Textila visionärer - utforska Tillskärarakademins hållbara design och modeutbildning

I hjärtat av Malmö ligger Tillskärarakademin, som är en del av det humanistiska studieförbundet Medborgarskolan Region Syd. En fristad för kreativa själar som strävar efter att förvandla sina drömmar till verklighet genom textilskapelser. Här möts vi av två själar, läraren Sofia Nilsson och den studerande Selia Sahlstedt vars berättelser sammanvävs som trådar i en brokig väv av passion och hopp.

Uppväxt med sömnad, konstnärlighet och musik

Både Sofia och Selia bär med sig en rik kulturell bakgrund som har präglat deras syn på konst och kreativitet. Båda har alltid sytt och skapat kläder. För Selia kommer hennes passion för design från ett hem där kultur och musik alltid var närvarande. Med föräldrar som kulturarbetare växte hon upp omgiven av kreativitet och uttryck. För Sofia var det en annan form av kreativitet som lockade, även om intresset för konst och design fanns där från början. Med en akademisk familj där studier och akademiskt arbete var mer naturligt, fann Sofia ett sätt att uttrycka sin kreativitet genom att arbeta med händerna, en passion som sedan ledde henne till Tillskärarakademin. Sofia valde att läsa mönsterkonstruktion/direktris och sedan designer/produktutvecklare och var själv studerande på Tillskärarakademin innan hon efter avslutad utbildning blev lärare. Nu är hon Selias lärare inom mönsterkonstruktion.

En värld av hantverk och kreativitet

På Tillskärarakademin möts Sofia och Selia av en värld där deras passion för hantverk och kreativitet kan blomstra fullt ut. Genom att kombinera teoretisk kunskap med praktisk erfarenhet får de möjlighet att utforska olika tekniker och metoder inom sömnad och design. '

– Att arbeta med händerna ger en känsla av tillfredsställelse, delar Sofia entusiastiskt. Jag älskar mitt jobb.

Att utbildning kan vara annat än den traditionella skolbänken och läraren vid tavlan är utbildningen på Tillskärarakademin ett gott exempel på. Det finns alternativ till universitet och högskola som ger många en spännande yrkeskarriär och arbete, och utbildningen på Tillskärarakademin är ett sådant exempel. 

Att utforska mönsterkonstruktion är inte bara en lärandeupplevelse utan också en resa av självutforskning och personlig tillväxt. För Selia är varje dag på Tillskärarakademin en möjlighet att upptäcka nya färdigheter och utmana sig själv.

– Jag älskar känslan av att skapa något med mina egna händer, säger hon. Att se mina idéer förvandlas till verkliga plagg ger självförtroende. Det är så självklart att bära kläder, alla gör det, men få reflekterar kring det. 

Hållbarhetens roll

I dagens samhälle blir hållbarhet allt viktigare, och mode och textilbranschen är inget undantag. Sofia och Selia betonar vikten av att tänka hållbart när det gäller design och produktion av kläder. Genom att välja material med omsorg och prioritera hållbara produktionsmetoder kan de bidra till att minska branschens påverkan på miljön och skapa en mer ansvarsfull modeindustri. – Vi måste vara medvetna om vårt val av material och hur vi producerar våra plagg, förklarar Selia. Genom att göra medvetna val kan vi alla bidra till att skapa en mer hållbar framtid för modebranschen.

Sofia instämmer och tillägger att hållbarhet är något som integreras på utbildningarna på Tillskärarakademin.

– Vi lär oss inte bara att konstruera plagg, utan också att göra det på ett sätt som är miljövänligt och hållbart genom att lägga stor vikt vid passform och kvalitet, säger hon. Genom att integrera hållbarhetsprinciper i arbetet blir eleverna inte bara bättre designers, utan också ansvarstagande medborgare i en värld där hållbarhet är avgörande.

Drömmar och utmaningar

Men vägen till framgång är inte alltid spikrak. Både Sofia och Selia har stött på utmaningar längs vägen. För Sofia var det att lämna en karriär inom elitfotboll efter flera skador, och ta ett beslut om att utveckla sin passion för sömnad.

– Det var en svår omställning, erkänner hon. Men det blev väldigt bra ändå att börja på Tillskärarakademin, trots skadorna. För Selia var det att våga ta steget att satsa på det som alltid varit en del av Selias identitet och tro på sig själv.

– Det är läskigt att satsa på något som är så mycket jag. Tänk om jag inte skulle komma in eller klara det, vad händer då med ens självkänsla, berättar hon. Selia vågade ändå, och hon kom in på utbildningen. Nu är nästa steg i drömmen en lärlingsplats på Helsingborgs stadsteater. 

Att våga följa sina drömmar

Till de som funderar på att söka till Tillskärarakademin ger Sofia och Selia en varm rekommendation.

– Om du brinner för antingen hantverk, textil, mode eller design och vill utforska dina kreativa talanger, är Tillskärarakademin den perfekta platsen för dig, säger Sofia med ett leende. Här får en möjlighet att lära sig från branschens bästa och utveckla dina färdigheter i en inspirerande miljö.

– Oavsett var du kommer ifrån eller vilken bakgrund du har, är Tillskärarakademin en plats där alla har ett gemensamt intresse, säger Selia. 

Främjandet av hantverk och hållbarhet för en hållbar framtid

Som avslutning reflekterar Sofia och Selia över betydelsen av att främja hantverk och hållbarhet för en hållbar framtid. Genom att utbilda och inspirera fler att bli sömmerskor och designers kan de skapa en värld där hållbarhet och kreativitet går hand i hand.

– Vi har makten att göra skillnad genom vårt arbete och våra val, tillägger Selia.

– Genom att välja hållbara material och produktionsmetoder kan alla bidra till att skapa en bättre och mer hållbar framtid för alla, förklarar de. 

Mångfalden av karriärmöjligheter:

Slutligen, båda Sofia och Selia understryker den breda variationen av karriärmöjligheter som en utbildning på Tillskärarakademin kan leda till. Utöver att bli modedesigners kan de studerande utforska roller som produktutvecklare, mönsterkonstruktörer, kläddesigner med 3D utbildning inom modebranschen, kulturarbetare inom scenkonst och kostym eller till och med starta sina egna klädmärken med en stark betoning på hållbarhet.

– Möjligheterna är många, säger Sofia. Oavsett vilken inriktning som väljs kan en utbildning på Tillskärarakademin öppna dörrar till en spännande och givande karriär inom många sektorer.