Intresset för Vegansk matlagning har ökat de senaste åren. Oavsett om du är vegan eller inte finns det mycket spännande att upptäcka och lära sig inom detta område. Vi erbjuder flera kurser som guidar dig rätt i det veganska köket.

Det finns många olika anledningar att äta vegansk mat. En del gör det av hälsomässiga skäl, andra av etiska eller klimatmässiga skäl. Till skillnad från ett par år sedan är det idag ganska vanligt att människor väljer att helt utesluta livsmedel från djurriket. I de allra flesta matvaruaffärer finns det även ett stort utbud av veganska alternativ till animaliska produkter.

Vad äter en vegan?

Vegansk mat innehåller ingenting som kommer från djurriket, endast vegetabiliska livsmedel. Det betyder att livsmedel som innehåller kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg, honung och mjölkprodukter utesluts i det veganska köket.

Ersätta kött och fisk

En vanlig fråga är vad veganer äter istället för kött och fisk? Det finns en uppsjö av olika veganska rätter som kan tillagas med exempelvis bönor, ärtor och linser som bas. Vad sägs om till exempel kikärtsbiffar, grönsaksbullar eller linsplättar. Många baljväxter (exempelvis kikärtor, kidneybönor och sojabönor) innehåller både kolhydrater, protein och fibrer.

Få i sig viktiga näringsämnen

Eftersom vegansk mat inte innehåller livsmedel från djurriket är det viktigt att veta vilka näringsämnen man går miste om och med vad man kan ersätta dem med.

Några näringsämnen som är viktiga att ha koll på att man får i sig är:

  • D-vitamin
  • Vitamin B12
  • Riboflavin
  • Järn
  • Zink
  • Kalcium
  • Protein

Vill du få mer information om vegansk mat och näringsämnen kan du surfa in på Livsmedelsverkets hemsida.

Lära sig komponera måltider

I våra kurser lär vi oss laga näringsriktig mat som innehåller de viktiga näringsämnena vår kropp behöver. Vi går igenom hur du genom att välja rätt råvaror kan kompensera för de näringsämnen som man annars lättast hittar i animaliska livsmedel och som kan vara svårare att få i sig genom vegansk kost.

Du får också tips på hur du kan komponera måltider för att tillgodogöra dig näringen på bästa sätt. Vi lagar smakrika och vackra varma och kalla rätter samt desserter på enbart vegetabiliska råvaror.

Äta med ögat

Det veganska köket ger alla förutsättningar att skapa måltider som inte bara smakar gott utan även är en fröjd för ögat. Genom att använda växtrikets färgglada råvaror går det att skapa riktigt vackra matkreationer.

Våra kurser guidar dig rätt

Även om det finns mycket information att tillgå är det inte alltid så lätt att veta vad man ska äta som vegan. Hur gör man en riktig festmåltid på vegansk mat? Vilka veganska alternativ finns om man vill baka något riktigt gott? Våra kurser i vegansk matlagning kan förhoppningsvis ge dig inspiration och svara på några av dina funderingar.

Mindre matlagningsgrupper

Våra matlagningskurser sker oftast i mindre grupper. Vi sätter säkerheten först, här kan du läsa mer om hur vi anpassar vår verksamhet på Medborgarskolan efter rådande coronapandemi. Är du osäker eller har frågor kring en specifik kurs får du gärna vända dig till respektive lokalkontor eller kursledare.

Nyfiken på mer matlagning?

Känner du dig nyfiken på andra typer av matlagning? Kul! Vi erbjuder alltifrån bakning till persisk matlagning. Här är några exempel på våra kurser inom matlagning:

Vårt utbud inom Vegansk matlagning

Din sökning"" visar 12 resultat i

Sortera på:

RelevansA-ÖStartdatumPris
Läs vidare om "Vegansk matlagning"
Kurs

Vegansk matlagning

Ort: HelsingborgStartdatum: 20 Mar 2023Tid: 18:00-20:30Antal tillfällen: 3 st tillfällenDagar: MåndagarPris: 1 395 kr
Läs vidare om "Vilda växter - matlagning över öppen eld"
Kurs
Workshop
Sommarkurs
Helgkurs
Hållbarhet
Utomhus

Vilda växter - matlagning över öppen eld

Ort: MölleStartdatum: 4 Jun 2023Tid: 10:00-14:30Antal tillfällen: 1 st tillfällenDagar: SöndagPris: 895 kr
Läs vidare om "Vilda växter - matlagning över öppen eld"
Kurs
Workshop
Sommarkurs
Helgkurs
Hållbarhet
Utomhus

Vilda växter - matlagning över öppen eld

Ort: MalmöStartdatum: 3 Jun 2023Tid: 10:00-14:30Antal tillfällen: 1 st tillfällenDagar: LördagPris: 895 kr
Läs vidare om "Vilda växter - övernattningläger"
Kurs
Workshop
Sommarkurs
Helgkurs
Hållbarhet
Utomhus

Vilda växter - övernattningläger

Ort: 34Startdatum: 1 Jul 2023Tid: Antal tillfällen: 2 st tillfällenDagar: Lör, SönPris: 1 895 kr
Läs vidare om "Maten i din trädgård"
Kurs

Maten i din trädgård

Ort: ÖrebroStartdatum: 30 Maj 2023Tid: 17:00-21:15Antal tillfällen: 1 st tillfällenDagar: TisdagPris: 1 150 kr

Ämnen inom matlagning

Utforska ämnesområde