Lär dig tyska på en språkkurs. Tyska är användbart både privat och i jobbet. Kursen i tyska lär dig att både prata och skriva tyska, men fokus ligger ofta på muntlig konversation.

Kurser i tyska

Det finns idag cirka 132 miljoner personer som talar tyska, vilket gör det till världens tolfte mest talade språk. Drygt hälften av alla personer som pratar tyska har det som modersmål. Majoriteten av de tysktalande bor i Schweiz, Tyskland och Österrike. Det finns även ett stort antal personer i Centraleuropa, Latinamerika, Nordamerika, Australien och södra Afrika vars modersmål är tyska.

Förutom de som har tyska som första inlärda språk, är det också tillsammans med franska, ett av de vanligaste främmande språken som lärs ut i skolan, framför allt i centrala och norra Europa. Med andra ord är tyska ett gångbart lingua franca, det vill säga ett språk som används för att kommunicera när två parter inte förstår varandras modersmål. I Ungern är det till exempel i stort sett lika många som förstår tyska som engelskan.

Ett viktigt affärsspråk

Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner. Vi handlar framförallt bilar, bildelar, elektronik och maskiner. Det som tyskarna köper från Sverige är kemiska produkter, maskiner, papper och pappersmassa. Flera stora svenska företag är dessutom uppköpta av eller sammanslagna med tyskspråkiga koncerner som ASEA, Fritidsresor, Gislaved och Sydkraft för att nämna några.

Svensk industri har också förlagt delar av sin verksamhet i Tyskland som till exempel Electrolux, Vattenfall, H&M och SKF. Förutom att vi både importerar och exporterar varor till landet är det dessutom många tyska turister som besöker Sverige. Tyska medborgare är den största grupp utländska turister från länder utanför Norden, som reser till Sverige. Således finns det många anledningar att förbättra dina kunskaper i tyska.

Ett rikt kulturliv

Lär dig tyska för att på originalspråk kunna läsa de texter som många tänkare och filosofer skrivitpå tyska. Delta i oktoberfestivalen eller njut av en båttur på en av floderna som slingrar sig genom de tyska vindistrikten. Besök Berlin och ta del av stadens omvälvande historia eller besök något av landets omkring 20 000 slott.

Förkovra dig i det tyska gastronomiska språket och handla på landets alla julmarknader. Åk på skidsemester till eller vandra i de schweiziska och österrikiska alperna. Dansa vals i Wien och ta en tur på Donau. Med kunskaper i tyska blir din upplevelse garanterat rikare.

Tysk grammatik

Det brukar ofta sägas att tyska grammatiska regler mest består av undantag. Anledningen till det uttrycket kan ha att göra med tyskans fyra olika kasus och de prepositioner som styr dem. Reglerna krig hur de tre genus som finns i tyskan ska tillämpas kan också vara förvirrande för den som inte har språket som modersmål.

Så även om tyskan och svenskan är två likartade språk från samma språkfamilj kan det vara en utmaning att få grammatiken rätt. Å andra sidan är det viktigare att kunna kommunicera och förstå än att det måste vara helt korrekt.

Kursernas upplägg

Medborgarskolans kurser i tyska går antingen på dagtid eller kvällstid både på veckodagar och helger. Studerar du enskilt är träffarna tio eller fem gånger och det är 45 minuters undervisning varje gång. Grupplektioner pågår i två gånger 45 minuter vid åtta till tio tillfällen. Distansundervisningen är också två gånger 45 minuter men ni brukar ses på den digitala lärarplattformen tolv gånger under kursens gång.

Våra lärare i tyska

Medborgarskolans lärare i tyska har språket som modersmål och/eller en gedigen akademisk utbildning samt erfarenhet av språket. Förutom språklig kompetens har de även pedagogiska färdigheter i och med att de gått Medborgarskolans kurs i vuxenpedagogik riktad mot cirkelledare. På så sätt är de väl kvalificerade i att ge dig det stöd du behöver i din process att lära dig tyska.

Stort utbud av tyskakurser

Medborgarskolans tyska språkkurs finns på flera håll i landet. Det är det språk som vi erbjuder näst mest kurser i. På följande orter kan du studera tyska: Borås, Eskilstuna, Eslöv, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Kristianstad, Lidingö, Linköping, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Ystad och Örebro. Om du inte regelbundet befinner dig på någon av de här platserna finns det också möjlighet att studera tyska på distans.

Du kan studera antingen enskilt eller i grupp. Om du vill fokusera mer på din kommunikativa förmåga har vi kurser i tysk konversation. Du kan också studera tysk konversation på distans under lunchtid om du har ont om tid.

Anmälan och betalning

När du har bestämt dig för vilken tyska kurs du vill gå, tyska nybörjare eller tyska fortsättning, scrollar du längre ned på sidan. Där hittar du en länk till anmälningssidan. Klicka dig vidare dit och ange dina personuppgifter samt betalningssätt. Vi skickar ut en bekräftelse på mottagen anmälan. Om du har behov av att delbetala din kurs i tyska kontaktar du oss så kan vi ordna det.

Vårt utbud inom Tyska

Din sökning"" visar 19 resultat i

Sortera på:

Läs vidare om "Lär dig vardagstyska!"
Kurs
Nyhet

Lär dig vardagstyska!

Ort: HovmantorpStartdatum: 10 Apr 2024Tid: 18:00-20:15Antal tillfällen: 3 st tillfällenDagar: OnsdagarPris: 895 kr
Läs vidare om "Tyska nybörjare"
Kurs

Tyska nybörjare

Ort: LinköpingStartdatum: 18 Sep 2024Tid: 19:15-20:45Antal tillfällen: 10 st tillfällenDagar: OnsdagarPris: 1 895 kr
Läs vidare om "Tyska termin 2 A1"
Kurs

Tyska termin 2 A1

Ort: StockholmStartdatum: 6 Mar 2024Tid: 17:30-19:00Antal tillfällen: 10 st tillfällenDagar: OnsdagarPris: 2 400 kr
Läs vidare om "Tyska nybörjare A1"
Kurs

Tyska nybörjare A1

Ort: JönköpingStartdatum: 30 Jan 2024Tid: 17:00-18:30Antal tillfällen: 10 st tillfällenDagar: TisdagarPris: 1 695 kr
Läs vidare om "Tyska nivå A1 - Helgkurs"
Kurs

Tyska nivå A1 - Helgkurs

Ort: VarbergStartdatum: 13 Apr 2024Tid: 11:40-13:10Antal tillfällen: 10 st tillfällenDagar: LördagarPris: 1 495 kr
Läs vidare om "Tyska, nybörjare"
Kurs

Tyska, nybörjare

Ort: KungälvStartdatum: 28 Aug 2024Tid: 18:30-20:00Antal tillfällen: 10 st tillfällenDagar: OnsdagarPris: 1 995 kr
Läs vidare om "Tyska för nybörjare"
Kurs

Tyska för nybörjare

Ort: EskilstunaStartdatum: 9 Apr 2024Tid: 18:00-19:30Antal tillfällen: 8 st tillfällenDagar: TisdagarPris: 1 495 kr

Ämnen inom tyska

Utforska ämnesområde