Ort
Göteborg
Startdatum
4 Feb 2024
Tid
10:00-13:45
Dag
Söndag
Antal tillfällen
1 st
Ledare
Gaja Dudkiewicz
Nummer
39452
Pris
1 495 kr

Om arrangemanget

Matens Kemi i Köket – Professionella kockarnas hemligheter förklarade

När man ser på matlagning genom vetenskapliga glasögon kan vi se att allt som görs i köket baseras på de olika kemiska, biologiska och fysiska fenomen och processer. Det vetenskapliga tillvägagångssättet kan appliceras vardagligt i köket och göra det mycket enklare att förstå varför saker blir som de blir och hur du kan förbättra dina recept och tekniker med hjälp av vetenskap! Många professionella kockar använder sig av olika spännande matlagningstekniker och ”food hacks” i sina restauranger men ofta utan djupare förståelse varför det blir som det blir – lär dig restaurangkökets hemligheter och imponera även på proffsiga kockar med kunskapen bakom dessa processer!

Innehåll
På kursen ”Matens Kemi i Köket” lär du dig att förstå exakt varför olika fenomen sker när du lagar mat.

I stället för att lära oss specifika recept kommer vi gå in på teorin och vetenskapen bakom de olika teknikerna och ingredienserna samt experimentera efteråt vilket gör att du kommer få djupare förståelse för matens kemi.

Dessa tekniker kan senare appliceras till tusentals recept hemma och du kan vara säker på att det blir rätt varje gång! Du kommer få konkreta tips och råd på hur matens kemi kan appliceras i ditt kök och lära dig bland annat om proteiner, fetter samt syror och baser. Vi gör även en ”superteaster” test under lektionen! Störst vikt kommer ligga på att visa hur du kan förbättra din matlagning med hjälp av vetenskap samt lära sig många användbara ”food hacks” som används vardagligt av professionella kockar i restaurangköksmiljö!

Deltagarna arbetar både individuellt samt i mindre grupper. Experiment och matlagning med hjälp av recept och instruktioner. Provsmakning av olika moment sker under kursens gång och alla hjälper till att duka av och diska.

För vem
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Gaja Dudkiewicz B.Sc. & MIB har studerat på Umeå Universitet där hon fick sin Filosofie Kandidatexamen inom Måltids- och restaurangvetenskap med inriktning Gastronomi samt César Ritz Colleges i Schweiz där hon fick sin Masters diplom inom International Business in Culinary Management. Gaja har jobbat och gästspelat som kock både i Sverige och utomlands samt som föreläsare (bl.a på Umeå Universitet), kursledare och internationell restaurangkonsult. Hon brinner för att tillämpa vetenskapligt, teknologisk och gränsbrytande tillvägagångssätt i sitt arbetssätt i både restaurangkök och hemmakök samt har stor passion för matens kemi, molekylär gastronomi och digital gastronomi.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds kontinuerligt möjlighet att delta i vårt interna utbildningsprogram.

Kursmaterial
Recept som du använder på kursen. Kostnad för recept och råvaror ingår i avgiften.

Bra att veta
Meddela eventuell födoämnesallergi och/eller specialkost vid anmälan.

Meddela alltid eventuell frånvaro i god tid före kursstart så att ledaren kan inhandla mat till rätt antal deltagare.
Du får en kallelse till kursen ca 1-2 veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Vi förbehåller oss rätten att vid behov byta kursledare eller kurslokal.

Som deltagare i Medborgarskolans kurser har du möjlighet att utnyttja vissa förmåner, läs mer på www.medborgarskolan.se/formaner

 

 

Ort

Medborgarskolan Göteborg Haga

Haga Östergata 12, Göteborg

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 495 kr

Summa: 1 495 kr

Utforska ämnesområde