Startdatum
9 Jul 2024
Tid
12:30-13:30
Dag
Tisdag
Nummer
56385
Pris
0 kr

Om arrangemanget

Lär dig hur det samiska brödet gaahkoe bakas över öppen eld och provsmaka.

Bakning och provsmakning av det samiska brödet gaahkoe.

Ett kärt barn har många namn och du kan hitta det brödet förklarat som ryggsäcksbröd eller glödkaka också. Lars ”Laara” Mattsson finns på plats i kåtan och visar och lär dig hur du bakar gaahkoe och låter dig samtidigt ta del av samiska berättelser & myter.

Historiskt sett torkades vanligen glödbrödet efter bakningen så att det blev hårt för att förlänga hållbarhetstiden. För att kunna äta den mjukades den upp genom att doppa det hårda brödet i buljong. Senare användes dock sirap för att göra det platta glödbrödet mjukt och då gick det ha med sig brödet i ryggsäcken utan att det gick sönder och smulades. MEN varje område och ibland varje familj har sin egen variant av brödet och historia bakom...

PLATS: Vi håller till i en kåta på Samevistet, Kyrkberget, högst upp ovanför Kyrkstan. 

Kostnadsfritt!

En del av Nybyggarveckan.

Välkommen!

Ort

Samevistet

Kyrkberget

Visa på karta

Utforska ämnesområde