Stort intresse för att ta jägarexamen
Människan har jagat sedan urminnes tider och intresset för jakt verkar bara öka. Kanske är det en kombination av att vilja veta vad man äter och ett ökat behov ...
Jakten är en betydelsefull fritidssysselsättning och den som vill skaffa sig ett jaktvapen måste enligt lag avlägga en jägarexamen. Samma krav har många markägare på jaktarrendatorer och flertalet jaktlag på nya medlemmar.
För att få jägarexamen gör du ett teoretiskt prov samt tre praktiska skjutprov.
Inga förkunskaper krävs.
Du behöver ha goda kunskaper i svenska för att klara av att delta i undervisning och för att kunna genomföra teoretiskt prov. Vid provtillfället kan t ex ej Google translator användas för översättning.
Vi ser helst att du har fyllt 15 år för att delta. Som deltagare måste du kunna delta i undervisningen på egen hand, utan att behöva föräldrastöd.
Vi träffas tolv teoritillfällen samma dag och tid en gång i veckan. Vid dessa tillfällen går vi igenom kurslitteraturen och har en del gruppdiskussioner utifrån den. Vi följer ett kursmaterial som du inhandlar innan kursstart. När vi är klara med teoritillfällena genomförs ett teoriprov.
Under hela kursen har du handledning av en erfaren kursledare som går igenom all teori och du får möjlighet att ställa frågor och göra övningsprov.
Du bör ta kontakt med en skytteklubb för möjlighet till skjutträning på skjutbana och genomföra de olika skjutprov. Ofta äger skjutträningen rum på helger under våren. Skjutträningen ingår inte i kursavgiften. Under träningen lånar du vapen av skytteklubben men bekostar ammunitionen själv.
Målet är att du genom godkänt teoriprov, efter teoridelen, och skjutträning under våren, ska lyckas ta din jägarexamen senast till sommaren.
För att klara detta krävs att du i så hög utsträckning som möjligt kan delta vid teoritillfällen, skjutträning och ägna dig åt självstudier.
Jägarexamenprovet består av en teoretisk och en praktisk del. Kostnader för examinationerna (4st) ingår inte i kursavgiften
Det teoretiska provet består av ett digitalt prov efter genomförd kurs. Vid provtillfället behöver du ha tillgång till egen smartphone, surfplatta eller laptop.
Den praktiska delen består av ett antal delprov:
• Hagelvapen: Säker vapenhantering, avståndsbedömning, lerduveskytte och skjutning mot markmål.
• Kulvapen: Säker vapenhantering och precisionsskjutning (fyra skott inom en 12 centimeters cirkel på 80 meters håll från skjutbänk, samt fyra skott inom 17 centimeter med jägarmässigt stöd).
• Praktiskt högviltprov: Skytte på stående och löpande älgfigur.
Kursledaren kommer att ge dig mer information om examinationen under kursen.
Kurslitteraturkostnad tillkommer och inhandlas av dig själv till kursstarten.
Materialet är "Jägarskolan - ett komplett bokpaket" (ca 795 kr) och kan beställas via webben eller i bokhandel.
CG Pereswetoff-Morath har jagat (mest klövvilt) sedan början av 80-talet. Han har viltförvaltning och skjutsäkerhet som särskilda intressen och har arbetat med utbildning under stor del av yrkeslivet.
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Deltagaravgift: 2 250 kr
Summa: 2 250 kr