Ort
Linköping
Startdatum
11 Sep 2024
Tid
18:00-20:30
Dagar
Ons, Sön
Antal tillfällen
5 st
Nummer
44868
Pris
1 795 kr

Om arrangemanget

Redan under hösten kan du börja planera vårens odlingar för din trädgård. I den här kursen får du både teoretiska genomgångar och praktisk kunskap vid en workshop på plats i trädgård.

Trädgårdskursen "Hösten är början på våren!" är en kurs där du får lära dig att anlägga en odlingsbädd/rabatt och får kunskaper om höstplantering. Varför görs de flesta trädgårdsarbeten på våren? Du har större chans att lyckas med plantering genom att gå ut och "trädgårdera" på hösten när jorden är fuktig och lättarbetad. Utbudet är dessutom stort i plantskolorna, vattenåtgången blir mindre, det blir mindre stress och du är startklar inför våren. Välkommen till en kurs där du får lära dig massor kring trädgårdsodling under fyra kursträffar. Kursen avslutas med en praktisk workshop hos kursledaren eller en av kursdeltagarna, där vi praktiskt anlägger en odlingsbädd/rabatt.

Mål

·       Kunna göra en enkel trädgårdsplanering (inkl. lökplan)

·       Göra bättre och säkrare val och inköp av växter/träd, jord och gödning när du går till plantskolan.

·       Kunna anlägga odlingsbädd/rabatt

·       Att kursdeltagarna inser att det inte behöver vara speciellt svårt att anlägga en odling med en förenklad metod som gör det lite mindre fysiskt påfrestande.

·       Få mer kännedom om biologisk mångfald.

·       Grundläggande kunskaper i hållbar trädgård.

 

Innehåll

·       Varför plantera på hösten? Vi pratar om fördelarna med höstplantering av lökväxter, buskar, träd och annat grönt

·       Planering – vad gillar du och vad fungerar på din plats? Ätbart eller inte ätbart – eller både och?

·       Vilka växter passar bra ihop? Sol eller skugga? Vi går igenom växtval och i vilka väderstreck de trivs bäst.

·       Jordmån och vattenbehov. Vi går i genom växtgrupper som gillar torr jord respektive fuktig jord

·       Upphöjd bädd: Vad är det och hur anlägger man en sådan?

·       Hur planterar man i rabatten/odlingsbädden?

·       Biologisk mångfald_ Vad kan vi göra för våra pollinerande insekter?

·       Vatten och bevattning. Tips om att spara regnvatten och råd om hur man bäst vattnar sin rabatt under etableringsåret.

·       Skötsel av rabatten/odlingen. Vi går igenom hur man bäst sköter sin odling under etableringsåret

·       Hjortar och andra skadedjur – hur undviker man dem?

 

Upplägg

De fyra första träffarna ses vi i Medborgarskolans lokaler, onsdagskvällar klockan 18-20.30

Kursen avslutas med en praktisk workshop söndag 6/10 klockan 10-16.

 

Förkunskaper

Kursen kräver inga förkunskaper och riktar sig till dig som är nybörjare och kanske köpt hus med tillhörande trädgård eller nyligen byggt hus och har lite eller ingen erfarenhet av trädgård och odling.

 

Kurslitteratur

Tips på frivillig litteratur är Hållbar odling i skillnadens trädgård, av Sara Bäckmo (2021, ISBN9789189215580), Det finns inte krav på att köpa litteraturen.

 

Kursledare

Kursledare är Sara Karlsson erfaren hobbyodlare från Gunnarstorp strax utanför Ljungsbro. Sara har ett stort miljö- och odlingsintresse och har bättrat på sina självlärda kunskaper kring odling, biologisk mångfald och permakultur genom några utbildningar de senaste åren. Det började med en ettårig utbildning i Agroforestry vid Angereds Gård i Göteborg år 2019-2020, fortsatte med en utbildning i Permakulturdesign vid Färnebo folkhögskola i Dalarna år 2021. Hösten 2022 kompletteras kunskaperna med odlingskursen ”Odla din plats” vid Sommenbygdens folkhögskola i Tranås. Sara är även biodlare, har hobbyhöns och driver gårdsbutiken Graninge Köksträdgård (https://graningekokstradgard.se) under odlingssäsongen.

 

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Förmåner

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner.

 

Anmälan och kallelse

Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen. Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan.

 

Vi reserverar oss för eventuella förändringar kring dag, tid och startdatum, alternativt inställd kurs. Invänta därför alltid skriftlig kallelse i din brevlåda ca en vecka innan start, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften. Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan.

 

Ort

Linköping Medborgarskolan

Teknikringen 7, Linköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 795 kr

Summa: 1 795 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

Trädgårdsdrömmar

Sitter du precis som jag uppkrupen i soffan med trädgårdsmagasin, frökataloger och paddan i högsta hugg, sökandes efter inspiration och information som när en l...

19 februari 2024
Läs vidare om "Trädgårdsdrömmar"
Djur och natur

Bokashi på förskolan Kullerbyttan

På förskolan Kullerbyttan i Säffle, vars huvudman är Medborgarskolan, har man sitt eget lilla kretslopp, som barnen kan följa i realtid. Sedan ett drygt år till...

19 februari 2024
Läs vidare om "Bokashi på förskolan Kullerbyttan"

Utforska ämnesområde