Ort
Vännäs
Startdatum
8 Jun 2024
Tid
09:00-15:00
Dagar
Lör, Sön
Antal tillfällen
2 st
Nummer
55745
Pris
995 kr

Få platser kvar

Om arrangemanget

För att få köra tävlingsklass inom draghundssporten krävs bland annat att man har så kallat Grönt Kort, och detta krävs också för att köra draghund på många av våra skidspår.

För att kunna tävla i draghundssport är ett av kraven att man har Grönt Kort. Detta gäller tävlingsklasser. För många av skidspåren i Umeåregionen krävs också Grönt Kort för att få träna där, ett krav som kommunerna ställer.

Oavsett om man ska vara med och tävla eller inte så är det bra att ha deltagit i en grönt kort kurs för bygga upp förarens teoretiska och praktiska kunskaper. Detta är kursen för dig som vill träna och tävla med draghund på ett tryggt och säkert sätt. Vi går igenom hur både förare och hund kan förberedas för att samspela och träna/tävla tillsammans som ekipage men också med andra utövare.

Grönt kort-kursen innehåller bland annat regler och bestämmelser, uppträdande i och kring spåren samt på tävlingsplats, viktiga moment som omkörningar,  "sportmanship" samt nödvändig egenvård av hund.

Utbildningen ger också massor av nyttiga råd även för dig som vill motionera med hunden i drag utan att tävla. 

Studieplanen som tagits fram av SDSF kommer att användas som grund och kursen genomförs med föreläsningar, utbyte och dialog av erfarenheter hos kursdeltagarna samt praktiska moment.

Du måste vara 15 år för att kunna delta i kursen.

Kursledare

Christin Westman är ledare för kursen. Christin är certifierad Grönt-Kort utbildare av Svenska Draghundsportförbundet, SDSF. Hon har tävlat draghund i drygt 20 år, både vinter i nordisk stil med pulka och lina i alla distanser, samt i barmark, med cykel och kickbike på nationell nivå och SM. Hon är utbildad tränare med grundutbildning samt påbyggnad i längdskidor och fotboll, jag har gått diverse draghundskurser och andra hundkurser i hundars signaler och beteende. Christin är också certifierad coach och har under många år hållit i kurser i draghundskörning för såväl unghundar som vuxna hundar. Hon är en engagerad föreningsmänniska och nördig draghundskörare och har just nu 3 hundar som hon tränar och tävlar med. 

Du som deltagare behöver följande utrustning:
- Lediga, oömma kläder
- Vatten och vattenskål till hundarna, ev snacks till hunden
- Joggingskor el liknande
- Cykel, MTB om du har och tänk köra det
- Vanligt halsband och koppel (ej stryp eller kedja i övningarna)

Om du har så ta med dig:
- Draghundsele
- Draghundslina (en expanderande del och en fast del) med pistolhake el karbinhake
   (OBS Ej GBG-hake, den är förbjuden inom draghundsport)
- Bälte till föraren avsett för draghund, med öppen krok

Jag kommer att ta med mig olika utrustning som de får titta på och ev låna om det behövs, så som selar, linor, bälten, kickbike, cykel och ”bra att ha -grejer”.

Det kommer att finnas selar passande för stora hundar från ca 50-65 cm men inga selar för småhundar på plats.  De som inte har utrustning kan ändå vara med och de kommer få grundlig genomgång vad som behövs och kan prova på efter förutsättningar.

För att förbereda dig inför kursen läs gärna om draghundsport på: Startsida -SDSF (draghundsport.se)

Ort

Medborgarskolan Vännäs

Köpmangatan 15, Vännäs

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 995 kr

Summa: 995 kr

Relaterade artiklar

Hundar på rad
Djur och natur

Förbered dig inför valpköpet

Se till att ha tid och åter tid. Det är det främsta rådet från hunduppfödaren Annika Frick, som driver Bergqvistens kennel, på frågan om hur man ska förbereda s...

24 januari 2024
Läs vidare om "Förbered dig inför valpköpet"
Djur och natur

Stärkt relation mellan ägare och hund

Han är på god väg – från ängslig till trygg. En smart, reserverad kille som älskar sin familj.  - Men Torsten har fortfarande sina utmaningar. Det är mycket h...

6 november 2023
Läs vidare om "Stärkt relation mellan ägare och hund"

Utforska ämnesområde