En välsminkad kvinna döljer sitt ansikte i tröja
Kurs

“Alla dessa dagar … inte visste jag att det var livet” - en kurs med biblioterapi som metod

Ort
Västervik
Startdatum
21 Sep 2023
Tid
17:00-19:15
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Mimmi Bäckman
Nummer
38033
Pris
595 kr

Om arrangemanget

“Alla dessa dagar… inte visste jag att det var livet”. Vill du läsa texter om hur livet förändras, både privat och på jobbet, för att sedan reflektera över vad dessa förändringar betyder för dig? Vill du göra detta tillsammans med andra? Då är du välkommen till den här studiecirkeln!

Innehåll
Den här kursen riktar sig till dig som är i ”tredje åldern” (55+). Tillsammans med andra kursdeltagare läser vi texter om hur livet förändras, både privat och på jobbet utifrån ett biblioterapeutiskt perspektiv. Vi reflekterar över vad texterna betyder för dig, i form av samtal med andra deltagare och skrivövningar. Reflektionerna och övningarna sker på ett tillgängligt och prestigelöst sätt.


Biblioterapi är en metod som utnyttjar litteraturens läkande kraft och kan främja det psykiska välbefinnandet. Samtalen under kursens gång kan leda till en känsla av samhörighet, ökad energi och ge nya insikter. Genom övningarna kan man få distans till sin egen livssituation.

Biblioterapi är inte en terapiform, utan endast ett verktyg där man t.ex. stannar upp efter läsning eller skrivande av en kort text för att sedan reflektera för sig själv först och sedan eventuellt dela med andra. Det finns inget rätt eller fel, utan texter berör oss läsare på olika sätt.


Kursledare
Mimmi Bäckman, född 1956, är ämneslärare i svenska m.fl. ämnen, och arbetar som gymnasielärare på Linköpings kommunala vuxenutbildning sedan många år. Sedan ett tiotal år bor hon permanent utanför Västervik. Förutom att umgås med familj och vänner, trivs hon bra med att leva nära naturen och hämtar såväl lugn som kraft därifrån. Fortfarande trivs Mimmi utmärkt som lärare och gläds varje gång som en text möter sin läsare och igenkänning och kontakt uppstår.

Allt sedan tonåren har läsning av skönlitteratur, såväl dikter som noveller och romaner, varit ett stort intresse för Mimmi. Litteratur som berör sin läsare ger möjlighet till reflektion kring existentiella frågor och att få samtala med andra om tankar som läsningen ger, är inspirerande, tycker hon. I höstas gick hon en universitetskurs inom biblioterapi. Den gav henne ytterligare inspiration och insikt om hur vi moderna människor idag kan använda skönlitteratur och eget skrivande som en läkande kraft i vardagens små som stora funderingar. Detta har motiverat Mimmi att nu vilja dela med sig av sin kunskap till andra.

Förkunskaper & Kursmaterial
Inga förkunskaper eller kursmaterial behövs.


Rabatter
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner.

 

Bra att veta

Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart. Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.


Medborgarskolan och folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen. 

Ort

Medborgarskolan Västervik

Folkparksvägen 62, Västervik

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 595 kr

Summa: 595 kr

Utforska ämnesområde