En global utblick - Yttrandefriheten runt om i världen

I samband med att Sveriges demokrati fyller 100 år, anordnade Medborgarskolan och FUF Stockholm Södra ett seminarium om press och yttrandefriheten runt om i världen med särskilt fokus på högaktuella Afghanistan. Kvällen avslutades med frågestund och samtal med afghanske journalisten Saifur Rahman Sherzad och Karin Elfving, från Reporter utan gränser Sverige.

Under seminariets första del presenterade Karin Elfving från Reporter utan gränser Sverige, den globala utvecklingen generellt och läget för journalister i länder med bristande press- och yttrandefrihet. Under andra delen besvarade journalisterna Saifur Rahman Sherzad och Karin Elfving publikens frågor.

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.

Gå till videon på Youtube.com

Sedan 2000-talet har yttrandefriheten i många av världens länder blivit inskränkt. Allt fler länder kränker press och yttrandefriheten, vilket har orsakat direkt fara för journalister. Sedan januari 2021 har 8 journalister blivit mördade och 303 journalister har fängslats runt om i världen, enligt organisationen Reporters without borders. Regimer som avskaffar internet, övervakar och sprider propaganda, för att direkt hota och kontrollera civilbefolkningen.

Läget för journalister i Afghanistan

Afghanistan har blivit ett av världens farligaste länder, där journalister är särskilt utsatta.

– Jag var alltid rädd att det skulle hända något på vägen hem från jobbet, man är alltid orolig för hot och faror, säger Saifur Rahman Sherzad som fängslades och hotades av talibanerna när han arbetade bland annat som reporter för en TV-kanal i Afghanistan.

Som många andra, blev Saifur Rahman Sherzad tvungen att fly sitt hemland.

Se och lyssna på hela Seminariet En global utblick - Yttrandefriheten runt om i världen på vår Youtube-kanal.