Ort
Umeå
Startdatum
4 Jun 2024
Tid
18:00-21:00
Dagar
Tis, Sön
Antal tillfällen
2 st
Nummer
55342
Pris
3 200 kr

Om arrangemanget

Rakubränning är en snabb och intensiv brännteknik där luft, eld och vatten påverkar utfallet, föremålen får en spännande yta med krackeleringar, metalliska eller färgsprakande glasyrer. Resultatet är oförutsägbart och varje objekt blir unikt.

Kursinnehåll

Raku är ursprungligen en japansk bränningsteknik det godset tas glödande ut ur ugnen och stoppa ner i sågspån eller annat brännbart material. På det sättet skapas effekter i glasyren och på godset. I denna kurs får du chansen att testa tekniken under ledning av Eva Karin Sandqvist som är lokal keramiker med vana att Rakubränna. Lerans förmåga att skapa texturer är något hon vill lyfta när ni skapar det som sedan Raku bränns.

Upplägg

Kursen är upplagd så att vi träffas en kväll och jobbar med leran i keramikverkstaden på Medborgarskolan, Slöjdgatan 2. Föremålen skröjbränns och fraktas sedan till Röbäck. Drygt 1 vecka senare träffas vi under en dag och bränner det vi gjort utomhus på Kulturmejeriet i Röbäck. 

Detta är en exklusiv kurs med endast plats för 6 deltagare, varje deltagare får möjlighet att bränna 6 objekt, antalet begränsas av ugnens storlek. 

Varje deltagare köper önskad mängd lera på plats i verkstan vid tillverkning. Betalas med swish 

Kursdatum: 

4 juni - 18:00 -21:00  tillverkning i keramikverkstaden 

16 juni 10:00- 16:00 Raku bränning på Kulturmejeriet i Röbäck 

Förkunskaper: 

Grundläggande kunskaper inom keramik. 

Kursledare: Eva-Karin Sandqvist 

Eva Karin är keramiker och verksam på Kulturmejeriet i Röbäck. Hon har lång erfarenhet som kursledare, mer än 25 år. I hennes konstnärskap är materialet viktigt och hon fascineras av lerans sätt att reflektera andra material. 

Bra att veta: 

Vi bjuder på kaffe/te under kursträff, vid Rakubränning ta med egen mat, gärna mat som kan ätas kall. 

Denna kurs kan delbetalas, vid önskan om det skriv ett meddelande vid anmälan och kontakta verksamhetsutvecklare för mer information. 

Läs mer om våra allmänna villkor 

Vid frågor:

Kontakta verksamhetsutvecklare Helena Bylund

helena.bylund@medborgarskolan.se 

 

Ort

Medborgarskolan Umeå

Slöjdgatan 2, 1 tr, Umeå

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 3 200 kr

Summa: 3 200 kr

Relaterade artiklar

Konst och hantverk

Rik på keramik

Alla som någon gång har stått bredvid och sett på när någon drejar vet hur enkelt, smidigt och tillfredsställande det ser ut. Tar man sedan chansen att prova sa...

31 oktober 2023
Läs vidare om "Rik på keramik"
Konst och hantverk

Kreativt med lera för hela familjen

Familjen Syrstad från Åsa skippade utlandsresan och bokade en familjekurs i keramik på Medborgarskolan i stället – ett perfekt sätt att tillbringa en sommarveck...

1 mars 2023
Läs vidare om "Kreativt med lera för hela familjen"

Utforska ämnesområde