Kunskap ska man dela med sig av!

Berätta om ditt matintresse.
Matlagning är min passion och speciellt det persiska köket. Jag vill sprida och berätta om den matkultur jag är uppväxt med, vilka rätter vi äter och vilka kryddor vi använder. Varje gång en person pratar gott om persisk mat eller har lagat en maträtt som jag har lärt ut blir jag världens lyckligaste! För mig är mat dessutom något som bygger broar mellan olika kulturer, människor och grupper. Vi skapar acceptans och relationer genom att prata om, laga och äta mat tillsammans, vi öppnar våra sinnen och provar något nytt samtidigt som vi delar med oss av våra kunskaper.
Vilka kurser har du på Medborgarskolan?
När jag började som kursledare på Medborgarskolan för ca fyra år sedan hade jag kurser i persisk matlagning men idag har jag även kurser i persisk vegansk matlagning. Intresset för vegansk matlagning är idag stort och många veganer söker inspiration till nya recept och nya smaker. Eftersom jag lätt kan anpassa mina recept till att bli veganska så passade det bra att även ha kurser i persisk vegansk matlagning.
Vad utmärker den persiska maten?
Persisk mat är smakrik utan att vara stark. Vi använder ofta kanel, saffran och gurkmeja, färskpressad citron, färska örter samt torkade frukter och bär. Ingredienserna gör maten både färgstark och smakrik och doftar dessutom fantastiskt. Även om många persiska maträtter innehåller kött så tillsätts ofta även bönor och grönsaker. Genom att utesluta köttet i grytor och risrätter blir det dessutom lätt att göra om dem till veganska maträtter.
Är det någon råvara som är helt ny för deltagarna?
Berberisbären är en nyhet för många deltagare. I persisk matlagning använder vi bären i biffar eller fräser dem med socker och saffran och serveras tillsammans med kyckling. En annan råvara som få har använt tidigare är torkad lime som används som smaksättning i grytor. I Iran använder vi även granatäppelpuré men här i Sverige ersätter jag det med granatäppelsirap som smaksättning i marinader, salladsdressingar och grytor.
Vilka går dina kurser?
Grupperna ser väldigt olika ut, men ofta består deltagarna av nyfikna och matglada människor som vill veta mer om nya matkulturer och lära sig laga nya rätter. I många fall kommer deltagarna i par, ex vänner som har ett gemensamt matintresse, vuxna barn och föräldrar som vill umgås och göra något tillsammans eller par som vill hitta inspiration till nya maträtter. Det finns även deltagare som är ihop med en iranier som vill lära sig hur man lagar mat från den kultur de har blivit en del av.
Vad är det bästa med att vara kursledare?
Det bästa är att få skapa möjligheter för människor att laga mat tillsammans, att samarbeta och prata med varandra. Sedan tycker jag även att det är roligt att dela med sig av recept, inspirera och introducera helt nya råvaror som ger upphov till nya smakkombinationer. Varje gång jag startar en ny kurs går jag in med stor förväntan och går alltid därifrån med en underbar energi. Det är så härligt att lära känna nya människor, att utbyta erfarenheter och kunskaper och framför allt, att laga mat tillsammans. Jag blir väldigt glad över att se glädjen i deltagarnas ögon när vi har dukat och satt oss vid bordet och tillsammans äter maten vi har lagat.
Vad betyder Medborgarskolan för dig?
Medborgarskolan skapar goda möjligheter för mig och andra personer som vill lära ut och dela med sig av sina kunskaper vilket ger ett brett utbud av kurser för deltagarna. Vi som är kursledare kanske aldrig skulle kunna ordna en kurs privat med allt vad det innebär i form av utrustning, lokal, marknadsföring och administration. På Medborgarskolan kan vi dela med oss av vår kunskap utan att det är avancerat, svårt eller omöjligt.
Mat och dryck
Mat och dryck
Välj en matlagningskurs som passar dig och hitta inspirationen, teknikerna och recepten för att laga mat från ett nytt kök. En matlagningskurs kan vara en social aktivitet, den kan ge dig inblick i en annan kultur och ge dig inspiration och underlätta i vardagen.