En surfare på Tillskärarakademin

Pernilla lämnade en lovande marknadsföringskarriär i Stockholm för att lära sig surfa på Österlen och sy på Tillskärarakademin i Malmö.

Pernilla Johansson går YH-utbildningen på Tillskärarakademin i Malmö, det är hennes andra år efter att ha läst utbildningen till mönsterkonstruktör. För tre år sedan hade Pernilla en karriär som marknadsförare på Lidingöloppet i Stockholm men en utmattning fick henne att helt lägga om riktning i livet.

– Jag gick in i väggen ganska hårt. Från en dag till en annan hyrde jag en van och åkte för att surfa, säger Pernilla. Man kommer till en punkt när man känner att man inte pallar mer.

Som van marknadsförare byggde Pernilla upp sitt eget varumärke @waveofpj och i december 2020 gjorde hon en kampanj på Instagram.

– Jag gjorde en julkalender där jag skulle lära mig att surfa innan julafton. Jag har alltid varit en kreatör. När jag var liten ville jag till exempel bli arkitekt, säger hon.

Lärde sig surfa av sig själv

Hon började surfa utan att vare sig ha gjort det förr eller att ens gå någon utbildning.

– Jag gick ut i havet med en surfbräda och lärde mig själv. Jag var ensam och det ska man egentligen inte vara, säger hon.

Sen reste hon runt i hela Sverige i sin van och surfade på olika platser.

– Man vill inte dö och tänka “I might had been able to do it”. Man vill göra sitt varumärke, hitta sin nisch. Man får börja bygga sin framtid och sen vara flexibel med var man landar.

Anordnar surfcamp på Österlen

I surfvärlden fick hon kontakt med likasinnade personer.

– Jag lärde känna en kille på Österlen som har Österlens surfcenter och har jobbat mycket med honom. Vi gör mycket tillsammans, bland annat har vi surfcamp.

Till surfcampen kommer surfare som vill blanda intresset för surf med andra upplevelser.

– Alla camps har ett tema, säger Pernilla. I julas hade vi temat ”surfa och sy surfskjorts”. Surfarkillarna tyckte det var svinkul. Gången efter fick de sy en poncho.

Vidare har hon arrangerat surfcamps där deltagarna fått surfa och sedan provat att rida hästar, surfa och besöka ett bryggeri eller surfa och göra yoga. Ungefär hälften av deltagarna brukar vara stammisar och de andra har ofta hittat till Pernilla via word of mouth.

En poncho ledde till Tillskärarakademin

Men anledningen till att Pernilla gick från en nyvunnen passion för surfing till att bli student på Tillskärarakademin i Malmö var faktiskt en poncho.

– Jag började med en poncho av återvunna handdukar och målet är att tillslut designa baddräkter av spillmateriel, säger hon.

När hon kom till Tillskärarakademin kunde hon inte mycket om att sy, men hon drevs av sin vilja att lära sig för att kunna utveckla sin företagsidé.

– Jag har varit en underdog hela tiden på utbildningen och det är jag fortfarande när det gäller det tekniska. Men min utvecklingskurva har varit svinhög. De på Tillskärarakademin är bra på att hjälpa. Jag kom in här för att jag hade en idé, och jag har fått hjälp med att investera i min potential.

Viktigt med hållbarhet

För Pernilla är det mycket viktigt med hållbarhet och hon tillverkar sina ponchos och annat av återanvända material från secondhandbutiker.

– Hållbarhetstänk har alla på utbildningen, men det är bara jag som driver bolag.

Hållbarhetstänket återkommer även vid studierna av datorprogrammet Clo3d där studenterna får designa kläder i 3D.

– Man syr i datorn sen och hamnar kläderna på avatarer, säger Pernilla. Man ser att de sitter bra och sen kan man skriva ut delarna och sy upp dem. Redan då vet man att kläderna passar.

Att designa kläder i 3D fungerar lika bra som att sy tyger på maskin, tycker Pernilla.

– I 2D ser man inte hur kläderna kommer att se ut, men i Clo3d gör man det iom att det är 3D. Det syns skillnad om man till exempel använder silke eller bomull i plaggen.

Fördelarna för miljön är många med att ”sy” i datorn.

– Industrin efterfrågar detta, det är framtiden, säger Pernilla. Man behöver inte skicka en massa prover, slipper transporter. Man testar marknaden för varje plagg, så att man slipper överkonsumtion.

"Konkurrens är bra i den här branschen"

Pernilla tror att de stora modeföretagen kommer att behöva tänka om när det gäller stora partier och fast fashion.

– De småskaliga företagen ska leda vägen, de stora kommer inte att klara av det. Men det är svårt att stå emot HM, vi måste skapa verktyg för oss småskaliga designers. Det blir fler och fler designers och det är bra, konkurrens är bra i den här branschen.

Hon har redan startat upp ett samarbetskoncept tillsammans med två klasskamrater som heter Repeat Atelier och i framtiden tror Pernilla att hon har en karriär inom kläddesign.

– Om fem år lever jag på det här, då är jag så stabil, säger hon. Jag ska ha ett rum för samarbete, det ska ske samma saker där som sker i klassrummet nu. Om man är egen är man som mest inspirerad tillsammans med andra småskaliga designers. Tillsammans med andra lyfter man högst.