Starta en bokcirkel

Det finns många skäl att starta en bokcirkel. Passar perfekt för dig som tycker om att läsa eller lyssna på böcker och som gärna diskuterar det du läst med andra.

Som medlem i en bokcirkel får du möjlighet att träffa andra människor och läsa sådant du kanske inte annars skulle ha läst. Genom samtal om böcker delar ni med er av läsupplevelser vilket ofta ger nya perspektiv och spännande insikter.

Läsa eller lyssna på bok

Du och dina vänner eller din förening kan starta en bokcirkel hos oss på Medborgarskolan. Genom att starta bokcirkeln via Medborgarskolan får du rabatt på böcker hos Bokus och Akademibokhandeln. Du kanske tycker bättre om att lyssna på böcker eller vill variera mellan läsning och lyssning. Via Medborgarskolan får du gratis lyssning en månad hos Storytel och Nextory.

Förutom rabatterna ovan kan vi på Medborgarskolan hjälpa till med exempelvis lokaler, ledarutbildning eller materialkostnader.

Fem steg - så kommer du igång med bokcirkeln

1. Sätt samman en grupp

Kanske ett gäng från arbetsplatsen, gamla vänner eller föräldrar med barn på samma förskola/skola? Ni ska vara minst tre personer i gruppen och helst inte fler än åtta. Om ni är för många finns det risk att alla inte får möjlighet att prata på träffarna. Om ni är få så finns risken att träffarna inte blir av, eftersom det ofta är någon som inte kan komma.

2. Utse en samtalsledare

Det kan vara bra att ha någon som har förberett diskussionsfrågor och kanske gjort lite extra research om boken som gruppen har läst. Samtalsledaren håller i samtalsstrukturen. Själva poängen med en bokcirkel är att läsare med olika erfarenheter och uppfattningar når fram till ny förståelse. Låt samtalsklimatet kännetecknas av högt i tak och uppmuntra olika åsikter/uppfattningar. Skifta gärna samtalsledare från bok till bok.

3. Bestäm tid och plats

Ge alla rätt förväntningar – bestäm hur ofta ni ska träffas, hur långa träffarna ska vara och var ni ska ses. Det är vanligt att en bokcirkel ses hemma hos varandra och att värdskapet roterar mellan medlemmarna. Då kan träffarna ske i samband med en måltid exempelvis. Om det inte fungerar finns det möjlighet att använda Medborgarskolans lokaler.

4. Bestäm hur böckerna ska väljas ut

Inför första träffen är det bra om någon i gruppen har valt en bok och förberett några diskussionsämnen. Därefter avgör ni hur böckerna ska väljas ut i fortsättningen. Ska alla vara med och välja eller ska en medlem få välja efter ett roterande schema? Välj böcker som ingen i gruppen har läst tidigare. Det är roligare med en bok som ger en ny upplevelse åt alla.

5. Anslut bokcirkeln till Medborgarskolan

Samarbetet anpassas utifrån era behov och förutsättningar. Vi kan hjälpa till med lokaler, ledarutbildning eller materialkostnader. Dessutom får deltagarna rabatt på böcker och en gratis provmånad på tre olika ljudboksföretag.

Lycka till!

Läs mer på www.medborgarskolan.se/dataskydd