Ort
Stockholm
Startdatum
22 Dec 2023
Tid
17:30-21:15
Dag
Fredag
Antal tillfällen
1 st
Ledare
Gaja Dudkiewicz
Nummer
54140
Pris
1 395 kr

Om arrangemanget

Matens Kemi i Köket – Professionella kockarnas hemligheter förklarade och visade

När man ser på matlagning genom vetenskapliga glasögon kan vi se att allt som görs i köket baseras på de olika kemiska, biologiska och fysiska fenomen och processer. Det vetenskapliga tillvägagångssättet kan appliceras vardagligt i köket och göra det mycket enklare att förstå varför saker blir som de blir och hur du kan förbättra dina recept och tekniker med hjälp av vetenskap! Många professionella kockar använder sig av olika spännande matlagningstekniker och ”food hacks” i sina restauranger men ofta utan djupare förståelse varför det blir som det blir – lär dig restaurangkökets hemligheter och imponera även på proffsiga kockar med kunskapen bakom dessa processer!

Innehåll

På kursen ”Matens Kemi i Köket” lär du dig att förstå exakt varför olika fenomen sker när du lagar mat. Istället för att lära oss specifika recept kommer vi gå in på teorin och vetenskapen bakom de olika teknikerna och ingredienserna samt experimentera efteråt vilket gör att du kommer få djupare förståelse för matens kemi. Dessa tekniker kan senare appliceras till tusentals recept hemma och du kan vara säker på att det blir rätt varje gång! Du kommer få konkreta tips och råd på hur matens kemi kan appliceras i ditt kök och lära dig bland annat om proteiner, fetter samt syror och baser (där vi kommer t.ex. göra magiska nudlar som ändrar på färgen på tallriken medan du äter!). Störst vikt kommer ligga på att visa hur du kan förbättra din matlagning med hjälp av vetenskap samt lära dsig många användbara ”food hacks” som används vardagligt av professionella kockar i restaurangköksmiljö!

Upplägg                                                                                                                                                                                                                                                                                             Deltagarna arbetar i mindre grupper och får testa och öva på uppgifterna enligt recept och instruktioner. Provsmakning av olika moment sker under kursens gång och alla hjälper till att duka av och diska.

Förkunskaper                                                                                                                                                                                                                                                                                      Alla intresserade är välkomna, inga förkunskaper behövs.

Kursledare                                                                                                                                                                                                                                                                                          Gaja Dudkiewicz B.Sc. & MIB har studerat på Umeå Universitet där hon fick sin Filosofie Kandidatexamen inom Måltids- och restaurangvetenskap med inriktning Gastronomi samt César Ritz Colleges i Schweiz där hon fick sin Masters diplom inom International Business in Culinary Management. Gaja har jobbat och gästspelat som kock både i Sverige och utomlands samt som föreläsare (bl.a på Umeå Universitet), kursledare och internationell restaurangkonsult. Hon brinner för att tillämpa vetenskapligt, teknologisk och gränsbrytande tillvägagångssätt i sitt arbetssätt i både restaurangkök och hemmakök samt har stor passion för matens kemi, molekylär gastronomi och digital gastronomi.

Kursmaterial Recept som du använder på kursen. Kostnad för recept och råvaror ingår i avgiften.

Utvecklingsmöjligheter                                                                                                                                                                                                                                  Gaja håller även fler kurser på tema Molekylär Gastronomi. Se vårt övriga kursutbud på hemsidan. Läs om Gaja här: https://www.medborgarskolan.se/var-varld/mat-och-dryck/gastronomisk-mat/

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln                                                                                                                                                                                                                                   Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln. Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på Bokus och 10 % rabatt på Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.

Bra att veta

Med tanke på rådande omständigheter, så att vi alla ska känna oss så trygga som möjligt har vi på Medborgarskolan sett över och ändrat vissa rutiner runt  bl a städ och storlekar på grupper mm. Läs mer på länken och känn dig välkommen.

https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/ortssidor/medborgarskolan-stockholm/information-om-coronaviruset-och-overgangen-till-distansundervisning/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ort

Medborgarskolan

Hagagatan 23 A, Stockholm

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 395 kr

Summa: 1 395 kr

Utforska ämnesområde