Finska är ett språk som talas av sex miljoner människor, inte bara i vårt grannland utan även i Ryssland och Norge. Det är dessutom ett av Sveriges minoritetsspråk. Det gör att du kanske till och med känner någon som talar finska och som du kan tala tillsammans med. Du kanske till och med kan dra nytta av det finska språket i ditt arbetsliv?

Om du väljer att gå en kurs i finska kommer du inte bara att lära dig förstå språket bättre, du kommer också få en möjlighet att kommunicera med dina grannar i öster.

Välkommen på en kurs i finska där du lär dig hjälpsamma uttryck och ord, men även språkets struktur.

Finska att använda i arbetslivet

Det finska språket är ett levande inslag i många svenskars närmiljö just för att det är ett minoritetsspråk men även på grund av att det är ett av våra grannars språk. Tack vare sin status som ett av Sveriges fem minoritetsspråk har finskan fått större utrymme på senare år.

Kunskaper i finska är dessutom en efterfrågad merit i arbetslivet. Finland är en av Sveriges största handelspartners och därför är behovet av personer som kan finska stort inom näringslivet.

Det finska språket

Trots att Finland är ett av våra närmsta grannländer är våra språk väldigt olika varandra. Finskan tillhör den så kallade finsk-ugriska språkgruppen. Finskans närmaste släktspråk är meänkieli, som talas i norra Sverige, och kvänska, som talas i norra Norge. I språkgruppen ingår även samiska, ungerska och estniska.

Att finskan skiljer sig så mycket från svenskan gör inlärningen mer intressant. Trots alla olikheter finns det dock några likheter. Kanske klingar orden tomaatti, lamppu och apteekki bekant? Många ord i finskan och svenskan liknar varandra, men uttalet och hur du skriver dem är inte detsamma.

För att sammanfatta det kan vi säga att det finska språket är lite komplicerat och säreget. Det har som sagt inget att göra med vare sig ryska eller svenska, trots den geografiska närheten.

Enkelt uttal med utmanande grammatik

Finskan är dock relativt enkelt att uttala eftersom det har ett mycket fonetiskt skriftsystem. Det betyder att det endast har några få konsonanter och ganska få vokalljud. Däremot är grammatiken svårare då den skiljer sig radikalt från svenskan.

I princip kan du böja allt i en mening för att visa vem som gör vad, varför, när och på vilket sätt. Men trots att grammatiken är lite komplicerad ska du inte vara rädd för att lära dig språket. Det krävs oftast bara några ord för att komma i gång och prata med andra.

Finska språkkurs på olika nivåer

I vår finska kurs tränar vi språket i olika praktiska sammanhang. Vi läser och skriver texter, bygger upp vårt ordförråd och tränar på vår grammatik. Vi fokuserar på att träna och använda vardagsspråk så mycket som möjlig så att du enkelt kan komma i gång och använda språket. Det finns såklart olika nivåer på våra finska kurser för att de ska passa alla.

Det finns alltså kurser både för dig som har läst lite finska tidigare och för dig som är nybörjare. Våra fortsättningskurser vänder sig till dig som har studerat finska tidigare eller som har motsvarande kunskaper från annat håll. Det finns kurser för dig som enbart har grundläggande kunskaper och som till exempel kan enkla fraser och som förstår enkla meningar i lugn takt och det finns kurser för dig som har studerat mer.

Finska nybörjare

Den här kursen passar dig som inte har läst finska tidigare och som vill få en inblick i det finska språket. Här lär du dig att klara situationer som är vanliga i vardagen, till exempel att presentera dig själv för vänner eller kollegor. Efter bara några få träffar kommer du till och med kunna säga vissa meningar på språket.

Målet är att du efter kursens slut ska kunna förstå och även använda enkla meningar. Du ska kunna samtala på ett okej sätt med någon som talar tydligt och långsamt. Här är det viktigt med muntlig kommunikation och därför pratar vi så mycket finska som möjligt på lektionerna. Ju mer aktiv du är ju mer kommer du också att lära dig. Räkna även med en del hemarbete mellan lektionerna för att få ut så mycket som möjligt av kursen.

Duktiga & engagerade kursledare

Våra kursledare har i regel språket som sitt modersmål eller har en gedigen utbildning inom språket de undervisar i. De delar med sig av sina språkkunskaper på ett engagerande sätt. Alla våra kursledare genomgår dessutom Medborgarskolans grundläggande cirkelledarutbildning och erbjuds kontinuerligt möjlighet att delta i vårt interna utbildningsprogram, vilket gör att du alltid kan lita på att du får ut så mycket som möjligt på våra kurser.


Vårt utbud inom Finska

Din sökning"" visar 0 resultat i

Sortera på:

Hoppsan!

Din filtrering gav inte några träffar, vänligen justera din filtrering.

Ämnen inom språk

Utforska ämnesområde