Ort
Säffle
Startdatum
29 Aug 2024
Tid
08:00-16:00
Dagar
Tors-Sön
Antal tillfällen
4 st
Ledare
Georg Wickberg
Nummer
75336
Pris
5 900 kr

Om arrangemanget

Vill du prova på något nytt till hösten? Du kanske har planer på att bygga en sommarstuga eller ett förråd? Att timra hus är både intressant, roligt och givande! Här får du lära dig hur man kommer igång, vad som behövs för att börja och avsluta ditt projekt och vilka olika gamla tekniker som finns.

Innehåll
Genom att gå en timringskurs får du lära dig grunderna av våra erfarna kursledare.  Detta är en nybörjarkurs i knut-timring där fokus ligger på:

  • grunder i att timra
  • planering och visioner
  • material och verktyg
  • tips och lösningar
  • praktiska övningar

Upplägg
Vi kommer gå igenom grunderna i timring och du får lära dig hantverkets grunder så du t.ex. kan timra din egen bastu, friggebod eller jaktstuga i gammal teknik med nya och gamla verktyg. Vi pratar teori, olika tekniker och gör praktiskt arbete tillsammans.

Timring är en äldre byggnadsteknik som är känd i Norden sedan 800-talet och har fått sitt namn av att man sammanfogar de stockar som bildar väggen i hörnet genom uthuggna hak/knutar.

Kurslängd
4 dagar, torsdag till söndag 29/8 till 1/9 kl. 08:00-16:00.
Fika ingår.
Grillen kommer tändas alla dagar, ta med ni önskar äta under dessa dagar.
Finns möjlighet till förvaring av matkassa i kyl och frys. 

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs.

Kursledare
Georg och Margaretha har jobbat länge tillsammans med timring, de har byggt sitt drömhus och flyttat in efter några års arbete. Men redan har de nya visioner om andra hus och har liksom alla andra byggare upplevt med- och motgångar, men lärt sig mycket om att hantera dessa. Båda är utbildade lärare.

Georg Wickberg har arbetat med skogsbruk i snart 40 år och har lång erfarenhet av eget företagande med egen skog, manuell avverkning med motorsåg, skottning och skördaravverkning. Dessutom var han svensk mästare i skog 2002 och 2011.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Kursmaterial och redskap finns att tillgå på plats. Har ni egna redskap så är det okej att ta med till kursen.

Tips på vidareutveckling

Besök gärna vår hemsida för fler kurser, http://medborgarskolan.se

Bra att veta
Kom i oömma kläder. 

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

 

 

Ort

Värmlandsnäs

Övre Stegelsrud Roviken 1, Säffle

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 5 900 kr

Summa: 5 900 kr

Utforska ämnesområde