Ort
Kungälv
Startdatum
29 Aug 2024
Tid
18:00-21:15
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
8 st
Ledare
Nicklas Armus
Nummer
43407
Pris
2 995 kr

Om arrangemanget

Välkommen till vår kurs i Jägarexamen! Under kursen kommer du att lära dig det du behöver veta för att bli en ansvarsfull jägare. Du kommer att få grundläggande kunskaper i jaktlagar, etik, artkännedom, vapen, ammunition, jaktmetoder, jaktens historia, eftersök, jakthundar och jaktetik.

Innehåll
Välkommen till vår kurs i Jägarexamen! Under kursen kommer du att lära dig det du behöver veta för att bli en ansvarsfull jägare. Du kommer att få grundläggande kunskaper i i jaktlagar, etik, artkännedom, vapen, ammunition, jaktmetoder, jaktens historia, eftersök, jakthundar och jaktetik. Kursen består av teorilektioner och avslutas med ett teoriprov. Vi hoppas att du vill delta och bli en del av vår gemenskap av kunniga och ansvarsfulla jägare!

Tillfälle 1 Inledning

Tillfälle 2 Ekologi

Tillfälle 3 Artkännedom klövvilt, småvilt och rovdjur.

Tillfälle 4 Artkännedom fåglar.

Tillfälle 5 Jaktens historia, jaktmetoder (drevjakt, vakjakt, pyrschjakt och jakt med fälla) och jaktledare.

Tillfälle 6 Eftersök, jakthundar och bytet efter skottet.

Tillfälle 7: Vapen och ammunition.

Tillfälle 8 Studiebesök hos en jaktbutik (Stjärnåsen Skyttercenter). Köpa och låna vapen. Säker vapenhantering.

Tillfälle 9 Jägaren och samhälle samt jaktetik.

Tillfälle 10 Viltvård och förvaltning.

Tillfälle 11 TeoriprovKursledare
Nicklas Armus 54 år, Jag trivs med att undervisa (sedan år 2005). Sedan har jag en stor passion för jakt och viltvård. Jakt är inte allt utan det gäller också att förvalta viltstammarna på ett klokt sätt. Driver en jaktklubb med 25 medlemmar på Kobergs Gods i Trollhättan/Sollebrunn. Jaktledare i två jaktlag, Örby och Högsäter. Under alla de år jag har jagat har jag varit med om det mesta vad som kan hända inom jakten.

För vem
Denna Jägarexamenskurs vänder sig till dig som vill ta Jägarexamen. Du behöver inga förkunskaper inom jakt- och viltvård. Goda kunskaper i svenska.

Kursmaterial
Din väg till jägarexamen är Jägarnas Riksförbunds bok för att klara den teoretiska delen av jägarexamen.
"Din väg till Jägarexamen" finns att köpa hos välsorterade återförsäljare, både i butik och online. Viktigt är att det är senaste upplagan.

Vänta med att köpa boken tills du får kallelsen till kursen (inte bokningsbekräftelsen) då vet du att den startar.

https://shop.jagarnasriksforbund.se/medlemskap/bocker-och-kursmaterial/din-vag-till-jagarexamen-bokljudbok

Teoriprov
Efter avslutad teorikurs erbjuds deltagarna att skriva teoriprov och görs digitalt på surfplatta eller mobil. Ett godkänt teoriprov är giltigt utan tidsbegränsning. Vi anordnar ett huvudprov. Varje teoriprov kostar 500 kr (med reservation för eventuell prishöjnings). Tag med surfplatta eller mobil samt ett foto till provtillfället för ditt jägarbevis.

Bra att veta
Kursen avslutas med teoriprov. Ledaren kommer grundligt gå igenom kursboken och du behöver även själv studera mellan kurstillfällena inför teoriprovet. Skjutning ingår ej, men ledaren kommer informera er om vart ni kan vända er för träning och uppskjutning. Ledaren kommer utse en deltagare som bokar övningsskjutning och uppskjutning för gruppen

Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar. Vi förbehåller oss rätten att vid behov byta kursledare eller kurslokal. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum skickat till dig innan kursstart.

Vill du delbetala? Här kan du läsa mer hur man gör: https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/allmanna-villkor/​

Ort

Medborgarskolan Kungälv, Skomakaren

Triogatan 5, Kungälv

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 2 995 kr

Summa: 2 995 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

Stort intresse för att ta jägarexamen

Människan har jagat sedan urminnes tider och intresset för jakt verkar bara öka. Kanske är det en kombination av att vilja veta vad man äter och ett ökat behov ...

15 augusti 2023
Läs vidare om "Stort intresse för att ta jägarexamen"

Utforska ämnesområde