
Livet på en segelbåt
Det hela började 1989 då Lars Tiger köpte sig en segelbåt i Grekland. – Det var en gammal träbåt som liknande en Vega, som jag hade ett antal år och seglade ...
Studier visar att utbildning ger ett säkrare och trevligare båtliv!
För att du ska kunna färdas säkert med båt fordras både teoretiska och praktiska kunskaper i navigation, sjömanskap, sjösäkerhet, sjövett, sjöväder och miljövård. Styrbord, babord, prickar och enslinje - begreppen är många att hålla reda på. Allt blir enkelt att förstå när en kunnig ledare undervisar. Du lär dig navigera inomskärs med en mindre fritidsbåt. Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget.
Sjökortet
Sjöväder med färdplanering
Utmärkning
Väjningsregler
Navigering
Kompassen
Miljö och människor
Förtöjning
Sjösäkerhet
För att kunna skriva provet för ditt båtintyg efter avslutad kurs behöver du:
Ledaren heter Petter Magnusson och han har haft kurser inom sjöliv i Folkbildningen sedan 2001. Han undervisar i kurserna förarintyg och Kustskeppare.
Petters specialintresse är sjöväder och meteorologi.
Han har haft fritidsbåt på Kalmarsund sedan mitten på 1970 talet, både motorbåt och segelbåt. Sin nautiska utbildning har han från Försvarsmakten.
Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.
Kurslitteraturen Navigering och sjömanskap och övningsbok Navigering och sjömanskap öst behöver du själv inhandla och ta med till kursstarten. Författare Jonas Ekblad och Göran Wallin utgivningsår 2024. Denna litteratur kan du använda igen till Kustskepparkursen.
Du behöver också följande bestickningsmaterial:
Det kan du köpa av kursledare Petter vid första tillfället för ca 400 kr.
Kostnad för examination (totalt 650 kr) och eventuell båtpraktik tillkommer.
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Deltagaravgift: 1 595 kr
Summa: 1 595 kr