Ort
Linköping
Startdatum
1 Jun 2024
Tid
10:00-16:00
Dagar
Lör, Sön
Antal tillfällen
4 st
Nummer
42590
Pris
2 595 kr

Om arrangemanget

Förarintyget är den grundläggande båtutbildning som du bör ta om du har en fritidsbåt.

Stor eller liten båt, för en säker och rolig båtfärd inomskärs ska alla kunna hantera båten. Kursen ger dig grundkunskaperna i Stor eller liten båt, för en säker och rolig båtfärd inomskärs ska alla kunna hantera båten. Kursen ger dig grundkunskaperna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap som är livsviktig kunskap när man är på sjön.
Förarintyget visar att du genomfört teoretisk utbildning för att föra fram en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Det är också ett krav vid hyra av båt utomlands.

Kursen passar såväl för seglare som motorbåtsförare. Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget.
I kursen erbjuds ett båtpraktikpass med praktiska moment för säkerhet till sjöss, praktiken är frivillig, men ett krav om du går vidare och vill ta kustskepparintyget.

Innehåll

Kursen innehåller grundläggande navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder, sjömanskap, redaransvar, knopar mm. Du får alla de kunskaper som krävs för att kunna ta ett förarintyg.

Upplägg

 • Genomgångar av kursledare under lektionstid, med övningsexempel. Därefter självstudier hemma mellan varje kurstillfälle. 
  Kursen har ett relativt högt studietempo och kräver därför att du läser hemma mellan kurstillfällena.
 • Vi träffas två helger 1-2/6 samt 15-16/6 kl.10-16 med 30 minuters lunch, och avslutar sista dagen med ett provtillfälle. 

Förkunskaper

 • Inga förkunskaper krävs.
 • Krav för examination för förarintyg är att du har fyllt 12 år. Hyr du båt utomlands är intyget ett måste.

Examination

 • Kursen avslutas med en uppskrivning från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning). Denna sker digitalt och du behöver därför ta med en egen enhet (platta, laptop eller mobil) för detta. Datum för examinationen får du av ledaren en bit in i kursen. Kostnad för examinationen tillkommer.
 • Vid godkänt prov och examination får du intyg på NFBs app.

Båtpraktik

 • I samband med kursen erbjuds även ett båtpraktikpass på Vättern i vår praktikbåt M/S Pricken med avgång från antingen Motala eller Askersund. Kursledaren föreslår för gruppen ungefärligt datum för när praktiken bör göras.
 • Båtpraktik är ett måste om du vill gå vidare och ta Kustskepparintyget.

Kursmaterial

För att du ska få den bästa starten på kursen ber vi dig köpa nedanstående produkter och ha dem med till kursstart, du beställer själv materialet

 • Kurs & Bäring Förarintyg - Kustskepparintyg av Nina Nordström & Johan Tengström - Komplett uppsättning (grundbok, arbetsbok öst)
 • Övningssjökort nr 616
 • Passare
 • Modern transportör
 • Nautisk linjal
 • Blyertspenna, radergummi och anteckningsblock (A4)

Går att beställa via www.bryggboden.se

Information om kursmaterial att inhandla och eventuella entrékoder står i kallelsen till kursen.

Observera: Om du anmäler dig sent och inte hinner få ditt material finns extramaterial för utlån första tillfället, till dess att du hinner få ditt eget material. Vid examination behöver alla deltagare ha eget material.

Kursledare

Sebastian Flodenberg har gediget intresse för sjöliv och fartygshistoria. När Sebastian jobbar inte som kursledare hos oss tycker han om att renoverar och vårdar sin båt Årås som är K-märkt och över 100 år gammal.

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Rabatter

 • Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer eller försäkringsnummer vid anmälan.
 • Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss. 

Bra att veta

 • Medborgarskolan har en stor sjölivsverksamhet - kurser sätts in under hela terminen och vi har flera nivåer.
 • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
 • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
 • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Ort

Linköping Medborgarskolan

Teknikringen 7, Linköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 2 595 kr

Summa: 2 595 kr

Relaterade artiklar

Segelbåt på havet
Navigation och trafik

Livet på en segelbåt

Det hela började 1989 då Lars Tiger köpte sig en segelbåt i Grekland.  – Det var en gammal träbåt som liknande en Vega, som jag hade ett antal år och seglade ...

24 januari 2024
Läs vidare om "Livet på en segelbåt"

Utforska ämnesområde