Ort
Uppsala
Startdatum
4 Sep 2024
Tid
19:00-20:30
Dagar
Onsdagar
Antal tillfällen
5 st
Nummer
80830
Pris
1 650 kr

Fullbokad. Anmäl dig som reserv!

Om arrangemanget

Har du en hund som reagerar starkt på andra hundar eller till och med människor? Upplever du att din hund ofta blir upprörd, skäller och kastar sig fram i kopplet? Oroar du dig över att du som hundägare inte lyckas hantera situationen?

Våra fyrbenta vänner har komplexa känslor, precis som vi människor. Du kommer få möjligheten att lära dig förstå din hunds känsloregister och varför den agerar som den gör i olika situationer. Vi kommer att reda ut olika scenarier och ge dig verktyg för att hantera dem. Du får träna på olika metoder för att hantera de utmaningar som kan uppstå.

Introduktion och förståelse

 • Vi börjar med att förstå vad reaktivt beteende innebär hos hundar.
 • Diskussion om varför vissa hundar reagerar starkt på andra hundar människor.
 • Hur påverkar känslor och stress hundens beteende?

Hundspråk och signalering

 • Vi går igenom olika sätt som hundar kommunicerar med varandra.
 • Lär dig avkoda din hunds signaler och förstå vad den försöker säga.
 • Hur kan du läsa av andra hundars kroppsspråk?

Lågaffektivt bemötande

 • Vad innebär lågaffektivt bemötande och hur kan det hjälpa dig hantera reaktivitet?
 • Praktiska exempel på hur du kan tillämpa detta i vardagen.

Verktyg och strategier

 • Träningstekniker för att minska upprördhet och överreaktion.
 • Belöningssystem för att förstärka positivt beteende.

Fallstudier och praktik

 • Vi tittar på verkliga fallstudier och diskuterar olika lösningar.
 • Praktiska övningar där du får tillämpa dina nya kunskaper.
 • Hur du kan anpassa strategierna till din specifika hunds behov.

Upplägg

Denna kurs passar alla hundar och åldrar. Vi kommer träffas vid 5 tillfällen, 2x45 min varje gång. Under kursen varvas teori med praktiskt arbete. Varje ekipage kommer få jobba utifrån sina förutsättningar och önskemål. Det kommer 

även finnas tid för frågor och diskussioner.

Första passet träffas vi UTAN hund för en gemensam teorigenomgång, vi möts då i Medborgarskolans lokaler på Bergsbrunnagatan 20 i Uppsala.

De fyra följande passen kommer vi att vistas utomhus tillsammans med våra hundar, kläder anpassat efter rådande väderlek behövs. 

Vi har valt att minimera antalet deltagare på denna kurs för att alla ska känna att de har full kontroll på alla hundmöten. Max 4 ekipage på kursen.

Åhörare: Är ni flera i familjen som vill delta vill vi att en person är hundförare/per gång.

Resterande ska vara åhörare och ska också anmälas i förväg till oss på Medborgarskolan. Skriv fullständigt personnummer på åhöraren i meddelande fältet vid anmälan.

Förkunskaper
Kursen är lämplig för hundar från tio månader ålder.

Kursledare

Kursledare är Angelica Holmkvist har för närvarande två schäfrar, en hane och en tik som hon främst tränar lydnad och specialsök med. Hanen och Angelica är certifierade vägglusekipage. Angelica har erfarenhet av specialsök, nosework, spår, vardagslydnad, tävlingslydnad, koppelträning, träning av reaktiva hundar och hundmöten. 

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Det ingår inget skrivet kursmaterial men ta gärna anteckningsblock.

Ta med mycket hundgodis/mat i små bitar och ett par leksaker som hunden tycker om. Vattenskål, pläd/filt, bur eller liknande samt en tuggleksak/tuggben kan vara bra att ta med för att hjälpa hunden att slappna av.

Tips på vidareutveckling
Prata med kursledaren eller titta gärna efter fler hundkurser här!

Bra att veta
Meddela hundens namn, ras och ålder vid anmälan. Det görs i meddelande fältet.

Åhörare: Är ni flera i familjen som vill delta vill vi att en person är hundförare/gång. Resterande ska vara åhörare och ska också anmälas i förväg till oss på Medborgarskolan. Skriv fullständigt personnummer på åhöraren i meddelande fältet vid anmälan.

Alla hundar som går kurs hos oss på Medborgarskolan måste vara friska och vaccinerade enligt gällande regler (SKK:s regler för vaccin). Vaccinationen måste vara fullgjort utifrån hundens ålder.

Hos oss på Medborgarskolan är alla deltagare och ledare försäkrade under aktiviteten/kursen samt till och från aktiviteten/kursen. Försäkringen omfattar ej egendom eller djur.

Förändringar i schemat kan komma att ske men meddelas i så god tid som möjligt.

Visste du att?

Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. 

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Ort

Medborgarskolan Uppsala (Bergsbrunnagatan)

Bergsbrunnagatan 20, Uppsala

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 650 kr

Summa: 1 650 kr

Relaterade artiklar

Hundar på rad
Djur och natur

Förbered dig inför valpköpet

Se till att ha tid och åter tid. Det är det främsta rådet från hunduppfödaren Annika Frick, som driver Bergqvistens kennel, på frågan om hur man ska förbereda s...

24 januari 2024
Läs vidare om "Förbered dig inför valpköpet"
Djur och natur

Stärkt relation mellan ägare och hund

Han är på god väg – från ängslig till trygg. En smart, reserverad kille som älskar sin familj.  - Men Torsten har fortfarande sina utmaningar. Det är mycket h...

6 november 2023
Läs vidare om "Stärkt relation mellan ägare och hund"

Utforska ämnesområde