man som odlar i trädgård  Medborgarskolan
Kurs

Odlingskurs på Stenkulla gård - lär dig mer om odlingsmetoden no dig och mycket mer!

Ort
Nyköping
Startdatum
28 Mar 2024
Tid
15:00-17:15
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
4 st
Ledare
Gisela Varpula
Nummer
74284
Pris
1 795 kr

Om arrangemanget

I den här kursen får du lära dig mer om odling. Vi går igenom och provar praktiskt på gården. Det som kommer att ingå i kursen är t ex odlingsmetoden no dig, kompostering, att plantera träd och buskar och förökning via sticklingar samt lite om vad en skogsträdgård är och hur den kan vara uppbyggd.

Innehåll

På kursen som hålls på Stenkulla skogsträdgård i Bettna, kommer vi att gå igenom no dig med en genomgång om fördelarna och vinsterna med metoden. Vi kommer att arbeta praktiskt med att anlägga land enligt no dig. Vi pratar om kompostering och byggandet av komposter och kompostsystem. Vi tittar på gårdens två kompostsystem och provar att luckra och lufta dem.

Vi kommer att gå igenom hur man kan plantera träd och buskar och hur man kan föröka buskar genom sticklingar eller avläggare. Vi provar att ta sticklingar på buskar och ev. plantera träd i skogsträdgården.

På kursen går vi även igenom skogsträdgårdsodling, vad är en skogsträdgård? Varför är det ett bra system? Hur kan den se ut och vad behöver man tänka på? Vi går ut i gårdens nyanlagda skogsträdgård och tittar på hur den ser ut.

Upplägg

  • Vi träffas samma dag och tid varje vecka.
  • Vi ses på Stenkulla skogsträdgård, Stenkulla 1 i Bettna.
  • OBS! Kursuppehåll görs den 4/4. Sista kurstillfället är därmed den 25/4. 

Förkunskap

Ingen förkunskap krävs för att delta på denna kurs.

Kursledare

Gisela Varpula är utbildad lärare med lång erfarenhet som pedagog. Vid sidan om läraryrket är hon mycket intresserad av odling och självhushållning med fokus på miljö och hälsa. Så intresserad att Gisela startat ett eget företag, Stenkulla skogsträdgård, som säljer
överskottet från gården där odlingarna och djurinnehavet bara växer för varje år. För att bli klokare inom området odling och självhushållning har hon gått ett flertal kurser och en permakulturutbildning (permakultur= designverktyg för hållbar uppbyggnad av mänsklig aktivitet, i detta fall odling på en gård).

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Inget kursmaterial behövs för att delta på denna kurs. Men ta gärna med dig lite fika om du önskar.

Kallelse/Faktura

Du får en kallelse skickad till angiven e-postadress ca en-två veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar. 

Bra att veta

  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. 

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

 

Ort

Medborgarskolan Nyköping

Östra Bergsgatan 31, Nyköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 795 kr

Summa: 1 795 kr

Relaterade artiklar

Utforska ämnesområde