En kurs i italienska ger dig tillgång till det italienska språket - enligt många världens vackraste språk. Till Italien åker varje år tusentals svenskar för att njuta av italiensk mat och kultur. Medborgarskolan har kurser i italienska på alla nivåer. Från italienska för nybörjare till mer avancerade kurser i italienska.

En italienskakurs gör att du kan kommunicera med de 70 miljoner människor med italienska som modersmål. Italienska talas främst i Italien, Schweiz, San Marino, Vatikanstaten, Malta och Eritrea. Men det finns även en stor del italienskspråkig befolkning i länder som Chile, Argentina, Brasilien, Australien, Kanada, USA och Storbritannien.

Vi har italienskakurser för såväl nybörjare som de som vill förbättra sina språkkunskaper ytterligare. Oavsett förkunskaper har vi något för dig och erbjuder språkkurser i hela Sverige.

Om det italienska språket

Ungefär 68 miljoner människor pratar italienska. Det är det 27:de mest talade språket i världen. Förutom att italienska är officiellt språk i Italien, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten, är det dessutom minoritetsspråk i Istrien. Det är en halvö i Adriatiska havet som tillhör Kroatien och Slovenien.

Tidigare hade italienska även officiell status i Albanien, Malta, Monaco och Montenegro. När Eritrea och Libyen, samt delar av Etiopien och Somalia tillhörde det italienska imperiet, var italienska det styrandes språk i de länderna.

Italienska emigranter har också fört med sig språket ut i världen. Länder som Argentina, Brasilien och USA har till exempel en stor italiensk diaspora. Även länder i Europa har varit destinationen för många italienare. Sverige hade till exempel en stor arbetskraftsinvandring från Italien på 1940-talet och några decennier därefter.

Latinskt ursprung

Liksom de övriga romanska språken är italienskan utvecklad från vulgärlatin, det vill säga det språk som romarna talade. Det skiljer sig däremot åt från det klassiska latinska skriftspråket. Italienskan är ansedd att vara det romanska språk som härstammar mest direkt från vulgärlatin.

I Italien talas faktiskt olika språk som alla är varianter av hur romarna talade. Det är uppdelade i en galloromansk familj, till exempel liguriska och piemontesiska, och en centralromansk familj där bland annat toskanska och napolitanska ingår. Standarditalienskan är baserad på toskanska. Dessutom talar de sardinska i Italien och det tillhör en helt egen familj, men är fortfarande ett romanskt språk. Även om lingvisterna betraktar de här olika tungomålen som olika språk, uppfattar många italienare dem som dialektala skillnader på italienska.

Grammatiken

Det som skiljer sig mest åt mellan italiensk och svensk grammatik är substantivets genusformer och verbets böjning. Liksom i det flesta övriga romanska språk har italienskan två genus, femininum och maskulinum. De substantiv som slutar på o är vanligtvis maskulina medan de som slutar på a oftast är feminina. Är sista bokstaven e kan det vara antingen maskulint eller feminint. Substantivens ändelse styrs också av om substantivet är singular eller plural.

Hur italienska verb böjs påverkas av aspekt, genus, modus, numerus, person och tempus. Tempus anger förhållande till historisk tid medan aspekt används för att ange kontinuitet eller tillfällighet. Modus handlar om talarens attityd till det sagda. Numerus är antal och genus består av femininum och maskulinum. Person är slutligen vem som gör något.

Kulturen

Lär dig italienska för att uppleva den italienska kulturen. Både du som gillar klassisk musik och du som är filmfantast har mycket att utforska. Tänk att kunna lyssna på en aria eller en madrigal och begripa orden som åtföljer musiken. Du kommer kunna se de storslagna miljöerna i Fellinis "Amarcord" eller Scolas "Familjen" utan att behöva läsa undertexterna. För att inte tala om litteraturen. Läs Dante Alighieris Den gudomliga komedin eller Machiavellis Fursten på originalspråk. Titta på Dario Fos soloföreställning Mistero Buffo och förstå monologen.

Den historiskt och arkeologiskt intresserade har mycket att hämta i Italien. Lämningar från etruskerna, romarna och de maritima republikerna, liksom den katolska kyrkans inflytande är lättare att fördjupa sig i med språkkunskaper.

För dig som uppskattar mode och design är kunskaper i italienska också en fördel. 2005 blev bilstaden Turin utsedd till World Design Capital. Trots det är kanske Milano mer känt som centrum för italienskt mode och design.

En annan bra anledning att lära sig italienska är matkulturen. Italiens gastronomiska arv är rikt så det finns mycket att utforska. Med en trygghet i att behärska språket kan du beställa en porchetta i Orvieto, en pesto alla genovese i Genua, eller dricka en flaska Barbaresco i Alba.

Stort utbud av kurser

Medborgarskolan erbjuder italienska språkkurs på många platser i landet. Vanligtvis hittar du en kurs i italienska oavsett om du bor i södra, mellersta eller norra Sverige. Om du hellre föredrar distansundervisning ger vi också nätbaserade kurser.

Vårt kursutbud är för nybörjare, fortsättning eller konversation. Du kan studera enskilt eller i grupp. Antalet kurstillfällen är vanligtvis åtta till tolv gånger per termin eller fem vid privatlektioner. Flertalet kurser är på kvällstid men ett fåtal sker på dagtid.

Vi erbjuder även specialkurser med fokus på översättning eller ett seminarium om etruskerna på lätt italienska. Om du vill upptäcka Italien men inte har möjlighet att åka dit, erbjuder vi föreläsningar i realtid på distans om den italienska kungafamiljen, italienska dialekter och språk, väggfreskerna i Sixtinska kapellet och Venedig.

Kursledare

Alla våra kursledare har antingen italienska som modersmål och/eller en gedigen akademisk utbildning i språket. Dessutom har de gått Medborgarskolans kurs i vuxenpedagogik som är riktad till cirkelledare.

Anmälan och betalning

Välj en italienskakurs och anmäl dig på hemsidan. Länken hittar du längst ner på informationssidan om kursen. När du klickat dig vidare fyller du i personliga uppgifter och betalningsinformation. Har du behov av att delbetala kursen tar du kontakt med oss.

Vårt utbud inom Italienska

Din sökning"" visar 55 resultat i

Sortera på:

Läs vidare om "Italienska inför resan"
Kurs

Italienska inför resan

Ort: UmeåStartdatum: 24 Apr 2024Tid: 18:00-20:15Antal tillfällen: 5 st tillfällenDagar: OnsdagarPris: 1 250 kr
Läs vidare om "Italienska Prova på"
Kurs

Italienska Prova på

Ort: GöteborgStartdatum: 2 Sep 2024Tid: 17:30-18:15Antal tillfällen: 1 st tillfällenDagar: MåndagPris: 0 kr
Läs vidare om "Italienska nybörjare"
Kurs

Italienska nybörjare

Ort: ÖrebroStartdatum: 18 Mar 2024Tid: 19:15-20:45Antal tillfällen: 8 st tillfällenDagar: MåndagarPris: 1 400 kr
Läs vidare om "Italienska - nybörjare"
Kurs

Italienska - nybörjare

Ort: SundsvallStartdatum: 7 Mar 2024Tid: 18:30-20:45Antal tillfällen: 8 st tillfällenDagar: TorsdagarPris: 1 920 kr

Ämnen inom italienska

Utforska ämnesområde