En närbild på en runsten
Föreläsning

Kostnadsfri föreläsning: Vasadynastin

Ort
Stockholm
Startdatum
18 Okt 2023
Tid
18:30-20:30
Dag
Onsdag
Nummer
53331
Pris
0 kr

Om arrangemanget

2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung av riksdagen i Strängnäs. Det skedde den 6 juni och denna händelse är en av två orsaker till att vi firar Sveriges nationaldag just 6 juni (den andra är 1809 års regeringsform). Välkommen på en gratis föreläsning med Rojalistiska Föreningen om Vasadynastin.

Innehåll

Gustav Vasa brukar räknas som en av Sveriges allra mest betydelsefulla kungar. En annan viktig kung från denna dynasti var Gustav II Adolf. Vasadynastin regerade fram till 1654 genom sex kungar och en drottning, och det är denna period som föredraget kommer att handla om. När drottning Kristina 1654 abdikerade till förmån för sin kusin Karl X Gustav tog den Pfalziska dynastin över. Föredraget hålls av Mårten Hougström, ordförande i Rojalistiska Föreningen, och han kommer också att informera om föreningens verksamhet.

Föreläsare

Mårten Hougström, ordförande i Rojalistiska Föreningen, berättar om drottningens spännande liv. Det här är ett öppet evenemang med kostnadsfritt deltagande för alla intresserade. Mårten kommer också att informera om Rojalistiska Föreningens verksamhet. 

Mårten är utbildad till civilekonom och arbetar som business controller. Han har i många år varit intresserad av kunglig historia och framfört över 40 olika föredrag inom området. Han är medlem av Rojalistiska Föreningen sedan 2015 och ordförande sedan mars 2023. Han har varit engagerad i ett flertal föreningar, bl.a. som ordförande i Livrustkammarens Vänner 2018-2022.

 

Plats: Aulan, Medborgarskolans hus, Hagagatan 23 A, station Odenplan

När: 18 oktober kl. 18:30 - 20:30

Pris: Gratis men föranmälan krävs

 

Med stöd från Stockholms stad

Ort

Medborgarskolan

Hagagatan 23 A, Stockholm

Visa på karta

Utforska ämnesområde