Ort
Distans
Startdatum
8 Jan 2024
Dagar
Måndagar
Antal tillfällen
10 st
Ledare
Marianne Jonasson
Nummer
55107
Pris
1 495 kr

Om arrangemanget

Hitta ditt ursprung! I den här kursen utgår du från dig själv och bygger din egen antavla fem generationer bakåt i tiden

Vill du hitta nya släktingar och berättelser som fallit i glömska? Detta är en digital kurs med ledarstöd där du lär dig hur man släktforskar.

Kursen har löpande start och du kan anmäla dig och starta när du vill. Inga fasta tider för träffar - du släktforskar när det passar dig. Observera att startdatum inte är det som anges ovan - du startar när du vill och har tillgång till kursen under 10 veckor från ditt startdatum.

Innehåll

Du får grundläggande kunskaper som behövs för att kunna släktforska. Du får lära dig var du ska leta och hur du kan dokumentera det du hittar i form av släktträd. Du får prova att följa en person från vaggan till graven och se var de bodde och vad de arbetade med, samt familjebildningen genom åren.

Upplägg

På kursen får du information och redskap för att kunna släktforska. Du kommer att ha mejlkontakt med din lärare under hela kursens gång. Vi forskar i Riksarkivets digitala datasal SVAR, som nu är gratis att forska i. 

Vi förordar att alla som släktforskar att även skaffa Arkiv digital. Det är viktigt att ha båda även om vi forskar i Riksarkivet.

Kursen använder vår digitala lärplattform Learnify. Du får inlogg och kan ta del av en digital kurs och annat material, utöver kontakten med kursledaren. Din kurs startar när du loggar in i Learnify.

Förkunskaper

Det här är en nybörjarkurs i släktforskning, men det är viktigt att du är van att söka information digitalt.

Kursmaterial

Kompendiet Släktforskning I - Hitta dina förfäder är det kursmaterial som används, och är skrivet av våra släktforskningslärare. Kompendiet postas hem till dig. Du får också många andra referenser till källor i bokform och online. 

Kursledare

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Utvecklingsmöjligheter

Släktforskning tar tid! På en grundkurs får du hjälp att komma igång, men själva forskningen gör du på egen hand - hemma vid din dator eller på bibliotek och arkiv som tillhandahåller släktforskarprogram. När du gått en grundkurs och kommit igång med din släktforskning finns flera möjligheter att fortsätta ditt forskande. Vi erbjuder fördjupningskurser och kurser med speciellt fokus - håll utkik på vår hemsida!

Rabatter

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer här.

Medborgarskolan och folkbildning

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som hjälper dig att växa som individ. Vi har ett brett kursutbud, stor musikverksamhet och samarbete med föreningar och grupper inom många olika ämnen. Deltagarna är i alla åldrar och med olika bakgrunder och intressen. Folkbildningens pedagogik handlar om att anpassa kurser och studiecirklar efter deltagarnas intressen och förutsättningar.

Pris

Deltagaravgift: 1 290 kr

Materialavgift: 205 kr

Summa: 1 495 kr

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet

Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...

9 november 2020
Läs vidare om "Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet"
Husförhörslängd från 1750-talet.
Ekonomi och samhälle

Studiecirkel med fokus på släktforskning

Britt-Inger Nilsson har sedan länge haft ett stort intresse för släktforskning. Idag hjälper hon andra, via studiecirklar, att få reda på mer om sin släkt och a...

6 april 2020
Läs vidare om "Studiecirkel med fokus på släktforskning"
Ekonomi och samhälle

Släktforska med dna

Intresset för släktforskning ökar, särskilt bland yngre. Digitala arkiv och söksajter har gjort det mycket enklare att hitta sina släktningar. Men ett sätt som ...

24 april 2018
Läs vidare om "Släktforska med dna"

Utforska ämnesområde