Ort
Uppsala
Startdatum
12 Sep 2024
Tid
17:30-19:45
Dagar
Tors, Lör
Antal tillfällen
2 st
Ledare
Åsa Öberg
Nummer
75560
Pris
1 195 kr

Om arrangemanget

Att plocka svamp är som att gå på skattjakt! Under den här kursen får du kunskap, tips och vägledning för ditt eget svampplockande!

Innehåll

Kursen vänder sig till dig som är nybörjare och är nyfiken på svampar som du kan plocka, tillaga och äta. Du behöver inga förkunskaper.

På kursen får du lära dig karaktärer/kännetecken för att kunna artbestämma olika svamparter. Du får lära dig de vanligaste matsvamparna och giftigaste svamparna.

Vi kommer att gå igenom:

•    Ätbara svampar, var de växer och deras förväxlingssvampar
•    Bestämningsteknik 
•    Plockteknik
•    Hur man hanterar och tar hand om svampen från skog till bord 
•    Vad man behöver tänka på när man ger sig ut i skog och mark 

Upplägg

  • Första kurstillfället träffas vi i Medborgarskolans lokaler på Bergsbrunnagatan 20 i Uppsala kl. 17:30-19:45. 
  • Samma vecka under lördagen sker vår exkursion kl. 10:00-15:15. 

Förkunskap

Ingen förkunskap krävs för att delta på denna kurs. 

Kursledare

Åsa Öberg har sedan barnsben varit i skogen och plockat svamp, intresset för svamp ökade mer och mer. 2018 gjorde Åsa slag i saken och läste en sommarkurs i svampkunskap på Statens Lantbruks Universitet, SLU, i Uppsala. Därefter har Åsa läst till svampkonsulent på Åsa Folkhögskola under 2019. 

Åsa har lång erfarenhet av att föreläsa och leda grupper inom sitt andra expertområde, personlig utveckling och friskvård. Hon är diplomerad friskvårdsterapeut, processledare, professionell coach. Åsa har tidigare som konsult också arbetat som projektledare i offentlig sektor med jämställdhetsfrågor och företagsutveckling. Hon gillar att kombinera teori och praktik, allt i interaktion med gruppen. Nu kan hon bidra till att fler personer kommer ut i naturen för att plocka svamp med den senaste kunskapen om svamp som finns idag. 

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Kursledaren kommer att prata om svamplitteratur under er första träff. Det finns också en app som heter Svampguiden som är användbar. Den kostar ca 149kr/år. 

Till lördagens vandring ta gärna med fika och matsäck och oömma kläder anpassade efter väder. Ha på dig bra och bekväma skor eller stövlar samt myggmedel.

Bra att veta

  • Kursstart kan komma att ändras och alla startdatum är preliminära. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart. 
  • Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen om det råder ogynnsamma förhållanden i naturen såsom snö eller torka.
  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Visste du att?

Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. 

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

 

Ort

Medborgarskolan Uppsala (Bergsbrunnagatan)

Bergsbrunnagatan 20, Uppsala

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 195 kr

Summa: 1 195 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

“Folk vill ha allmän svamp­kunskap”

Nu är svampsäsongen i full gång, efter­som de allra ­flesta svampar kommer under sensommaren och ­hösten. Men svamp som sådan är egentligen inte bara det vi ser...

2 september 2023
Läs vidare om "“Folk vill ha allmän svamp­kunskap”"
Närbild på en persons händer som håller i kantareller
Djur och natur

Svampplockning för nybörjare

Att plocka svamp ger dig avkoppling, motion och middagsmat i ett! Dessutom är hösten är en fantastisk vacker tid på året ute i naturen - bästa tiden att plocka ...

7 juli 2023
Läs vidare om "Svampplockning för nybörjare"

Utforska ämnesområde