Ort
Umeå
Startdatum
26 Aug 2024
Tid
18:00-20:15
Dagar
Mån, Lör
Antal tillfällen
3 st
Nummer
56737
Pris
900 kr

Om arrangemanget

Vill du också börja plocka svamp? Är du intresserad av att kunna identifiera de vanligaste matsvamparna och lära dig var du ska leta efter dem? Kanske nå bortom kantareller och KarlJohan?
Här är en kurs för dig som vill lära dig mer om svampar och känna dig trygg med att plocka matsvamp. Du får kunskap om hur du känner igen våra vanligaste matsvampar samt vad som är bra att tänka på när du plockar dem. 
 
Innehåll
Denna kurs är både teoretisk och praktisk. Vi går igenom vad man bör tänka på när man är ute i skogen. Vi lär oss att använda en svampbok samt hjälper dig att öka din kunskap om olika svamparter. Ett särskillt fokus finns genomgående i kursen på hur man med trygghet kan plocka olika matsvampar. Exkursionerna kommer att ske i två olika skogsområden. Det blir en lugn vandring i varierande terräng. 
 
Upplägg
Vi börjar med en teoretisk träff i medborgarskolans lokaler. Till
denna träff får du gärna ta med dig egna svampar så kan vi prova att identifiera dem. Under helgen samma vecka, med de nya kunskaperna färska i minnet, sker den första exkursionen i fält. Därefter är det en veckas uppehåll med möjlighet att öva på egen hand. Avslutnigsvis en andra exkursion i fält, men nu på annan plats. Du har nu möjlighet att räta ut de frågetecken som dykt upp om du varit ute på egen hand. 
 
Material
Du kommer få ett informationshäfte under första träffen. Ta gärna med en egen svampbok. Om du vill investera i en ny svampbok rekommenderar vi: Nya svampboken av Pelle holmberg och Hans Marklund om du vill fokusera på matsvampar. Om du vill ha en svampbok som inte fokuserar på matsvampar så rekommenderar vi: Svampar i sverige av Mats Karström och Bo mossberg (2013). 
 
Schema:
Tillfälle 1:  26/8 kl 18:00-20:15   på Medborgarskolan 
Tillfälle 2:  31/8 kl 11:00-15:00    Utomhus 
Tillfälle 3:  14/9 kl 11:00-15:00    Utomhus

Våra träffar i fält kommer att planeras i närtid till träffarna för att maximera chanserna för att vi ska få se många olika svampar. Dock går det aldrig att garantera hur svamptillgången kommer se ut och ibland får vi fokusera mer på andra svampar än matsvampar om utbudet är litet. 
 
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Detta är en nybörjar kurs. Du behöver dock kunna gå på skogsstig men vi håller oss i lättillgängliga partier.
 
Kursledare
Moa Lövdahl är utbildad svampkonsulent 2020 med inriktning på plockning och hantering av matsvamp och dess förväxlingsvampar. Moa har fortbildat sig kontinuerligt för att öka sin kunskap och lägger varje år tid på att lära sig mer och utforska olika delar av svamparnas rike. Just i år har hon fokuserat lite extra på tallhedarnas svampar i Jokkmokk. Moa strävar alltid efter att öka den egna tryggheten i skogen hos sina kursdeltagare. Hennes mål är att man efter en kurs hos henne ska känna ökad förståelse och kunskap om svamp samt ha mer lust att vara ute och njuta av vår natur.  
 
Bra att veta
Ta gärna med fika och matsäck och oömma kläder anpassade efter väder. Ha på dig bra och bekväma skor eller stövlar samt myggmedel till träffarna i fält. Kursen kommer endast att ställas in vid extremt dåligt väder så du behöver ha kläder efter väder för att få en trevlig tur.
Vi kommer behöva färdas med bil till träffarna i fält. I de flesta fall brukar vi kunna ordna samkörning för alla kursdeltagare. Ange när du anmäler dig om du har möjlighet att ta bil till träffarna eller inte. Vi planerar samkörningen på den teoretiska träffen. 
 
Har du frågor? 
skriv till helena.bylund@medborgarskolan.se
 
 

Ort

Medborgarskolan Umeå

Slöjdgatan 2, 1 tr, Umeå

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 900 kr

Summa: 900 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

“Folk vill ha allmän svamp­kunskap”

Nu är svampsäsongen i full gång, efter­som de allra ­flesta svampar kommer under sensommaren och ­hösten. Men svamp som sådan är egentligen inte bara det vi ser...

2 september 2023
Läs vidare om "“Folk vill ha allmän svamp­kunskap”"
Närbild på en persons händer som håller i kantareller
Djur och natur

Svampplockning för nybörjare

Att plocka svamp ger dig avkoppling, motion och middagsmat i ett! Dessutom är hösten är en fantastisk vacker tid på året ute i naturen - bästa tiden att plocka ...

7 juli 2023
Läs vidare om "Svampplockning för nybörjare"

Utforska ämnesområde