Ort
Karlstad
Tid
13:00-16:30
Antal tillfällen
7 st
Nummer
78321
Pris
0 kr

Om arrangemanget

Detta är en intresseanmälan för släktforskning fortsättning. Kursen vänder sig till dig som redan gått nybörjarkurs och kommit en bit på vägen i kyrkböckerna, släktträdet och antavlan.

Intresseanmälan är inte bindande. Du blir erbjuden en plats när vi har tillräckligt många intresserade för att starta en kurs!

Innehåll

På kursen lär du dig om metoder och tekniker för att leta i arkiven och från nätet. Du blir bland annat bekant med Arkiv Digital och SVAR.

Vi kommer att gå igenom olika saker vid varje kurstillfälle. T. ex. Ett tillfälle kommer att handla om kartor, var man hittar dem och hur de kan användas i vår släktforskning. Ett annat tillfälle kommer handla om gamla tidningar och litteratur. 

Vi kommer gå igenom ett flertal olika källor till information samt hur man kan använda den i sin forskning. 
(DNA kommer att nämnas, men kursen innehåller inte någon utförlig genomgång av DNA-släktforskning.)

Upplägg

Varje kurstillfälle kommer vara uppdelat i två delar. Första delen ägnas åt genomgång och demonstration av veckans ämne. Andra delen ägnas åt eget arbete där deltagarna får styra själva vad de vill jobba med.

Vi kommer att använda oss av Arkiv Digital. Du kan kontakta Medborgarskolan innan kursstart för att köpa ett kursabonnemang om du inte redan har ett aktivt abonnemang. 
Utöver det kommer vi enbart att jobba med kostnadsfria källor och hemsidor. 

Det ingår ett Ansedelshäfte (värde ca 100 kr) för att ha en fin ordning på dina släktled.

Förkunskaper

Grundläggande datakunskaper. Du behöver ha gått en grundläggande kurs i släktforskning innan.

Kursen kan även lämpa sig för dig som haft ett uppehåll i forskningen och vill få hjälp att komma igång igen, då mycket tid ges till eget arbete. 

Kursledare

Carin Nilsson har släktforskat, hållit i studiecirklar och varit med som extraledare på ett antal grundkurser i släktforskning på Medborgarskolan sedan 2017. Under 2019-2020 har hon gått Sveriges Släktforskarförbunds kursledarutbildning Steg 1 och Steg 2.

Carin har släktforskat mycket i Frykerud där hennes mormor haft större delen av sin släkt och samarbetet mellan Carin och mormor blev sedan till en mycket uppskattad föreläsning. 

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Boken som används är Vägen till dina Rötter, författare Ewa Nilsson. Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5 % rabatt på www.bokus.com. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Kontakta ditt lokalkontor för att få rabattkoden.

Tips på vidareutveckling

Efter avslutad kurs finns det möjlighet att fortsätta med släktforskningen i egna grupper. Du har då tillgång till vår datasal med allt vad de innebär. Vi har även förmånliga prenumerationer på Arkiv Digital för våra forskargrupper. 

Vi har även en rad olika kurser för att du ska utvecklas i din släktforskning. Bland annat hur du lär dig tolka gamla kartor.

Bra att veta

Kursen består av 7 tillfällen varav en är en återträff som brukar infalla 2-4 veckor efter avslutad kurs.

Priset för fortsättningskurser är ca 1700kr.

Vi arbetar i små grupper, där vi sitter vid var sin dator med internetuppkoppling och Windows 10 med Office 2016. I datasalen finns också en projektor som visar lärarens dataskärm. För dig som släktforskar har vi också en rad olika specialprogram bl.a. Sveriges befolkning 1880, 1900, 1910, 1970 och 1990. Svenska ortsnamn, Begravda i Sverige 2, Min Släkt 3.4, Värmlands kyrkoboksregister 3 och Sveriges dödbok 9.

I kurstiden ingår 30 minuter paus

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Ort

Medborgarskolan Karlstad Fanfaren

Gustaf Anders Gata 7B, Karlstad

Visa på karta

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet

Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...

9 november 2020
Läs vidare om "Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet"
Husförhörslängd från 1750-talet.
Ekonomi och samhälle

Studiecirkel med fokus på släktforskning

Britt-Inger Nilsson har sedan länge haft ett stort intresse för släktforskning. Idag hjälper hon andra, via studiecirklar, att få reda på mer om sin släkt och a...

6 april 2020
Läs vidare om "Studiecirkel med fokus på släktforskning"
Ekonomi och samhälle

Släktforska med dna

Intresset för släktforskning ökar, särskilt bland yngre. Digitala arkiv och söksajter har gjort det mycket enklare att hitta sina släktningar. Men ett sätt som ...

24 april 2018
Läs vidare om "Släktforska med dna"

Utforska ämnesområde