Vill du veta mer om svampar och svampplockning? På våra svampkurser får du lära dig hur du känner igen olika svampar och var de växer. Vilka som passar som matsvamp i din matlagning och vilka du ska undvika.

Visste du att det i världen finns mer än 1,5 arter av svampar, men att endast cirka 100 000 av dessa är namngivna av vetenskapen? Om du är intresserad av att lära dig mer om detta fascinerande ämne rekommenderar vi att du går en av våra svampkurser.

Vad är en svampkurs?

En svampkurs erbjuder värdefull kunskap som du kommer att ha användning av på dina utflykter i svampskogen. Medborgarskolans kurser om svamp är utformade på några olika sätt. Medan vissa fokuserar på teoretisk kunskap kring svamp, tar andra avstamp i en fysisk skogstur med svampplockning, och vissa kombinerar dessa två element.

Vanliga frågor om svampar

Vad har kremlor gemensamt? Hur ser jag skillnad på Champinjon och flugsvamp? Och hur känner man enklast igen svamparnas svamp Karl-Johan? Vilka svampar är ätliga? Och vilka blandar man lätt ihop? Vad kännetecknar en riktig kantarell? Är det riskfritt att smaka på svampar? Frågor som dessa och mycket annat ger våra duktiga och erfarna kursledare svar på.

Målsättningen på våra svampkurser är att du som deltagare ska bli bättre på att identifiera olika svampsorter, och kunna avgöra vilka som går att äta och vilka du ska undvika. Deltagare får under skogsvandringar möjlighet att testa sina kunskaper om var olika svampar växer.

Med stöd från kursledaren identifierar ni era fynd och bestämmer vilka svampar ni tar med er hem i korgen. Se till att använda tillfället till att göra nya upptäckter och prova svampar du inte ätit tidigare. Våra svampkurser brukar vara uppskattade av deltagarna, förutom ny kunskap ger de gemenskap och social tillvara. Fikapauserna i skogen brukar vara särskilt uppskattade.

Ny kunskap och social tillvaro

För många deltagare handlar svampkursen inte bara om att lära sig nya saker, utan också om att träffa människor med samma intresse. En hobby berikas när den delas med andra. Under kursens gång har den som vill möjlighet att utbyta erfarenheter, favoritrecept, och med den man får riktigt bra kontakt med, kanske till och med hemliga svampställen! Är du intresserad av matlagning? Här hittar du vårt utbud inom området mat och dryck.

Därför ska du gå en svampkurs

En av många fördelar med att gå en svampkurs är att innehållet kan anpassas efter det som deltagarna tycker är mest intressant. Du får tillfälle att ställa frågor och påverka inriktning av kursen. Vi på Medborgarskolan lägger stor vikt vid att kurserna anpassas efter deltagarna.

Våra kurser finns på flera orter

Möjligheten att gå en svampkurs finns på flera olika platser i Sverige. Vi erbjuder allt från nybörjarkurser till kurser för mer erfarna svampplockare.

Studera på ett sätt som passar dig

De flesta av Medborgarskolans svampkurser är helgkurser och genomförs antingen på lördag eller söndag, eller endast på söndagar. Det gör att de också sträcker sig över olika lång tid, och du har därmed möjlighet att välja mellan en kortare intensivkurs, eller en svampkurs i makligare takt. Detta för att du ska hitta ett alternativ som passar din studiestil och ditt schema. Längden på kurstillfällena varierar men räkna med ett par timmar för att hinna med både skogsvandring, svampplockning, teori och fikastund.

Varianter och fler möjligheter

I vårt utbud finns kurser som riktar sig direkt till nybörjare, till dig som kanske aldrig plockat svamp tidigare. Svampvärlden kan tyckas överväldigande när du ger dig in i den, och därför fokuserar nybörjarkursen på att lära känna de vanligast förekommande matsvamparna. Övriga svampkurser riktar sig inte till någon särskild nivå av förkunskaper. Vår förhoppning är att oavsett hur mycket eller lite kunskap du har innan kursen, så tar du med dig värdefulla lärdomar vid kursens slut.

Är du intresserad av andra kurser inom djur och natur? Här hittar du hela vårt utbud inom djur och natur.

Pris & Kostnader

Våra kurser i svampplockning brukar kosta ett par hundra kronor. För att delta i en svampkurs behöver du som deltagare en svampbok, svampkorg- och kniv, och tåliga kläder och stövlar till de tillfällen då ni beger er ut i skogen. Mer om kostnad och upplägg för specifik svampkurs hittar du i respektive kursbeskrivning.

Vårt utbud inom Svampkurs

Din sökning"" visar 17 resultat i

Sortera på:

Läs vidare om "Svampkurs grundkurs"
Kurs
Friskvård
Nyhet

Svampkurs grundkurs

Ort: UmeåStartdatum: 28 Aug 2024Tid: 18:00-20:15Antal tillfällen: 3 st tillfällenDagar: Ons, SönPris: 900 kr
Läs vidare om "Svampkurs grundkurs"
Kurs
Friskvård
Nyhet

Svampkurs grundkurs

Ort: UmeåStartdatum: 26 Aug 2024Tid: 18:00-20:15Antal tillfällen: 3 st tillfällenDagar: Mån, LörPris: 900 kr
Läs vidare om "Svamp - Skogens guld"
Kurs
Helgkurs
Utomhus

Svamp - Skogens guld

Ort: KristinehamnStartdatum: 15 Sep 2024Tid: 10:00-14:00Antal tillfällen: 3 st tillfällenDagar: Lör, SönPris: 950 kr
Läs vidare om "Svamp till nytta och nöje"
Föreläsning

Svamp till nytta och nöje

Ort: KarlstadStartdatum: 4 Sep 2024Tid: 18:00-19:30Antal tillfällen: 1 st tillfällenDagar: OnsdagPris: 350 kr
Läs vidare om "Trattkantarellsök med hund"
Kurs
Helgkurs
Friskvård
Nyhet
Utomhus

Trattkantarellsök med hund

Ort: Startdatum: 8 Sep 2024Tid: 15:00-17:15Antal tillfällen: 3 st tillfällenDagar: SöndagarPris: 895 kr
Läs vidare om "Trattkantarellsök med hund"
Kurs
Friskvård
Nyhet
Utomhus
Dagtid

Trattkantarellsök med hund

Ort: Startdatum: 8 Sep 2024Tid: 12:00-14:15Antal tillfällen: 3 st tillfällenDagar: SöndagarPris: 895 kr
Läs vidare om "Kantarellsök för dig och din hund"
Kurs
Helgkurs
Friskvård
Nyhet
Utomhus

Kantarellsök för dig och din hund

Ort: Startdatum: 18 Aug 2024Tid: 18:00-20:15Antal tillfällen: 3 st tillfällenDagar: SöndagarPris: 850 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

“Folk vill ha allmän svamp­kunskap”

Nu är svampsäsongen i full gång, efter­som de allra ­flesta svampar kommer under sensommaren och ­hösten. Men svamp som sådan är egentligen inte bara det vi ser...

2 september 2023
Läs vidare om "“Folk vill ha allmän svamp­kunskap”"
Närbild på en persons händer som håller i kantareller
Djur och natur

Svampplockning för nybörjare

Att plocka svamp ger dig avkoppling, motion och middagsmat i ett! Dessutom är hösten är en fantastisk vacker tid på året ute i naturen - bästa tiden att plocka ...

7 juli 2023
Läs vidare om "Svampplockning för nybörjare"

Ämnen inom djur och natur

Utforska ämnesområde