Träd kapas med motorsåg.

Motorsågs- och röjsågskörkort

Viktigt meddelande! Från 21:00 måndag den 2 oktober till 09:00 tisdag den 3 oktober genomförs IT-underhåll på vår webbplats. Under denna tid går det inte att använda Swish eller kort som betalningsmetod när du anmäler dig till våra kurser och arrangemang. Det går fortfarande bra att använda Medborgarskolan faktura som betalningsalternativ under denna tid

Ta motorsågskörkort eller röjsågskörkort hos oss! Vi har kurser på olika nivåer. Lär dig hantera din motorsåg eller röjsåg på rätt sätt så blir sågningen enklare, säkrare och roligare.

Arbetar du eller planerar du att arbeta med trädfällning i skogen? Som yrkesverksam är det idag ett krav att inneha motorsågskörkort. Även för dig som arbetar för privat bruk eller hjälper någon annan är det värdefullt att ta motorsågskörkort.

Vad är ett motorsågskörkort?

Ett motorsågskörkort är ett kvitto på att du har tagit del av och examinerats på alla de teoretiska och praktiska moment som rör arbete med motorsåg. Genom att ta motorsågskörkort minimerar du riskerna för skador. Många person- och egendomsskador skulle kunna undvikas om fler utbildade sig och tog motorsågskörkort.

Det finns flera olika nivåer av motorsågskörkort som är anpassade efter brukarens behov. Vill du till exempel arbeta med trädfällning innebär det en flerdagarsutbildning som bland annat går igenom sågning, kapning, kvistning och trädfällning.

På en kurs i motorsågning får du lära dig allt du behöver för att på ett säkert sätt kunna arbeta med din motorsåg. Allt från att byta och fila kedjan till planering av trädets fallriktning. Det gäller att det blir rätt från början och att ansvar och säkerhet är de två främsta ingredienserna när du arbetar med din motorsåg.

Åldersgränsen för att ta motorsågskörkort är 16 år. För att få använda motorsåg ensam behöver du ha fyllt 18 år.

Därför bör du ta motorsågskörkort

Den främsta anledningen att ta motorsågskörkort handlar om säkerhet. Att du ska kunna hantera motorsågen på ett säkert och ansvarsfullt sätt och på så sätt förebygga olyckor. Utöver det är det också en viktig försäkringsfråga. Skulle olyckan vara framme är det alltid bättre att inneha ett motorsågskörkort om det blir en försäkringsfråga.

Våra kurser finns på flera orter

Vi har kurser i motorsågskörkort på många platser i Sverige, i våra storstäder som till exempel Stockholm, Uppsala och Göteborg och även på många mindre orter. Titta i vårt kursutbud för att hitta närmaste stad.

Distanskurser

Vi erbjuder distanskurser för teoridelarna av motorsågskörkortsutbildningen. Du kan enkelt ta del av dessa via din dator, surfplatta eller telefon. Men kom ihåg att det även krävs en praktisk examinering innan du erhåller ditt motorsågskörkort.

Studera på en tid som passar dig

Vårt mål är att erbjuda många olika upplägg av våra kurser. Kvällskurser, helgkurser och distanskurser till exempel. Ta en titt i kursutbudet på just din ort för att se vad som passar dig bäst. Observera att ett motorsågskörkort inte är någonting som tas på en dag. Räkna med åtminstone två helgtillfällen – om du väljer en helgkurs.

Varianter

Det finns flera nivåer och klasser för motorsågskörkort. Ett motorsågskörkort har ingen bestämt giltighetstid men du som inte använt din motorsåg på länge kan behöva repetition.

Med andra ord finns det utbildningar och kurser i flera varianter – både för dig som är nybörjare och för dig som behöver repetera eller bygga vidare din kompetens för att kunna maximera din arbetskapacitet och vad du får lov att såga.

I regel krävs ingen egen utrustning men på mång av våra kurser behöver du anmäla på förhand om du inte har en egen motorsåg att ta med. Detsamma gäller skyddsutrustning som hjälm, sågskyddsbyxor, sågskyddshandskar samt bensin och olja till din motorsåg. Kontakta kursansvarig för att försäkra dig om vilket material du behöver stå för själv och vad som finns på plats.

Kurser i röjsågning

Vi erbjuder även kurser i röjsågning. Att röja sin skog regelbundet ger goda förutsättningar att få upp en stark och välmående skog. Många skogsägare menar att röjning bör ses som en investering. Genom att röja sin skog skapar man utrymme för de träd som ska bilda nya bestånd (skogsområden) i framtiden.

Väl röjda skogar förebygger också olika skador så som snö- och vindskador. Röjning brukar ge en stor tillfredsställelse för den som utfört arbetet. Det blir snyggt och prydligt och gör det även lättare att ta sig fram i skogen.

Precis som för motorsågskörkort är det väl investerade pengar att även lära sig mer om röjning genom att ta röjsågskörkort. Titta i vårt utbud efter en kurs i röjsågskörkort nära dig.

Fler kurser inom djur och natur

Du som är en utemänniska kanske är intresserad av andra kurser som handlar om djur och natur. Vi har till exempel kurser i jägarexamen, svampkurser, hundkurser och mycket mer. Titta gärna i hela vårt utbud av kurser inom djur och natur.

Pris och kostnad

Det finns olika prisnivåer när det gäller att ta motorsågskörkort. Samma sak gäller för röjsågskörkort. Kostnaden beror på utbildningens längd och om du behöver införskaffa såg och annan skyddsutrustning. I varje kursbeskrivning hittar du mer information om kostnad och vilken utrustning som krävs.

Vårt utbud inom Motorsågskörkort

Din sökning"" visar 19 resultat i

Sortera på:

RelevansA-ÖStartdatumPris
Läs vidare om "Motorsågskörkort AB"
Kurs

Motorsågskörkort AB

Ort: VarbergStartdatum: 21 Maj 2024Tid: 18:00-21:00Antal tillfällen: 5 st tillfällenDagar: Tis, Ons, Lör, SönPris: 5 695 kr
Läs vidare om "Motorsågskörkort AB"
Kurs

Motorsågskörkort AB

Ort: VarbergStartdatum: 2 Apr 2024Tid: 18:00-21:00Antal tillfällen: 5 st tillfällenDagar: Tis, Ons, Lör, SönPris: 5 695 kr
Läs vidare om "Motorsågskörkort AB"
Kurs

Motorsågskörkort AB

Ort: VarbergStartdatum: 12 Mar 2024Tid: 18:00-21:00Antal tillfällen: 5 st tillfällenDagar: Tis, Ons, Lör, SönPris: 5 695 kr
Läs vidare om "Röjsågskörkort Nivå AB - Intensivkurs"
Kurs

Röjsågskörkort Nivå AB - Intensivkurs

Ort: ÖrebroStartdatum: 4 Okt 2023Tid: 08:00-16:15Antal tillfällen: 2 st tillfällenDagar: Ons, TorsPris: 4 312 kr

Fullbokad. Anmäl dig som reserv!

Läs vidare om "Motorsågskörkort A + B"
Kurs

Motorsågskörkort A + B

Ort: BodenStartdatum: 2 Okt 2023Tid: 18:00-21:00Antal tillfällen: 4 st tillfällenDagar: Mån, Fre-SönPris: 5 495 kr

Få platser kvar

Läs vidare om "Motorsågskörkort A + B"
Kurs

Motorsågskörkort A + B

Ort: LuleåStartdatum: 11 Sep 2023Tid: 18:00-21:00Antal tillfällen: 4 st tillfällenDagar: Mån, Fre-SönPris: 5 495 kr

En plats kvar

Läs vidare om "Motorsågskörkort Nivå AB Intensivkurs"
Kurs

Motorsågskörkort Nivå AB Intensivkurs

Ort: ÖrebroStartdatum: 6 Okt 2023Tid: 09:00-16:00Antal tillfällen: 3 st tillfällenDagar: Fre-SönPris: 6 362 kr

Fullbokad. Anmäl dig som reserv!

Ämnen inom djur och natur

Utforska ämnesområde