Året när ute blev inne och millenials lärde sig borra

Coronakrisen fortsatte och 2021 blev ett år där många har känt stor ovisshet. Så är folkbildning verkligen viktigt i kristider? Absolut! Förutom att bidra till ökat samhällsengagemang, ger ny kunskap också glädje och hälsa. Här är ett axplock av det som hänt hos oss på Medborgarskolan under året.

I år var de mest populära kurserna hos oss språk, hantverk samt dans och teater. När det gäller studiecirklar låg hantverk på topplistan även där, utöver sång och musik samt djur och natur.

Folkbildningen flyttade ut

Just naturen har varit ett återkommande inslag under året. När det inte var självklart att kunna träffas inomhus, blev ute det nya inne. Medborgarskolan skapade ett koncept där vi samlade våra utomhuskurser, för att inspirera till ett roligare friluftsliv. På flera håll i landet flyttade även mer traditionella aktiviteter ut från kurslokalerna – akvarellmålning vid havet, matlagning bland klipporna och språkkurser i parken.

Digitala möten som gör skillnad

Zoomtrötthet kom med på listan över årets nyord och precis som många andra längtar vi på Medborgarskolan också efter att kunna ses på riktigt lite oftare. Men redan innan pandemin hade vi ett stort utbud av distanskurser, och vi är stolta över att ha kunnat fortsätta erbjuda digitala kurser, föreläsningar, konserter och utställningar. På Medborgarskolans Youtube kan du se exempel på några av årets digitala event, som intervjuserien ”Vad händer efter studenten?".

I initiativet Kultur i vården besöker våra medarbetare olika boenden inom äldrevården med föreläsningar och olika kulturarrangemang. När äldreboenden stängde för besök på grund av pandemin, gjorde Medborgarskolan i Örebro sitt yttersta för att ändå kunna ge guldkant och glädje till de äldre genom att snabbt ställa om till digitala föreläsningar, musikkvällar och samtal.

Smarta samarbeten

Tillsammans med olika samarbetspartners tar Medborgarskolan fram nya aktiviteter, föreläsningar och kurser. I ”Hemkunskap för millenials” samarbetade vi med Blocket och Clas Ohlson för att ta fram en serie kostnadsfria onlinekurser för de som aldrig riktigt lärt sig att fixa i hemmet – eller kanske bara vill bli bättre på att reparera och återanvända saker.

När julen närmade sig var det dags att säga välkommen in i värmen tillsammans med Suicide Zero, en ideell organisation som arbetar för att minska självmord i Sverige. Tillsammans erbjöd vi en öppen föreläsning om svåra samtal och vad du kan göra om du eller någon i din närhet mår dåligt.

Öppet för alla

Folkbildning är ett viktigt verktyg för att stärka demokratin – därför ska alla ska känna sig välkomna hos oss på Medborgarskolan. Under 2021 deltog Medborgarskolan i flera initiativ för att öka inkluderingen. Till exempel var vi med och skapade ett spel för nyanlända med språkträning och övningar som kan bidra till att riva hinder för den som vill vidareutbilda sig i Sverige.

Med Drag Academy vill Medborgarskolan inspirera alla till att uttrycka sig och våga vara sig själva. Kurserna ges på distans och är öppna för nyfikna deltagare från hela landet.

Tack till dig som varit med oss!

Tack till alla de eldsjälar som delat med sig av sin kunskap och sitt intresse – och tack till dig som deltagit i någon av våra kurser, studiecirklar eller arrangemang. Vi ses nästa år, glöm inte att kolla in vårens kursnyheter.