Lär dig mer om trädgård och odling! Vi erbjuder trädgårdskurser, föreläsningar om trädgård och odling samt diplomutbildningar inom trädgårdsdesign.

Att lära sig odla och plantera ska vara inspirerande och roligt. Våra kurser vänder sig till alla. Oavsett om du redan har en blomstrande trädgård som du vill utveckla vidare, eller om du har en liten balkong du vill börja plantera på; vi tycker att alla ska ha möjlighet att ta del av glädjen det innebär att odla.

Vad är en trädgårdskurs?

En trädgårdskurs kan utformas på flera sätt och med olika inriktningar. Tanken är att du ska kunna välja kurs utifrån det ämne du vill fördjupa dina kunskaper i. Vill du lära dig ympa träd och beskära buskar? Vill du lära dig att planera din odling efter säsong och designa din trädgård på bästa sätt? En trädgårdskurs ska vara rolig, givande och framförallt ge inspiration. Grundkurserna i trädgårdsodling erbjuder breda kunskaper om odlingens viktigaste delar som val av jord, växter och placering. Kurserna bygger på djupare teoretiska lektioner som lägger grunden för att efter avslutad kurs kunna arbeta praktiskt med din trädgård.

En hållbar trädgård – lägg lagom tid

Deltagarna får lära sig om hur man skapar en hållbar trädgård som ger glädje, utan att det ska kräva mer tid än vad man har. Tillsammans med erfarna kursledare tittar ni på frågor som: hur håller man sin odling vid liv året om? När på året ska man plantera olika växter? Hur får man ihop de estetiska önskningarna med de praktiska förutsättningarna? Våra kursledare kan hjälpa till att ge tips för just din trädgård. Alla våra ledare har många gånger lång yrkeserfarenhet och de har alla gått vår pedagogiska grundkurs.

Odla året om och knyt nya kontakter

För många deltagare är trädgårdsarbete inte bara en rolig hobby. Det är ett intresse som får både kropp och själ att må bra. Förutom att själv få ökad kunskap och inspiration får man en fin möjlighet att knyta kontakt med andra odlingsintresserade. Tillsammans kan man lösa problem eller få nya spännande idéer om trädgårdsdesign eller grönsaksodling.

Den senaste trenden inom odling är hållbarhet och miljö. Många är idag intresserade av att lära sig odla sina egna grönsaker och odla på ett hållbart sätt, året om. Som odlare blir man aldrig fullärd och just därför erbjuder vi ett brett utbud av kurser. Det gör att alla känner sig delaktiga.

För både nya- och erfarna odlare

Medborgarskolan erbjuder trädgårdskurser med flera inriktningar och på olika nivåer. Känner du att du behöver grundkunskaper inom odling kan du välja en grundkurs. Du får då baskunskaper om hur du ska plantera och sköta om din trädgård. Du får också lära dig hur du väljer växter, jord och hur du ska planera ditt trädgårdsarbete för hela året. Har du ingen trädgård, men vill lära dig odla krukväxter eller odla på din balkong finns det kurser även för dig. Om du känner att du redan har viss kunskap, men vill lära dig mer eller fördjupa dig inom ett ämne finns det kurser som riktar in sig på specifika ämnesområden till exempel medelhavsväxter eller trädympning.

Våra kurser finns på flera orter

Medborgarskolans trädgårdskurser finns på flera orter i Sverige, från norr till söder. Många kurser är kortare intensivkurser, helgkurser eller dagskurser. De teoretiska delarna av våra trädgårdskurser ges ofta i våra egna lokaler på orter runt om i landet, medan de praktiska delarna kan ges i en kursledares eller kursdeltagares trädgård. Vi har även ett fåtal egna trädgårdar där undervisning ges. På en del orter erbjuds mer avancerade utbildningar.

Distanskurser

Eftersom odlingskurserna främst bygger på praktisk utbildning, sker de flesta av våra trädgårdskurser på plats, men enstaka kurser ges på distans.

Studera på ett sätt som passar dig

Medborgarskolan strävar efter att vara tillgänglig för alla. Vår målsättning är att du ska kunna studera våra kurser på ett sätt som passar just dina dig och dina förutsättningar. Det finns möjlighet att läsa en kurs som bara är ett enstaka tillfälle, en helgkurs eller en kurs som är utspridd över en längre tid. Många av kurserna ges som kvällskurser, för att även du som arbetar dagtid ska kunna studera.

Varianter

Medborgarskolan arbetar med folkbildning. Vi anpassar våra utbildningar så mycket som möjligt efter deltagarnas önskemål. Våra trädgårdskurser finnas därför i flera varianter och på olika kunskapsnivåer. Vi erbjuder även helgkurser, enstaka föreläsningar och workshops. Om du inte har möjlighet att delta på plats så erbjuds även vissa av kurserna som distansutbildning. Oavsett om du är nybörjare eller om du har förkunskaper ska du kunna hitta en trädgårdskurs som passar just dig.

Diplomutbildning inom odling/trädgård

Vill du kanske satsa på ett yrke inom odlingsbranschen? I så fall har vi en diplomutbildning inom trädgård. Den ger dig en bra grund att stå på i yrkeslivet. För dig som drömmer om en yrkesbana inom odling och trädgårdsskötsel; läs mer om våra diplomutbildningar.

Olika inriktningar på trädgårdskurser

Våra kurser finns med flera olika inriktningar. Kanske vill du läsa en trädgårdskurs som fokuserar på hållbarhet? I så fall kan kurserna i självhushållning eller balkongodling vara inspirerande alternativ. Eftersom odling är så mycket mer än bara krukväxter och grönsaker, återfinns bland våra trädgårdskurser även kurser i biodling. För att läsa de flesta av våra kurser krävs ingen tidigare erfarenhet. Vill du fördjupa dig inom odling kan du välja en fördjupningskurs i till exempel trädgårdsdesign eller välja en fortsättningskurs med inriktning mot floristyrket.

Pris & kostnader

En studietimme hos Medborgarskolan är 45 minuter. Kostnaden för en kurs beror på hur omfattande kursen är och hur många timmar kursen ges på. Diplomutbildningar ligger på en högre kostnadsnivå eftersom de är yrkesförberedande kurser och därmed mer omfattande.

Vårt utbud inom Trädgård och odling

Din sökning"" visar 37 resultat i

Sortera på:

Läs vidare om "Hur skapar man en skogsträdgård?"
Föreläsning
Nyhet

Hur skapar man en skogsträdgård?

Ort: StockholmStartdatum: 23 Okt 2024Tid: 17:30-19:45Antal tillfällen: 1 st tillfällenDagar: OnsdagPris: 250 kr
Läs vidare om "Feng shui i trädgården"
Föreläsning

Feng shui i trädgården

Ort: StockholmStartdatum: 7 Nov 2024Tid: 17:30-19:45Antal tillfällen: 1 st tillfällenDagar: TorsdagPris: 250 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

Trädgårdsdrömmar

Sitter du precis som jag uppkrupen i soffan med trädgårdsmagasin, frökataloger och paddan i högsta hugg, sökandes efter inspiration och information som när en l...

19 februari 2024
Läs vidare om "Trädgårdsdrömmar"
Djur och natur

Bokashi på förskolan Kullerbyttan

På förskolan Kullerbyttan i Säffle, vars huvudman är Medborgarskolan, har man sitt eget lilla kretslopp, som barnen kan följa i realtid. Sedan ett drygt år till...

19 februari 2024
Läs vidare om "Bokashi på förskolan Kullerbyttan"

Ämnen inom djur och natur

Utforska ämnesområde