Ort
Uppsala
Tid
10:00-16:00
Dagar
Tisdagar
Antal tillfällen
2 st
Ledare
Kristina Öman
Nummer
78148
Pris
0 kr

Om arrangemanget

Vill ni omvandla den där trista gräsmattan till en vacker och produktiv odling? Vår kursledare hjälper er att komma igång!

Innehåll

Vi vill att fler ska odla! Med den här kursen vill vi uppmuntra er som bor i bostadsrätt att komma igång med gemensam odling. Tillsammans skapar vi en skräddarsydd kurs för just er förening. Vår kursledare besöker er och hjälper er ta fram ritning och ger råd utifrån era förutsättningar och önskemål. Tillsammans tar vi fram en plan som är både hållbar och fin.

För att få ut så mycket som möjligt ur er odling behöver ni en genomtänkt plan. Första steget är att prata igenom förutsättningar och syfte, förväntningar ni har på er odling. Frågor att ställa sig kan vara, till exempel: 
Hur många är ni som vill odla? Ska alla ha en egen yta eller odla gemensamt?
Vill ni odla mat? Och i såndant fall vad?
Innehålla mycket blommor för snitt? 
Gynna pollinerare? 
Vad mer kan ni tänkas vilja anlägga – sittyta, damm, kompost…?
 
Kursens utformning beror såklart på era förutsättningar, men kan gå till så här: inför första träffen skickar vi ett formulär för er att diskutera kring. 

Därefter träffas vi vid ett förta kurstillfälle och undersöker platsen och ni får framföra era önskemål. Det är bra om ni är förberedda med en ritning över tomten från kommun/hyresvärd i förväg. 

Ni får en grundkurs i odling med fokus på odlingsåret och dess moment, exempel på material och redskap ni kommer behöva skaffa och exempel på olika typer av odlingsmetoder. 

Inför andra träffen skapar ledaren ett förslag på utformning av er odling. Den går vi sedan igenom, och beroende på årstid kan vi börja anlägga. 

Vid behov skapar vi sedan en uppföljande träff.

Upplägg

Kursens utformning beror såklart på era förutsättningar, men kan gå till ungefär så här: inför första träffen skickar vi ett formulär att diskutera kring. Därefter träffas vi och undersöker er plats och era önskemål. Ordna gärna fram en ritning över tomten från kommun/hyresvärd i förväg. Ni får en grundkurs i odling med fokus på sådd och skötsel. Tillsammans skapar vi en lista över material och utrustning som ni kommer att behöva. Inför andra träffen skapar ledaren ett förslag på design av er odling. Den går vi sedan igenom, och beroende på årstid kan vi börja implementera den. Vid behov skapar vi sedan en uppföljande träff.
 
Kontakta oss via anmälningsformuläret nedan, så hör vi av oss. Kursen hålls i första hand hos er, men vid behov kan den även hållas i våra lokaler. Priset är per förening (inte per person) och baseras på två heldagar 6 timmar/dag. Det kan justeras utifrån hur omfattande ni vill att kursen ska vara. Datum sätter vi tillsammans.

Förkunskaper

Du behöver inte ha några förkunskaper inom ämnet.

Kursledare

Kursledare är Stina Öman som är yrkesverksam trädgårdsmästare med en kandidatexamen inom kulturvård, med inriktning trädgård, från Göteborgs universitet. Inom utbildningen ingår många praktiska moment, såsom att vara med och odla en hel växtsäsong i köksträdgården. Dessutom arbetar Stina, sedan 2022, som säsongsanställd vid Uppsala linneanska trädgårdar i arbetslaget som främst arbetar med köksväxtodlingen.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Inget kursmaterial behöver inhandlas inför kursen.

Kallelse/Faktura

Du får en faktura skickad till angiven e-postadress efter att vi kommit överens om upplägg och estimerat tidsåtgången. 

Bra att veta

  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. 

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen. 

 

Ort

Medborgarskolan Uppsala (Bergsbrunnagatan)

Bergsbrunnagatan 20, Uppsala

Visa på karta

Relaterade artiklar

Djur och natur

Trädgårdsdrömmar

Sitter du precis som jag uppkrupen i soffan med trädgårdsmagasin, frökataloger och paddan i högsta hugg, sökandes efter inspiration och information som när en l...

19 februari 2024
Läs vidare om "Trädgårdsdrömmar"
Djur och natur

Bokashi på förskolan Kullerbyttan

På förskolan Kullerbyttan i Säffle, vars huvudman är Medborgarskolan, har man sitt eget lilla kretslopp, som barnen kan följa i realtid. Sedan ett drygt år till...

19 februari 2024
Läs vidare om "Bokashi på förskolan Kullerbyttan"

Utforska ämnesområde