Konst och hantverk

Årets folkbildare lär dig sticka som en lett!

Stefan A Escher började undervisa på Medborgarskolan 2009 och har sedan dess haft kurser i släktforskning som med tiden har utvecklats till kurser i DNA-släktforskning. Han håller även kurser för kursledare samt skriver och utvecklar kursmaterial. Stefans stora engagemang gjorde att han 2018 blev tilldelad titeln Årets folkbildare. I höst håller han även en kurs i stickning, där deltagarna får lära sig att sticka lettiska mönsterbilder.

När började du intressera dig för stickning?

Jag har alltid stickat. Min mamma höll på mycket med garn, hon färgade garn och vävde väldigt mycket. Garn har alltid varit en del av familjens liv. På 80-talet stickade jag en tröja som jag nu har repat upp för att återanvända när jag stickar vantar.

Varför började du med just lettiska mönster?

Jag och min fru reste till Riga och besökte då butiken Hobbywool. För oss som gillar garner och mönster var det som att gå in i en godisaffär. Vi blev båda inspirerade och började sticka på var sitt par vantar med lettiska mönster redan på båten tillbaka hem till Sverige. Till vår hjälp hade vi beskrivningarna i boken Knit Like a Latvian, vilken även används som utgångspunkt på kursen.

Skärmavbild 2019-09-17 kl. 16.25.02.png

Vilka förkunskaper kärvs och vad får kursdeltagarna lära sig på kursen?

Det är bra om man kan grunderna i stickning men man behöver inte vara en van stickare, det räcker med att kunna sticka räta och aviga. Under kursen får deltagarna lära sig sticka vackra och varma vantar med fantastiska mönsterbilder. Jag vill inspirera deltagarna till att våga sticka mönster, något som kanske ser väldigt komplicerat ut men som egentligen inte är så svårt.

Vad är det bästa med att vara kursledare?

Det bästa är att jag får förmedla kunskap om något som är mitt stora intresse. Kurstillfällena blir till en social mötesplats och där både jag och mina deltagare får möjligheten att utvecklas tillsammans och utbyta idéer.

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.

Gå till videon på Youtube.com

Relaterade artiklar

Konst och hantverk

Sommarkurs väcker skaparlusten hos barn

Det ska vara roligt att lära sig nya saker! I sommar ges barn möjlighet att väcka skaparlusten till liv på Medborgarskolan i Västerås. Här kan barn utvecklas oc...

20 mars 2023
Läs vidare om "Sommarkurs väcker skaparlusten hos barn"