Qigong betyder "konsten att träna för livsenergi". Qigong är en kinesisk träningsform för både kropp och själ, som skapades för flera tusen år sedan i syfte att förebygga och bota sjukdomar samt stärka livsenergin. Tai Chi har delvis sin bakgrund i Qigong. Vi erbjuder kurser i både Qigong och Tai chi.

Lär dig uråldriga praktiker för att stärka ditt fysiska och psykiska välbefinnande. Det sker genom att tillägna sig enkla kroppsövningar i kombination med andning och koncentration. Nu kan du gå en kurs på Medborgarskolan och lära dig Tai Chi och Qi Gong. Dessa två träningsformer utvecklades i Kina för flera tusen år sedan och praktiseras fortfarande i sin ursprungliga form. Grundtanken i dessa praktiker är att kropp och själ hör ihop och påverkar varandra.

Qi Gong är ett sätt att ta hand om sig själv och sitt liv. Tai Chi är ett sätt att stärka sitt självförtroende och integritet. Det är holistiska praktiker där du tränar både fysiskt och mentalt på din egen nivå. Således är träningsformerna kraftfulla och vackra men samtidigt enkla och skonsamma. Rörelserna är långsamma och mjuka. Det innebär att vem som helst kan lära sig och utföra dem oavsett om du är vältränad eller inte, ung eller gammal, troende eller inte.

Vad är Qi Gong?

Qi Gong betyder "konsten att träna för livsenergi". Följaktligen är träningsformen en form av medicinsk gymnastik. Qi Gong är faktiskt också en av de fyra huvudmetoderna som traditionell kinesisk medicin tillämpar tillsammans med farmakologi, akupunktur och kinesisk massage (Tuina). Det innebär att syftet med Qi Gong är att förebygga och bota sjukdomar genom att stärka livsenergin. Således består metoden av enkla rörelser, mental koncentration och andningstekniker. Alla dessa utförs i syfte att förbättra cirkulationen av energi (Qi) i kroppen.

Vad är Tai Chi?

Tai Chi är en förkortning för Tai Chi Chuan vilket betyder "fullkomlig livsenergi genom knytnäven". Det är framförallt en kampsport som utförs i försvarssyfte. Ett annat namn på Tai Chi är skuggboxning. I och med att Tai Chi delvis har sitt ursprung i Qi Gong är det även en praktik som leder till bättre hälsa. Således innebär det att utövaren av sporten också stärker sin mentala och fysiska hälsa, ökar sin medvetenhet och koncentrationsförmåga, samt sänker sin stressnivå och stärker sin livsenergi. Dessutom bidrar rörelserna i Tai Chi till att mjuka upp stela kroppar.

Övningarna i Tai Chi har två huvudsakliga delar: dels är det rörelser som lägger vikt vid en rak ryggrad och bukandning, dels naturliga rörelsesekvenser som utförs med händerna. Rörelserna i både Qi Gong och Tai Chi efterliknar rörelsemönster i naturen och djurens beteende.

Kursutbud

Medborgarskolan erbjuder kurser i både Qi gong och Tai Chi på flera håll i landet. Dessa kurser ges på både dag- och kvällstid. Det finns också intensiva sommarkurser, helgkurser och enskilda workshops som du kan anmäla dig till.

Qi Gong nybörjare

Qi Gong är en träningsform för att få ökad harmoni i din kropp och har dessutom en läkande verkan. Den passar alla, ung som gammal, frisk som sjuk. På våra Qi Gong-kurser får du lära dig tekniken. Den består av mental koncentration, enkla och långsamma rörelser samt andningsövningar för att förbättra cirkulationen av energi i kroppen. Det leder till att du ökar din smidighet, rörlighet, blodcirkulation och får en bättre andning.

Tai Chi nybörjare

Medborgarskolan erbjuder också kurser i Tai Chi. I dessa kurser får du utföra övningar i gymnastik, meditation och Qi Gong. På kursen tränar vi grundövningen. Det är en flytande och obruten serie rörelser som är en slags meditation. Övningarna utförs långsamt och mjukt men ändå kraftfullt. Ambitionen är att ha en avspänd kropp och ett avspänt sinne samt utföra övningarna med djup koncentration.

Specialkurser

Medborgarskolan ger också ett antal specialkurser såsom fortsättningskurser i både Qi Gong och Ti Chi liksom Hälso-Qi Gong för 55+. På den senare kursen lär sig deltagarna mjuka och dynamiska rörelser med inspiration från både yoga och Qi Gong. Syftet med rörelserna är att må bättre och underhålla sin hälsa.

Medborgarskolans kursledare

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Utrustning

Klä dig i mjuka och sköna kläder som det är lätt att röra sig i. Utför gärna övningarna barfota eller använd mjuka skor med sula som inte glider.

Anmälan och betalning

Skatteverket medger att du som arbetstagare använder det friskvårdskort du får från din arbetsgivare till att betala kursen. Du anmäler dig till och betalar kurserna i Qi Gong och Tai Chi på Medborgarskolans hemsida.

Vårt utbud inom Qi Gong och Tai Chi kurser

Din sökning"" visar 19 resultat i

Sortera på:

Läs vidare om "Veckokurs i Qigong - nybörjare"
Kurs
Nyhet
Friskvård

Veckokurs i Qigong - nybörjare

Ort: GöteborgStartdatum: 2 Sep 2024Tid: 07:00-08:05Antal tillfällen: 9 st tillfällenDagar: MåndagarPris: 1 095 kr
Läs vidare om "Tai Chi - nybörjare"
Kurs
Helgkurs

Tai Chi - nybörjare

Ort: HelsingborgStartdatum: 15 Sep 2024Tid: 15:30-16:30Antal tillfällen: 10 st tillfällenDagar: TorsdagarPris: 1 150 kr
Läs vidare om "Qigong- nybörjare"
Kurs

Qigong- nybörjare

Ort: HelsingborgStartdatum: 19 Sep 2024Tid: 18:45-19:45Antal tillfällen: 10 st tillfällenDagar: TorsdagarPris: 1 150 kr
Läs vidare om "Qigong - fortsättning"
Kurs

Qigong - fortsättning

Ort: LundStartdatum: 18 Sep 2024Tid: 19:00-20:30Antal tillfällen: 8 st tillfällenDagar: OnsdagarPris: 1 250 kr
Läs vidare om "Qigong - nybörjare"
Kurs

Qigong - nybörjare

Ort: LundStartdatum: 18 Sep 2024Tid: 17:20-18:50Antal tillfällen: 8 st tillfällenDagar: OnsdagarPris: 1 250 kr
Läs vidare om "Qigong - Falun Dafta, nybörjare"
Kurs
Kostnadsfritt

Qigong - Falun Dafta, nybörjare

Ort: KarlstadStartdatum: 5 Sep 2024Tid: 18:00-19:30Antal tillfällen: 16 st tillfällenDagar: TorsdagarPris: 0 kr
Läs vidare om "Qigong - Falun Dafta, Bokcirkel"
Kurs
Kostnadsfritt

Qigong - Falun Dafta, Bokcirkel

Ort: KarlstadStartdatum: 2 Sep 2024Tid: 17:30-18:15Antal tillfällen: 20 st tillfällenDagar: MåndagarPris: 0 kr

Ämnen inom kropp och hälsa

Utforska ämnesområde