du föresatt dig.

Livet med trädgård kan vara både slitsamt och underbart, men det är nu du kan se till att det sistnämnda över­väger. Oavsett om din trädgård är stor, ­liten, ny eller gammal kan du skapa en oas av ­växter, vatten och svävande fjärilar.

En av de stora trenderna inom trädgård är att odla vertikalt och i krukor, det gör att även om du bor i lägenhet med balkong, kan dina trädgårdsdrömmar uppfyllas, det handlar om smart planering och rätt förberedelser.

Hos trädgårdsmarknaderna finns både material och växter som gillar att klättra och hänga, allt för att optimera odling på liten yta.

Mina drömmar anslår en annan trend – ute är de exklusiva, kinkiga växterna som kräver minutiös omvårdnad för att de egentligen inte alls vill växa i vårt klimat, inne är tåliga och härdiga växter, väl beprövade på våra breddgrader. Går de dessutom att äta så är det jackpot på önskelistan.

Till sommaren ser jag framför mig ett hav av ringblommor* uppblandat med ­stöddiga pelare av svartkål. I ­blomlådorna huserar örtagården, med ruskor av gräslök och fluffiga mattor av timjan och oregano. Ett litet cafébord mitt i grönskan, bland ­dofter och surrande bin, för sköna samtal eller en stunds kontemplation är förstås med i ­beräkningen.

Fråga dig själv vad du vill ha ut av din trädgård, vilken känsla vill du att den ska skapa hos dig? Börja rita, skapa mood­boards, ­fundera på färger och andra ­material, leta växter och frön. Inspiration, tips och erfaren­hetsutbyte kan du få på någon av våra kurser inom trädgård, såväl i trädgårds­design som praktisk trädbeskärning.

* Apropå ringblommor – du vet väl att kronbladen går att äta, snyggt att strössla på vilken maträtt som helst!

Text: Helena Vincent

Tjuvstarta våren!

Trädgården ligger i vila men det är dags att väcka den inom­hus. Vissa frön behöver förkultiveras för att de ska hinna växa till sig och bära frukt eller blomma under sommaren. Och visst är det en viss känsla att snabba på våren på fönsterbrädet när det ­fortfarande är bitande kallt utomhus.

På fröpåsarna står det när det är dags att plantera. För att undvika gängliga och svaga plantor bör du se till att de får tillräcklig med ljus, därför ska du inte heller så dina frön för tidigt. Ett annat ­vanligt misstag som lätt sker i ivern är att man ­fyller fönstret med små krukor med småsmå frön. Trettio tomatplantor och lika många chilisorter samt några krukor psysalis utöver det hinner bli rejält stora innan det är dags för ­utflyttning eller utplantering.

Nu är det sådags!

grodd

Februari-mars: Tomater, chili, paprika och purjolök

Februari-april: Röd och gul lök

Mars-april: Blomkål, broccoli, grönkål, svartkål och vitkål

April-maj: Gurka, squash och pumpa

Gör så här:

  1. Häll såjord i en liten kruka. Peta ner fröet och täck över med ett tunt lager jord och vattna försiktigt.
  2. Täck krukan med plast som du gör små hål i. Då bibehålls fukten i jorden och fröet får en god miljö att gro i.
  3. Ställ krukorna på fönsterbrädan och/eller under växtbelysning.
  4. Har du planterat fler frön i varje kruka kan du behöva gallra när fröet grott.
  5. När växten har blivit större och rötter kommer ur i ­krukans botten är det dags att plantera om. Avklippta och ursköljda mjölkpaket är bra att plantera i. Nu kan du använda den mer näringsrika plantjorden.
  6. Vattna regelbundet men låt jorden torka upp lätt ­mellan vattningarna, så undviker du att sorgmyggor flyttar in.