man som odlar i trädgård  Medborgarskolan
Föreläsning

Föredrag om Biophiliahypotesen - bandet mellan människan och andra levande system

Ort
Uppsala
Startdatum
22 Maj 2024
Tid
17:30-20:30
Dag
Onsdag
Antal tillfällen
1 st
Ledare
Per Boicel
Nummer
77167
Pris
495 kr

Om arrangemanget

Biophiliahypotesen är som en lockande skogsglänta för våra sinnen. Utforska den inneboende dragningen till grönska, skogens sus och den friska doften av jord. Välkommen till en resa där vår välmående är tätt sammanflätat med naturen.

Innehåll

Under detta föredrag och snabbkurs kommer du att få veta mer om biophiliahypotesen som handlar om att vi människor har en inneboende dragning till naturen. När vi är avskärmade från naturen, mår vi sämre psykiskt. Edward O. Wilson myntade begreppet biophilia och menade att vi har en naturlig drift att associera med andra livsformer. Det är som om våra själar längtar efter grönska, skogens sus, och den friska doften av jord. Biophilia är en påminnelse om att vi är djupt förbundna med naturen, och att vår välmående är tätt sammanflätat med den. 

Vi kommer att granska hur vår biologiska evolution formar våra preferenser och starka band till naturen samt undersöka dess relevans för dagens samhälle. Följ med oss på en resa genom konceptet biophilia och utforska det intrikata nätverk av anknytningar som binder oss till den levande världen omkring oss.

Vi kommer bland annat att beröra den positiva påverkan av djur på barn med autismspektrumstörningar med exempel på djurterapi för barn.

Upplägg

Vi börjar med en övergripande presentation av ämnet. 

Sista delen kommer att vara en tid för frågor och diskussion. Finns det behov av fördjupningar i ämnet kan Medborgarskolan organisera skräddarsydda workshops längre fram. Föreläsaren och kursledaren Per Boicel är utbildad Hortonom inom Trädgårdsdesign med en fördjupning inom Trädgårdsterapi på det Brittiska kurs centret Thrive i Reading. 

Förkunskap

Ingen förkunskap krävs för att delta på denna kurs. Men lite naturkunskap och naturintresse behövs. 

Kursledare

Per Boicel är Hortonom inom trädgårdsdesign med 30 års yrkeserfarenhet inom trädgårdsplanering, skötsel, trädgårdsterapi, biofilia, färgpsykologi samt skrivit artiklar om trädgårdsdesign och bio design. Per har varit verksam i Finland och Storbritannien förutom Sverige.

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Ta med eget anteckningsmaterial. Det är tillåtet att ta foton med din mobiltelefon. 

Rabatter

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner.

Kallelse/Faktura

Du får en kallelse skickad till angiven e-postadress ca en-två veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar. 

Bra att veta

  • Vi bjuder på kaffe och te i våra lokaler.
  • Tillgång till mikro och kylskåp finns.
  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Visste du att?

Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. 

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

 

Ort

Medborgarskolan Uppsala (Bergsbrunnagatan)

Bergsbrunnagatan 20, Uppsala

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 495 kr

Summa: 495 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

Trädgårdsdrömmar

Sitter du precis som jag uppkrupen i soffan med trädgårdsmagasin, frökataloger och paddan i högsta hugg, sökandes efter inspiration och information som när en l...

19 februari 2024
Läs vidare om "Trädgårdsdrömmar"
Djur och natur

Bokashi på förskolan Kullerbyttan

På förskolan Kullerbyttan i Säffle, vars huvudman är Medborgarskolan, har man sitt eget lilla kretslopp, som barnen kan följa i realtid. Sedan ett drygt år till...

19 februari 2024
Läs vidare om "Bokashi på förskolan Kullerbyttan"

Utforska ämnesområde