Ort
Karlstad
Startdatum
18 Mar 2024
Tid
13:00-16:30
Dagar
Måndagar
Antal tillfällen
6 st
Nummer
75368
Pris
1 850 kr

Om arrangemanget

För dig som är nyfiken på hur man släktforskar!

Innehåll

På kursen lär du dig hur man går tillväga när man släktforskar i de svenska arkiven, vilken information som finns tillgänglig, vart du hittar den och hur du kan dokumentera dina fynd i ett släktträd 

Upplägg

Varje deltagare får tillgång till en egen dator för att arbeta i de olika släktforskarprogrammen. Kursledaren delar sin skärm via projektor för att underlätta och visa hur det fungerar.

Du lär dig hur du går igenom olika typer av kyrkböcker samt hur du strukturerar dina forskningsresultat. Vi gör även studiebesök som bestäms i samråd med gruppen.

I kurstiden ingår en 30 minuters fikapaus.

Förkunskaper

Grundläggande datakunskaper. 

Kursledare

Carin Nilsson har släktforskat, hållit i studiecirklar och varit med som extraledare på ett antal grundkurser i släktforskning på Medborgarskolan sedan 2017. Under 2019-2020 har hon gått Sveriges Släktforskarförbunds kursledarutbildning Steg 1 och Steg 2.

Carin har släktforskat mycket i Frykerud där hennes mormor haft större delen av sin släkt och samarbetet mellan Carin och mormor blev sedan till en mycket uppskattad föreläsning. 

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Vid kursstart delar kursledaren ut koder för kursabonnemang till Arkiv digital, detta faktureras separat och kostar 395:-. Om du redan har ett abonnemang på Arkiv digital sedan tidigare meddelar du kursledaren.

Ansedelshäftet (värde ca 100:-) ingår i kursavgiften.

Boken "Vägen till dina rötter" författare Ewa (värde ca 240:-) ingår i kursavgiften.

Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5 % rabatt på www.bokus.com. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Kontakta ditt lokalkontor för att få rabattkoden.

Tips på vidareutveckling

Carin har en fortsättningskurs också!

Efter avslutad kurs finns det möjlighet att fortsätta med släktforskningen i egna grupper. Du har då tillgång till vår datasal med allt vad de innebär. Vi har även fortsatt  förmånliga prenumerationer på Arkiv Digital för våra forskargrupper.

Vi har även en rad olika kurser för att du ska utvecklas i din släktforskning. Bland annat hur du lär dig tolka gamla kartor.

Bra att veta

Vi arbetar i små grupper, där vi sitter vid var sin dator med internetuppkoppling och Windows 10 med Office 2016. I datasalen finns också en projektor som visar lärarens dataskärm. För dig som släktforskar har vi också en rad olika specialprogram bl.a. Sveriges befolkning 1880, 1900, 1910, 1970 och 1990. Svenska ortsnamn, Begravda i Sverige 2, Min Släkt 3.4, Värmlands kyrkoboksregister 3 och Sveriges dödbok 8.

I kurstiden ingår 30 minuter paus.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Ort

Medborgarskolan Karlstad Fanfaren

Gustaf Anders Gata 7B, Karlstad

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 850 kr

Summa: 1 850 kr

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet

Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...

9 november 2020
Läs vidare om "Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet"
Ekonomi och samhälle

Studiecirkel med fokus på släktforskning

Britt-Inger Nilsson har sedan länge haft ett stort intresse för släktforskning. Idag hjälper hon andra, via studiecirklar, att få reda på mer om sin släkt och a...

6 april 2020
Läs vidare om "Studiecirkel med fokus på släktforskning"

Utforska ämnesområde