Ort
Karlstad
Startdatum
21 Mar 2024
Tid
17:30-20:00
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Margareta Wallsten
Nummer
78369
Pris
1 590 kr

Om arrangemanget

Det finns flera anledningar till att börja odla egna grönsaker, både för vårt välmående och miljön. Kanske vill du bli mer självförsörjande och kunna njuta av färska egenodlade grönsaker från din egen täppa.

Inehåll
I denna kurs lär vi oss grunderna i hållbar grönsaksodling. Alltifrån hur vi kan skapa odlingsbäddar på olika sätt, hur vi planerar våra sådder, skyddar oss från vissa skadedjur och sköter om och vårdar jorden. Vi diskuterar hur man kan planera odlingarna mer hållbart genom att använda sig av ex: växtföljd, täckodling och egen kompost.
Vi börjar med att reflektera över vilka ambitionerna och målsättningar vi har inför årets odlingssäsong. Alla deltagare tar fram sin egen såplan under kursen som man sedan kan följa under odlingsåret.
 
Om väder och vind tillåter avslutar vi kursen med ett  besök på Skogstorpet, en gård som fokuserar på både grönsaksodling och perenna växter.

I denna trädgårdskurs går vi bl.a. igenom:
•         Planering av köksträdgården- såschema
•         Växtföljd
•         Förodling och sådd
•         Anlägga bäddar
•         Jorden
•         Gödsel
•         Växtskydd/ skadedjur
•         Kompost/ bokashi 
•         Täckodling


Upplägg
Kursen är både teoretisk och praktisk. De 2 första tillfällena ses ni på Medborgarskolan i Karlstad för teoretisk genomgång och den sista tillfället är ni på Skogstorpets odlingar för praktiska övningar.
Vi träffas 3 tillfällen, 3 x 45 minuter. 
Torsdag 21 mars
Torsdag 11 april
Torsdag 25 april

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Margareta är i grunden utbildad biolog och har sedan vidareutbildat sig inom ekologisk odling. Hon brinner för frågor som rör hållbarhet, odling och hälsa. Tillsammans med en vän driver hon Skogstorpet, en plats att växa på där både odling, skogsträdgård samt möten mellan människor ska få utrymme. Hon ser nu fram emot att dela kunskap och odlingsglädje med alla som är nyfikna och vill lära sig mer.

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial
Ledaren förser deltagarna med den material som är tillgängligt. 

Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan har du en del förmåner du kan använda, exempelvis 6 procent rabatt hos Bokus och 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln. Mer om våra förmåner.

Bra att veta
Hos oss på Medborgarskolan är alla deltagare och ledare försäkrade under aktiviteten/kursen samt till och från aktiviteten/kursen. Lär mer på Olycksfallsförsäkring | Medborgarskolan

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Ort

Medborgarskolan Karlstad Fanfaren

Gustaf Anders Gata 7B, Karlstad

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 590 kr

Summa: 1 590 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

Trädgårdsdrömmar

Sitter du precis som jag uppkrupen i soffan med trädgårdsmagasin, frökataloger och paddan i högsta hugg, sökandes efter inspiration och information som när en l...

19 februari 2024
Läs vidare om "Trädgårdsdrömmar"
Djur och natur

Bokashi på förskolan Kullerbyttan

På förskolan Kullerbyttan i Säffle, vars huvudman är Medborgarskolan, har man sitt eget lilla kretslopp, som barnen kan följa i realtid. Sedan ett drygt år till...

19 februari 2024
Läs vidare om "Bokashi på förskolan Kullerbyttan"

Utforska ämnesområde