Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.
En studiecirkel kan handla om nästan vad som helst. Den vanligast typen av studiecirkel är ett band som spelar musik, men det kan också vara bokcirklar, hantverkscirklar och mycket mer.
Det som krävs för att starta en studiecirkel är att:
I studiecirkeln ska ni ha en plan för vad ni ska göra i cirkeln och vilket material ni vill använda er av. Studiecirklar kan ske fysiskt eller helt/delvis på distans.
Ni måste vara tre godkända deltagare varje gång, och alla måste ha varit på plats någon av de tre första träffarna. Utse någon av er i studiecirkeln till cirkelledare. Ledaren ansvarar för närvarolistan och kontakten med Medborgarskolan.
En studiecirkel kännetecknas av att:
En studiecirkel ska inte bedrivas som den traditionella skolundervisningen där läraren lär ut till eleverna enligt en på förhand fastställd läroplan. Det finns alltid en ledare även i en studiecirkel, men cirkelledarens roll är inte att vara lärare för de övriga deltagarna. Kunskap utvecklas tillsammans och i en studiecirkel är samtal och diskussion viktiga delar i lärprocessen.
I en studiecirkel är motivationen hos deltagarna ofta hög eftersom deltagarna är där av egen fri vilja och delar ett gemensamt intresse i ämnet som studeras. Dessutom är antalet deltagare i en cirkel relativt litet, vilket ger stora möjligheter till kontakt och gemenskap.
Ni kan också göra kulturprogram i samarbete med Medborgarskolan. Med kulturprogram avses verksamhet som framförs inför eller tillsammans med publik. Kulturprogram ska bidra till delaktighet, upplevelse och eftertanke.
Medborgarskolan samarbetar med många olika föreningar och verksamheter runt om i landet. Våra samarbeten med föreningar bygger på ideellt engagemang och ser olika ut beroende på föreningens behov, omfattning och vilja. Ofta anordnar vi studiecirklar och kulturprogram tillsammans.