Ort
Karlstad
Startdatum
8 Apr 2024
Tid
09:30-12:30
Dagar
Mån-Fre
Antal tillfällen
6 st
Ledare
Hans Olsson
Nummer
76313
Pris
1 600 kr

Om arrangemanget

Hitta ditt ursprung! Med hjälp av vår erfarne kursledare lär du dig både teori och praktik för att börja släktforska. I vår datasal arbetar du med moderna datorer och har tillgång till en rad olika specialprogram.

Innehåll
På kursen lär du dig om släktforskningens grunder, metoder och tekniker för att leta i arkiven och från nätet. Du blir bland annat bekant med  Arkiv Digital och SVAR.

Upplägg
Du lär dig hur du går igenom olika typer av kyrkböcker samt hur du strukturerar dina forskningsresultat. Vi gör även studiebesök som bestäms i samråd med gruppen.

Du får ett ansedelshäfte (värde 100 kr) så att du lätt har koll på det du finner i din forskning.

Förkunskaper
Grundläggande datakunskaper. Du behöver inte ha några förkunskaper i släktforskning.

Kursledare
Hans Olsson har varit en uppskattad kursledare hos Medborgarskolan sedan 2003 och då totalt haft ett 90-tal grundkurser i släktforskning. Han har varit medlem i Värmlands Släktforskarförening sedan 1999 och där varit styrelsemedlem och även ordförande i ett antal år. Han ansvarade för Släktforskardagarna i Karlstad 2014. Numera är han styrelseledamot i Sveriges Släktforskarförbund.

Ledare för kursen är Hans Olsson som tidigare varit ordförande för Värmlands släktforskarförening. Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Boken som används är Vägen till dina Rötter, författare Ewa Runesdotter (tidigare Nilsson). Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5 % rabatt på www.bokus.com. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Kontakta ditt lokalkontor för att få rabattkoden.

Tips på vidareutveckling
Efter avslutad kurs finns det möjlighet att fortsätta med släktforskningen i egna grupper. Du har då tillgång till vår datasal med allt vad de innebär. Vi har även förmånliga prenumerationer på Arkiv Digital för våra forskargrupper.

Vi har även en rad olika kurser för att du ska utvecklas i din släktforskning. Bland annat hur du lär dig tolka gamla kartor.

Bra att veta
Vi arbetar i små grupper, där vi sitter vid var sin dator med internetuppkoppling och Windows 10 med Office 2016. I datasalen finns också en projektor som visar lärarens dataskärm. För dig som släktforskar har vi också en rad olika specialprogram bl.a. Sveriges befolkning 1880, 1900, 1910, 1970, 1990 och 2000. Svenska ortsnamn, Begravda i Sverige 2, Min Släkt 3.4, Värmlands kyrkoboksregister 4 och Sveriges dödbok 9.

I kurstiden ingår 30 minuter paus

Kursen är totalt 6 tillfällen varav en är återträff som är kostnadsfri. Återträffen brukar infalla 14 dagar till en månad efter avslutat kurs. 

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.


Ort

Medborgarskolan Karlstad Fanfaren

Gustaf Anders Gata 7B, Karlstad

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 600 kr

Summa: 1 600 kr

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet

Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...

9 november 2020
Läs vidare om "Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet"
Ekonomi och samhälle

Studiecirkel med fokus på släktforskning

Britt-Inger Nilsson har sedan länge haft ett stort intresse för släktforskning. Idag hjälper hon andra, via studiecirklar, att få reda på mer om sin släkt och a...

6 april 2020
Läs vidare om "Studiecirkel med fokus på släktforskning"

Utforska ämnesområde