Lär dig känna igen olika lavar och svampar i gammelskog
Fullbokad. Anmäl dig som reserv!
Visste du att det i världen finns mer än 1,5 arter av svampar, men att endast cirka 100 000 av dessa är namngivna av vetenskapen? Om du är intresserad av att lära dig mer om detta fascinerande ämne rekommenderar vi att du går en av våra svampkurser.
En svampkurs erbjuder värdefull kunskap som du kommer att ha användning av på dina utflykter i svampskogen. Medborgarskolans kurser om svamp är utformade på några olika sätt. Medan vissa fokuserar på teoretisk kunskap kring svamp, tar andra avstamp i en fysisk skogstur med svampplockning, och vissa kombinerar dessa två element.
Vad har kremlor gemensamt? Hur ser jag skillnad på Champinjon och flugsvamp? Och hur känner man enklast igen svamparnas svamp Karl-Johan? Vilka svampar är ätliga? Och vilka blandar man lätt ihop? Vad kännetecknar en riktig kantarell? Är det riskfritt att smaka på svampar? Frågor som dessa och mycket annat ger våra duktiga och erfarna kursledare svar på.
Målsättningen på våra svampkurser är att du som deltagare ska bli bättre på att identifiera olika svampsorter, och kunna avgöra vilka som går att äta och vilka du ska undvika. Deltagare får under skogsvandringar möjlighet att testa sina kunskaper om var olika svampar växer.
Med stöd från kursledaren identifierar ni era fynd och bestämmer vilka svampar ni tar med er hem i korgen. Se till att använda tillfället till att göra nya upptäckter och prova svampar du inte ätit tidigare. Våra svampkurser brukar vara uppskattade av deltagarna, förutom ny kunskap ger de gemenskap och social tillvara. Fikapauserna i skogen brukar vara särskilt uppskattade.
För många deltagare handlar svampkursen inte bara om att lära sig nya saker, utan också om att träffa människor med samma intresse. En hobby berikas när den delas med andra. Under kursens gång har den som vill möjlighet att utbyta erfarenheter, favoritrecept, och med den man får riktigt bra kontakt med, kanske till och med hemliga svampställen! Är du intresserad av matlagning? Här hittar du vårt utbud inom området mat och dryck.
En av många fördelar med att gå en svampkurs är att innehållet kan anpassas efter det som deltagarna tycker är mest intressant. Du får tillfälle att ställa frågor och påverka inriktning av kursen. Vi på Medborgarskolan lägger stor vikt vid att kurserna anpassas efter deltagarna.
Möjligheten att gå en svampkurs finns på flera olika platser i Sverige. Vi erbjuder allt från nybörjarkurser till kurser för mer erfarna svampplockare.
De flesta av Medborgarskolans svampkurser är helgkurser och genomförs antingen på lördag eller söndag, eller endast på söndagar. Det gör att de också sträcker sig över olika lång tid, och du har därmed möjlighet att välja mellan en kortare intensivkurs, eller en svampkurs i makligare takt. Detta för att du ska hitta ett alternativ som passar din studiestil och ditt schema. Längden på kurstillfällena varierar men räkna med ett par timmar för att hinna med både skogsvandring, svampplockning, teori och fikastund.
I vårt utbud finns kurser som riktar sig direkt till nybörjare, till dig som kanske aldrig plockat svamp tidigare. Svampvärlden kan tyckas överväldigande när du ger dig in i den, och därför fokuserar nybörjarkursen på att lära känna de vanligast förekommande matsvamparna. Övriga svampkurser riktar sig inte till någon särskild nivå av förkunskaper. Vår förhoppning är att oavsett hur mycket eller lite kunskap du har innan kursen, så tar du med dig värdefulla lärdomar vid kursens slut.
Är du intresserad av andra kurser inom djur och natur? Här hittar du hela vårt utbud inom djur och natur.
Våra kurser i svampplockning brukar kosta ett par hundra kronor. För att delta i en svampkurs behöver du som deltagare en svampbok, svampkorg- och kniv, och tåliga kläder och stövlar till de tillfällen då ni beger er ut i skogen. Mer om kostnad och upplägg för specifik svampkurs hittar du i respektive kursbeskrivning.
Din sökning på "" visar 2 resultat i
Sortera på:
Fullbokad. Anmäl dig som reserv!
Nu är svampsäsongen i full gång, eftersom de allra flesta svampar kommer under sensommaren och hösten. Men svamp som sådan är egentligen inte bara det vi ser...
Fia Carlsson och hennes tvååriga finska lapphund Lexi är flitiga kursdeltagare hos Medborgarskolan. En av kurserna de gått tillsammans är svampsökskurs.
Att plocka svamp ger dig avkoppling, motion och middagsmat i ett! Dessutom är hösten är en fantastisk vacker tid på året ute i naturen - bästa tiden att plocka ...